Viename didžiausių Lietuvos ežerų bus dar daugiau žuvų – žvejybai reikia turėti leidimą

Į žvejų pamėgtą Alytaus rajone esantį Daugų (Didžiulio) ežerą įleista 400 tūkst. Vištyčio sykų. Sykiukai buvo išnaršinti Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Pietų regiono Simno skyriuje. Po kelerių metų sykai užaugs iki 2 kg.

Darbuotojams leidžiant 0,3 g sveriančius sykus į Didžiulio ežerą, dalyvavo Aplinkos apsaugos Alytaus valdybos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos specialistai, Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius.

Sykas panašus į seliavą, bet už ją daug stambesnis, be to, gyvena dugne. Pasak specialistų, jie yra jautrūs šilumai, todėl ir gyvena mūsų vandenų gelmėse. Kaip ir visos lašišinės žuvys, sykai jautriai reaguoja į deguonies stoką, todėl ne visi ežerai yra tinkami jiems augti ir sėkmingai daugintis.

Tinkamiausias laikas sykui žvejoti – birželio mėnesio pabaiga. Tuo metu jis iš ežero gelmių traukia į upelius ir prie slenksčių, meškeriojamas museline.

Įveisimui skirtų žuvų rūšys ir vandens telkiniai pasirenkami neatsitiktinai. Sprendžiant, kokiomis žuvimis pagausinti konkrečius vandens telkinius, pasitelkiami mokslininkai, kurie daro specialius tyrimus, vykdomos žvejų apklausos. Kasmet, rengiant žuvų įveisimo į vandens telkinius planą, atsižvelgiama į žuvų išteklius viename ar kitame ežere.

Žuvivaisa valstybiniuose vandens telkiniuose kasmet vykdoma pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtintus ir su Aplinkos ministerija suderintus planus. Žuvų įveisimas vyksta balandžio–gegužės mėnesiais ir tęsiasi iki lapkričio.

Aplinkosaugininkai primena, kad Visuose vandens telkiniuose, išskyrus privačius dirbtinius vandens telkinius, be mėgėjų žvejybos leidimų žvejoti gali valstybinio socialinio draudimo pensininkai (pareigūnų ir karių pensijas gaunantys asmenys jais nelaikomi), neįgalieji (nedarbingumo lygis nesvarbus, svarbu turėti žvejybos vietoje neįgaliojo pažymėjimą), vaikai iki 16 m.

Išsamiau apie mėgėjų žvejybą galite susipažinti čia, skiltyje „Žvejybos leidimai ir kur juos įsigyti. Leidimo atsisiuntimas ALIS. Leidimas užsienio piliečiui“.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą