Dzūkijos keliais žygiuoja jaunieji Šv. Jokūbo kelio ambasadoriai

Šiandien net 264 Alytaus rajono gimnazijų jaunieji šauliai ir šių gimnazijų bendruomenių nariai kartu su savo būrelių vadovais dalyvauja Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetėje.

Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijos prezidentas, Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas išlydėjo piligrimus į žygį Meteliuose (Lazdijų r.). Jaunimas keliaus iki Kryžių koplyčios, esančios kitame Dusios ežero krante.

Algirdas Vrubliauskas pasveikino jaunuosius piligrimų kelio ambasadorius, įteikė jiems žygeivių sertifikatus ir palinkėjo sėkmingai įveikti pasirinktą maršrutą. Metelių Kristaus Atsimainymo bažnyčios klebonas Jonas Baliūnas palaimino jaunuolius ir jų vadovus.

Šv. Jokūbo kelias yra seniausias Europos kultūros maršrutas, kuriuo piligrimai keliauja nuo viduramžių. Meras Algirdas Vrubliauskas papasakojo jauniesiems šauliams, kad galutinis kelio tikslas – Santjago de Compostela miesto (Ispanija) katedra, kur, manoma, yra palaidotas apaštalas Jokūbas. Jis yra laikomas Ispanijos dangiškuoju globėju ir buvo vienas iš dvylikos Jėzaus mokinių, apaštalo Šv. Jono evangelisto brolis. Jis minimas Naujajame testamente kaip vienas iš trijų Jėzaus atsimainymo liudytojų, su Petru ir savo broliu Jonu.

Šis kelias žinomas nuo viduramžių, bet kelio maršrutas nėra apibrėžtas, juo laikomas visas piligrimo žygis į katedrą. Tas žygis gali tęstis visą gyvenimą. Tradicinis maršrutas į Santjagą de Compostela eina vadinamuoju „prancūzų keliu“ - nuo Pirėnų kalnų per Pamploną ir Leoną. Vis dėlto, kiekvienas žygeivis pats gali pasirinkti visą kelią ar jo atkarpą, kurioje ieško savo fizinių ir dvasinių jėgų patvirtinimo, tikėjimo paslapčių, bendrystės, gyvenimo prasmės.

A. Vrubliauskas linkėjo jauniesiems keliautojams šiame žygyje pasidžiaugti gražia Dzūkijos gamta, vienas kitu, patirti naujų įspūdžių.

Šv. Jokūbo kelio simbolis – geltona kriauklė mėlyname fone. Sakoma, kad kriauklės briaunos simbolizuoja daug kelių, kuriuos įveikia piligrimai, galiausiai ateinantys į tikslą, tačiau senovėje žygeiviai pratęsdavo savo kelionę nuo Santjago de Compostela miesto iki Atlanto vandenyno, mat dar nežinojo, jog Žemė yra apvali, ir tikėjo, kad tai yra pasaulio kraštas. Kriauklė iš vandenyno pakrantės, prisegta prie žygeivio skrybėlės, buvo kiekvieno piligrimo pasididžiavimas ir įrodymas, kad tikrai nukeliauta į pasaulio kraštą. Iš čia ir kilo kelio žymėjimo simbolis – kriauklė. Kriauklės simboliu pasipuošė ir šio žygio dalyviai.

Miroslavo gimnazijos jaunųjų šaulių būrelių vadovė Aušra Asakavičienė pasidžiaugė, kad įvairiais Šv. Jokūbo kelio maršrutais žygiuoja vis daugiau jaunimo. Pirmąjį kelio estafetės etapą įveikė vos 18 žygeivių būrys, o šiandien susirinko net 264 jaunieji Šv. Jokūbo kelio ambasadoriai iš įvairių Alytaus rajono gimnazijų.

Baigę žygį, jaunuoliai surengs pikniką Dusios ežero pakrantėje, turės progos geriau susipažinti ir pabendrauti vieni su kitais. Šv. Jokūbo kelio estafetę remia Lietuvos šaulių sąjunga.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą