Jau šį penktadienį Punia vėl kviečia į Onines!

Alytaus ir aplinkinių rajonų gyventojų pamėgta Oninių, „Šviežios duonelės“ šventė Punioje visus vėl kvies susitikti liepos 22 d. (penktadienį) 19 val. Apie šią gražią Punios tradiciją ir kitus dalykus kalbamės su Punios seniūnu Gintautu LAUKAIČIU.

– Kokią programą šiemet paruošėte šventės svečiams?

– Tradiciškai prie piliakalnio bus galima pamatyti Duonos kelią, sveikinsime seniūnijoje gyvenančias varduvininkes Onas. Koncertuos liaudiškos muzikos kapelos „Punelė“ ir „Šerkšnė“, kantri muzikos grupė „Karčema“. Savo dainomis šventės svečius linksmins grupės „Kitava“, „Sare Roma“ bei Saulius Prūsaitis su grupe.

– Šiemet Punia svečius pasitiks atsinaujinusi, pagražėjusi. Kas pasikeitė?

– Turime naują kelią į Punią nuo kelio Alytus–Jieznas žiedinės sankryžos. Tai – mūsų „autostrada“, prospektas su pėsčiųjų ir dviračių taku. Įrengtas naujas gatvių apšvietimas.

Tokie infrastruktūros gerinimo darbai džiugina gyventojus ir svečius. Visus darbus savivaldybės vadovai aptaria su vietos žmonėmis, manimi ir seniūnaičiais, kaimo bendruomenių pirmininkais. Paminėsiu, kad seniūnaičių bei bendruomenių pirmininkų komanda mūsų seniūnijoje yra tikrai puiki, gera dirbti su tokiais žmonėmis.

Sutvarkyta lankytojų pamėgta vieta – piliakalnis: atnaujinti laiptai, įrengta apžvalgos aikštelė. Gražus mūsų piliakalnis, bet reikės ir daug priežiūros jo grožiui išlaikyti. Tikiuosi, lankytojai vertins bei saugos šį grožį.

Lankytinų vietų Punios seniūnijoje turime ir daugiau. Būtina paminėti, kad pro Punią eina Šv. Jokūbo piligrimų kelias. Vis daugiau žygeivių užsuka ir į čia esančią Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią.

Turistams seniūnijoje siūlome įvairias pramogas bei veiklas, edukacijas, pvz., galima pasimokyti bandų, šimtalapių, blynų kepimo.

– Oninės Punioje, dar vadinamos Šviežios duonelės švente, išsiskiria kaip viena didžiausių ir gražiausių Alytaus rajono švenčių. Ją organizuojate ne pirmus metus, kaip tai darote, juk turbūt tikrai nelengva?

– Onines švenčiame jau 21-ą kartą. Anksčiau tai buvo seniūnijos, kaimo bendruomenės šventė. Dabar, padedant savivaldybei, mūsų Oninės tapo tikra krašto švente. Atvyksta daug svečių: tai ir vietiniai gyventojai, ir žmonės iš kitų Lietuvos rajonų bei miestų. Smagu, kad kasmet šventės dalyvių vis daugiau.

Visos šventės tarsi panašios, tačiau kiekviena – vis kitokia. Mes stengiamės išlaikyti tradiciją, bet kaskart įnešame ir ką nors naujo. Norime, kad svečiams būtų linksma, kad jie norėtų čia sugrįžti vėl ir vėl.

Šiais metais taip pat bus naujovių: kaimynai iš kitapus Nemuno – Genių kaimo bendruomenė atplauks per Nemuno upę plaustu, kuriuo vėliau bus galima pasiplaukioti ir svečiams. Genių šeimininkės virs žuvienę ir vaišins ja visus norinčius.

Kalbant apie šventės programą, norime išlaikyti tam tikrą intrigą, palikti šventės dalyviams staigmenų, tad pasakysiu tik tiek, kad pramogų tikrai bus daug ir įvairių. Žinoma, bus ir karieta, ir pasijodinėjimas žirgais. Vaikai galės šokinėti ant batutų, džiaugtis piešimu ant veido, virtualios realybės pramoga, nusifotografuoti su tarp šventės dalyvių vaikštinėjančiais meškinais.

Prie šventės organizavimo daug prisideda įvairios įstaigos ir organizacijos. Pirmiausia tai – Alytaus rajono savivaldybė, Kultūros centras ir jo Punios skyrius, bibliotekos, mokyklos darbuotojai, kaimų bendruomenių nariai, rėmėjai. Didelė komanda ir nuoširdus darbas šventę padaro išties įspūdingą.

Kviečiame visus šį penktadienio vakarą praleisti kartu su mumis Punioje, istorinio Punios piliakalnio papėdėje, pasidžiaugti gražia vasaros švente, pašokti, padainuoti, paklausyti žinomų atlikėjų kūrinių!

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą