Žaliųjų idėjų festivalyje – Lazdijų rajono savivaldybės įgyvendinamas projektas tarp geriausiųjų

Žaliųjų idėjų festivalyje Lazdijų krašto pristatytas projektas sulaukė išskirtinio dėmesio. Žaliųjų idėjų festivalis šiais metais vyko jau antrą kartą. Taip kaip ir pernai, jis vyko ypatingoje vietoje – LR Prezidentūros vidiniame kieme.

Festivalio metu pristatyta 23 įvairių aplinkosaugos inovacijų ir žaliųjų iniciatyvų. Visus čia pristatytus projektus pasirinko pati Lietuvos Respublikos prezidentūra. Dėmesys skirtas inovatyviems ir tvariems projektams.

Lazdijų projektas Energijos efektyvumo didinimas Lietuvoje (angl. Improving energy efficiency in Lithuania) finansuojamas Europos Komisijos LIFE programos (angl. LIFE Integrated Projects). Šiam savivaldybės administracijos projektui skirta daugiau kaip 445 tūkst. eurų, o projektas bus įgyvendintas iki 2023 metų pabaigos. Dar šiais metais savivaldybė planuoja įsigyti tris 7–9 vietų elektromobilius. Vėliau – įrengti elektromobilių įkrovimo stoteles Veisiejuose bei Seirijuose, sukurti viešojo transporto paslaugos užsakymui skirtą skambučių centrą, elektroninį puslapį ir mobiliąją aplikaciją. Šis unikalus viešojo transporto sprendimas diegiamas atokiau įsikūrusiems rajono gyventojams ir jų patogiam susisiekimui.

Nenuostabu, kad šis projektas sulaukė reikšmingo LR Prezidento Gitano Nausėdos, Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio bei Aplinkos ministro Simono Gentvilo bei visų lankytojų atvykusiųjų į Žaliąjį festivalį dėmesio.

„Žalioji „kryptis“, tvarumas ir atsinaujinantys ištekliai kasdien tampa vis svarbesni. Esame pirmoji ir kol kas vienintelė savivaldybė Lietuvoje įgyvendinanti tokio pobūdžio projektą. Tai labai prasmingas projektas skatinantis saugoti, tausoti bei mylėti ne tik žmones, bet ir visus mus supančią aplinką. Pasakyti, kad džiaugiuosi – per maža“, – kalbėjo merė Ausma Miškinienė.

Renginio lankytojai turėjo galimybę susipažinti su elektriniais lietuviškais autobusais, leistis į virtualią kelionę po atliekų tvarkymo pasaulį, išbandyti žaliąjį paspirtuką. Taip pat stebėjo Prezidento ir Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso laureatų diskusiją žaliosios Lietuvos tema.

Lankytojų laukė ir vaikams bei suaugusiesiems skirtos Vabzdžių viešbučio ir Biologinės įvairovės palaikymo priemonių ABC dirbtuvės Prezidentūros istoriniame parke. Vakare, Prezidento rūmų istoriniame parke vyko filmo „Antropocenas: žmogaus era“ peržiūra po atviru dangumi. Trijų režisierių 22-ose šalyse filmuota juosta – hipnotizuojantis ir nerimą keliantis priminimas apie žmogaus aplinkai daromą žalą bei raginimas pabusti.

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą