Rajono savivaldybės biudžetas patvirtintas vienbalsiai

Alytaus rajono savivaldybės taryba vienbalsiai patvirtino 2022 m. savivaldybės biudžetą ir vadino jį istoriniu tiek dėl planuojamų pajamų bei išlaidų, tiek ir dėl vieningo pritarimo. Planuojamos biudžeto pajamos 29 mln. 491,2 tūkst. Eur, 10 mln. 530,6 Eur apyvartos lėšų perkelti iš pernai metų biudžeto. Šių metų savivaldybės biudžetas yra 4 mln. 307,3 tūkst. Eur, tai yra 12,1 proc. didesnis nei 2021 m. Rajone numatyta padaryti daugiau komunalinių drabų, suremontuoti kelių, vykdyti investicinius projektus, didės socialinė parama gyventojams. Šiemet pirmą kartą bus kviečiami rajono gyventojai dalyvauti dalyvaujamajame biudžete, kartu spręsti dėl viešųjų lėšų panaudojimo, siūlyti idėjas rajonui ir balsuojant rinkti geriausias.

Rajono savivaldybė daugiausia pajamų planuoja surinkti iš mokesčių – 47,3 proc.: gyventojų pajamų mokesčio 18,5 mln. Eur, turto mokesčių – 424 tūkst. Eur, iš kitų pajamų – 1,4 mln. Eur. 22,8 proc. biudžeto sudaro dotacijų iš valstybės biudžeto ugdymui, valstybės deleguotoms funkcijoms ir kitoms sritims. Beveik 70 proc. biudžeto bus skirta savarankiškųjų funkcijų įgyvendinimui.

Biudžetas paskirstytas 10 programų, kurias įgyvendina savivaldybės administracija.

Daugiausia planuojama panaudoti rajono infrastruktūros objektų ir būsto priežiūrai, modernizavimui ir plėtrai – 37,2 proc., tai yra 14 mln. 904,1 tūkst. Eur.

„Komunaliniam ūkiui skiriama gerokai daugiau nei 2021 m. Šiemet planuojame daugiau kaip 7 mln. eurų kelių priežiūrai, tvarkymui, kapitaliniam remontui, 5 mln. eurų įvairiems komunaliniams darbams. Dar daugiau investuosime į gatvių apšvietimą, šaligatvių, parkų, sporto aikštynų ir visos aplinkos tvarkymą, apželdinimą, vandens tiekimo plėtrą ir kokybės gerinimą“, – sakė savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Rajone planuojama įrengti pėsčiųjų dviračių taką į „Dzūkijos“ sodus, viešuosiuose pastatuose įrengti šilumos siurblius ir saulės elektrines, dėmesį planuojama skirti daugiabučių namų aikštelėms bei kitai viešajai infrastruktūrai. Ir toliau gyventojams, kurie negali prisijungti prie centralizuotų tinklų, bus skiriamos kompensacijos už valymo įrenginių įsirengimą – 300 Eur, o siurblio –10 proc. jo kainos.

Švietimo, sporto paslaugų tiekimui numatyta – 21,1 %, tai yra 8 mln. 435 tūkst. Eur. Didelis dėmesys bus skiriamas švietimo pagalbai ir neformaliam suaugusiųjų švietimui. Rajone padidėjo mokinių skaičius, todėl ugdymo lėšų savivaldybei skirta 900 tūkst. Eur daugiau nei pernai. Vidutiniškai 15 proc. didės darbo užmokestis švietimo darbuotojams, skirta lėšų skaitmeninio ugdymo plėtrai. 7–12 kl. mokiniai galės tobulinti žinias STEAM atviros prieigos centre. Savivaldybė šiemet baigs Miroslavo ir Simno gimnazijų fasadų atnaujinimą, bus sutvarkytos Butrimonių vaikų darželio erdvės.

Beveik 20 proc. biudžeto skirta socialinei paramai ir paslaugoms, sveikatos apsaugai, tai yra 6 mln. 200 tūkst. Eur. Atsižvelgiant į išaugias būsto šildymo kainas didėja lėšos socialinei paramai nepasiturintiems gyventojams. Šiemet prasidės Miroslavo ambulatorijos, o Simne ambulatorijos ir Greitosios medicinos pagalbos punkto statybos, bus baigtas renovuoti Rimėnų vaikų dienos centras. Savivaldybė tęs paramą vaikų globėjams, asmens higienos ir priežiūros (dušo, skalbimo) paslaugų bendruomenėje finansavimą. Planuojama plėsti socialinių būstų fondą, pagal poreikį didinti finansavimą lankomajai priežiūrai, finansuoti Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės įrangos atnaujinimą.

Beveik 5 proc. savivaldybės išlaidų yra skiriama kultūrai, tai yra beveik 1,5 mln. Eur. Planuose – Simno kultūros namų modernizavimas, bibliotekos naujas filialas Užubaliuose, papildomas finansavimas knygų fondo didinimui. Kultūros projektų finansavimui skirta 30 tūkst. Eur daugiau nei pernai – 80 tūkst. Eur. Bus finansuojami tradicinių švenčių – Simno kermošiaus, Valstybės dienos, Oninių, Joninių ir kt. renginiai, rajono meno kolektyvai, įvairūs kultūros renginiai seniūnijose ir bendruomenėse. Kovo mėnesį organizuojamas Lietuvos bažnyčios kronikos 50-mečio minėjimas Simne.

Daugiau lėšų nei pernai skirta visiems savivaldybės finansuojamiems projektams. Žemės ūkio ir kaimo bendruomenių projektams – 200 tūkst. Eur, Priešgaisrinės apsaugos tarnybai gaisrininkų automobiliams – 90 tūkst. Eur, Daugiabučių gyvenamųjų namų savininkų bendrijų rėmimo – 250 tūkst. Eur, apšvietimo plėtrai – 345 tūkst. Eur.

Savivaldybė ir toliau tęs užimtumo programas, įsidarbinusių bedarbių kelionės į darbą kompensavimą. Kaip ir ankstesniais metais kvies savivaldybės parama naudotis verslininkus, ūkininkus, bendruomenes, sporto klubus, sodininkus, jaunimą.

2022 m. savivaldybė planuoja įgyvendinti investicinius projektus. „Bus griaunamas bešeimininkis turtas, tvarkomi sporto aikštynai, gerinama vandens būklė Simno ežere ir Dovinės upėje, bendruomenių patalpos pritaikomos jų poreikiams, įgyvendinami kiti projektai“, – pažymėjo direktorė G. Jociunskaitė.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą