Užubalių bibliotekoje veikia moterų tautinių juostų paroda

Užubalių bibliotekoje veikia Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialo mokyklos T-21 grupės moterų tautinių juostų paroda – „Esu dailiai išmokyta – moku gražiai austi“. Paroda veiks iki vasario 28 d. 

Audimas Lietuvoje turi senas tradicijas. Patys ankstyviausi Lietuvos kapinynuose rasti audinių fragmentai datuojami II–III a. Nustatyta, kad daugumas jų austi iš vietinės žaliavos – vilnonių ir lininių verpalų. Lietuvių moterų kūrybiniai sugebėjimai atsiskleidė audiniuose. Jos pačios verpė gijas iš linų, kanapių, vilnų.

 

Verpalus dažydavo augalų lapais, žiedais, šaknimis, medžių žieve, samanomis, balų rūda. Verpti pradėdavo dar mergaitės ir kraudavo į kraičių skrynias baltas drobes, raštuotų audeklų rietimus, juostų kamuolius. Dzūkių lovatiesėse įaustos įvairių spalvų gijos, todėl jos vadinamos margutėmis, sumestinėmis.

Juostos – taip pat vienos iš seniausių lietuvių liaudies audinių. Jomis susijuosdavo tiek vyrai, tiek moterys. Gražiausiomis moterys puošdavo galvas. Tautinė juosta – labai svarbi tautinio kostiumo dalis.

Lietuvių tautos gyvenime juosta lydėdavusi žmogų visą gyvenimą – nuo gimimo iki kapo duobės. Gimusį kūdikį mūsų seneliai suvyniodavo į palą ir aprišdavo juosta (vadinama spavijočiumi). Iki šių dienų ant juostų nuleidžiamas karstas į kapo duobę. Daugiausiai papročių, susijusių su juostomis, likę Dzūkijoje.

Nė viename etnografiniame rajone juostos nėra tokios įvairios kaip Dzūkijoje. Daugiausia austos rinktinės, raštai labai įvairūs: grėbliukai, eglutės, roželės, beržalapiai, žvaigždutės, meškučiai, ožkanagučiai, vėžiukai, gromatėlės ir kt. Plačiausios ir įvairiausios audžiamos Varėnos, Lazdijų, Alytaus rajonuose.

Margaspalvės, įvairiausių raštų, su ypatingais ženklais ir simboliais – juostos puošia Užubalių bibliotekos erdves…

Staklėse yra pamesta nauja juosta, kurios raštas autentiškas, paimtas ir aprašytas daugiau nei prieš 70 m. naudoto spavijočiaus. Čia galima ne tik pamatyti patį audimo procesą, bet ir patiems pabandyti – kaip senovėje buvo audžiamos rinktinės juostos.

Parodą galima apžiūrėti bibliotekos filialo darbo dienomis:

  • antradieniais  9:00 - 17:30 val.
  •  penktadieniais 14:00 - 18:00 val.
  • šeštadieniais 9:00 - 17:30 val.
  • Pietų pertrauka: 13:00 - 13:30 val.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą