Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė lankė Alytaus rajono bendruomenes

Spalio 21 d. Alytuje viešėjusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė bei jos komandos nariai – viceministras Vytautas Šilinskas, ministrės patarėjas Martynas Šiurkus, Horizontaliosios politikos ir projektų valdymo grupės vadovė Daina Urbonaitienė susitiko su Alytaus rajono savivaldybės vadovais, apsilankė Rimėnuose, Dauguose, Mikalave, diskutavo su bendruomenių atstovais, Neįgaliųjų draugijos nariais.

Ministrė pastebėjo, kad socialiniai klausimai Alytaus rajone sprendžiami gana sėkmingai, ir daugelis savivaldybių galėtų to pasimokyti, tačiau, pasak M. Navickienės, ne visur Lietuvoje gyventojai turi tokias geras galimybes gauti jiems reikalingų socialinių paslaugų, ne visur padedama jaunoms šeimos, vienišiems ir senyvo amžiaus žmonėms, be tėvų globos likusiems vaikams.

„Lankydami atskiras savivaldybes, norime išgirsti, kokios yra pagrindinės problemos įgyvendinant priimtus įstatymus, teisinius aktus. Mėgstu juokauti, kad jokie įstatymai ir jokie aprašai nėra įkalti kaltu akmeny, – viską galime koreguoti, apie viską diskutuoti ir ieškoti geriausių sprendimų, tardamiesi su savivaldybių atstovais, ką galėtume keisti, kad tų teisės aktų įgyvendinimas būtų paprastesnis“, – po susitikimo su Alytaus rajono savivaldybės vadovais sakė ministrė M. Navickienė. „Šiuo atveju mes su gerbiamu meru Algirdu Vrubliausku aptarėme nemažai Alytaus rajonui svarbių klausimų. Dabar ypač aktualus klausimas – darbuotojų trūkumas. Sutarėme dėl pilotinio projekto, kad kuo daugiau laisvų darbo vietų kuo greičiau užimtų vietos žmonės, registruoti Užimtumo tarnyboje. O žmonėms, kuriems reikia ilgesnės pagalbos integruotis į darbo rinką, ieškosime individualių sprendimų“, – žadėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Rimėnuose ministerijos atstovai apžiūrėjo statomą Vaikų dienos centrą, susitiko su kaimo bendruomenės „Šalcinėlis“ pirmininke Jolita Topoliauskiene. Ji papasakojo, kad šiuo metu naujojo centro laukia daugiau kaip 30 aplinkinių kaimų vaikų ir jų tėvelių.

Alytaus rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Liudmila Makselienė supažindino ministrę M. Navickienę bei ją lydinčius asmenis su draugijos veikla, pasakojo apie biurokratines kliūtis, kurios kartais trukdo įgyvendinti gerus projektus, realizuoti sumanymus. Neįgaliųjų draugijos narės apdovanojo svečius savo rankų darbo suvenyrais.

Susitikime su Mikalavo kaimo bendruomenės nariais meras A. Vrubliauskas ministerijos atstovams ir vietos gyventojams pristatė konkrečius skaičius ir faktus, kaip rajone tvarkomi svarbiausi socialiniai reikalai, kokius sprendimus yra priėmusi savivaldybės taryba, su kokiomis susiduriama problemomis. Meras džiaugėsi, kad rajone atsiranda daugiau jaunų, darbingo amžiaus žmonių, mažėja nedarbo lygis, mokyklose – šiek tiek daugiau vaikų. Na, ir senoliams čia gera gyventi, šiuo metu net 12 rajono senjorų yra sulaukę 100 ir daugiau metų.

„Taip pat aptarėm ir naujausius 2022 m. biudžeto projekto siūlymus, kurie palies daugelį žmonių, ypač mažas pajamas gaunančių, daugiau kaip 400 tūkst. vienišų asmenų. Nuo Naujųjų metų juos pasieks papildomos išmokos, kurios leis amortizuoti didėjančias kainas bei jaustis oriai. Pensijų didinimo modelis jau yra pristatytas Seime.

Diskutavome, kaip tai palies kiekvieną pensininką, kaip konkrečiai bus taikomas naujasis modelis. Nuo sausio 1 d. pensijos visiems pagyvenusiems žmonėms vidutiniškai didės apie 50 eurų“, – sakė M. Navickienė.

Ministrės teigimu, COVID-19 pandemija mus išmokė daug pamokų ir parodė, kad socialinių paslaugų poreikis ateityje augs, todėl turime galvoti apie tokių paslaugų prieinamumą, kaip atsiliepti individualiai į kiekvieno žmogaus pagalbos prašymą.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą