Europos regionų komiteto sesijoje – Ukrainos planai ir naujojo pirmininko rinkimai

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, kaip Europos regionų komiteto narys ir Lietuvos delegacijos pirmininko pavaduotojas, dalyvavo birželio 29–30 d. vykusioje Europos regionų komiteto plenarinėje sesijoje Briuselyje.

Vienu iš svarbiausių šios sesijos klausimų tapo Europos miestų ir regionų aljanso už Ukrainos atstatymą įsteigimas.

Europos regionų komitetas kartu su Aljansu įsipareigojo imtis itin aktyvaus vaidmens Ukrainos atstatymo platformoje, kuriai vadovaus Europos Komisija, siekdama užtikrinti, kad visi ES miestai ir regionai būtų tinkamai įtraukti į šį procesą.

Ukrainos prašymą prisidėti atkuriant karo sugriautus miestus pristatė Irpinės miesto, su kuriuo Alytaus rajono savivaldybė yra pasirašiusi tarptautinio bendradarbiavimo sutartį, meras Aleksandras Markušinas.

Europos regionų komiteto sesija antrajai 2020–2025 m. kadencijos pusei išrinko naują Regionų komiteto pirmininką. Dabartinį vadovą graiką Apostolos Tzitzikostą pakeitė buvęs pirmasis viceprezidentas Vaskas Alvesas Cordeiras (Vasco Alves Cordeiro) iš Portugalijos.

Lietuvos delegacijai šioje Europos Parlamento institucijoje toliau vadovaus Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius, pirmininko pavaduotojas – Algirdas Vrubliauskas.

Taip pat pristatyti nuo liepos 1 d. Europos Sąjungai pirmininkavimą pradedančios Čekijos prioritetai. Ivanas Bartošas (Ivan Bartoš), Čekijos ministro pirmininko pavaduotojas, atsakingas už skaitmeninimą ir regioninę plėtrą, pažymėjo, kad pirmininkavimo metu Čekija imsis būtinų iniciatyvų, jog ES galėtų įveikti pandemijos ir karo Ukrainoje sukeltus ekonominius bei socialinius padarinius. Pasak jo, tai bus pasiekta įgyvendinant ekonomikos gaivinimo planą, investuojant į žaliąją ir skaitmeninę pertvarkas, didinant ES atsparumą, konkurencingumą.

Svarstytos rezoliucijos: naujoji Arkties strategija; darbo skaitmeninėse platformose sąlygų gerinimas; ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo strategija (2021–2030 m.); rezoliucija dėl Europos ateities rezultatų ir tolesni veiksmai; ekologinė pertvarka; miestų ir regionų požiūris į aplinkosaugos poreikių pusiausvyrą siekiant kurti atsparias bendruomenes; žaliųjų biudžetų įgyvendinimas vietos ir regionų lygmeniu bei kt.

Europos regionų komiteto sesijoje taip pat dalyvavo Lietuvos delegatai: LSA prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis ir Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą