Vasario 16-osios žygyje prisiminsime Daugų krašto istoriją ir signatarą Vladą Mironą

Alytaus rajono seniūnijose vasario 16 d. 11 val. startuos net 10 žygių, visų jų tikslas vienas – suburti bendruomenę, prasmingai paminėti Lietuvai ir jos gyventojams svarbią dieną. Kviečiame visus Lietuvos valstybės atkūrimo dieną paminėti šeimos narių, draugų, pažįstamų ar svečių būryje, pakeliauti Alytaus rajone gyvenusių ir dirbusių Nepriklausomybės akto signatarų keliais, pagerbti Laisvės kovų dalyvius menančias ir jų auką simbolizuojančias vietas.

 

Daugų seniūnijos žygyje prisiminsime vieną iš Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų – Vladą Mironą (1880 m. – 1953 m.).

Tai – istorinė asmenybė, kunigas, buvęs Ministras pirmininkas, vienintelis dvasininkas, vadovavęs Ministrų kabinetui. Jis taip pat buvo ir Lietuvos kariuomenės kapelionas.

Po Klaipėdos krašto praradimo 1939 m. V. Mironas buvo nušalintas nuo pareigų. 59 metų kunigas su malonumu grįžo į gimtuosius Daugus, netgi sutiko būti vikaru, t. y., užimti žemiausią dvasininko pareigybę bažnyčios tarnyboje. Jam buvo skirta 20 ha dvaro žemės, tais pačiais metais jis nusipirko dar 20 ha. Jo iniciatyva buvo suremontuota Bukaučiškių koplyčia ir šalia buvęs dvaras, įrengta vėjo jėgainė. Koplyčia pasikeitė neatpažįstamai – viskas buvo moderniai pertvarkyta,  nuo koplyčios kalnelio atsivėrė įspūdingas Didžiulio ežero kraštovaizdis.  Po nacionalizacijos dvaro žemė buvo prijungta prie kolūkio „Laimė“. 1948 m. dvaras buvo padegtas, vėliau prasidėjo jo griovimas, kol galiausiai po plytą dvaras buvo ištąsytas po visą apylinkę. 2014 m. įgyvendinus Lietuvos kaimo plėtros programą pagal Alytaus rajono Vietos veiklos grupės parengtą planą, Bukaučiškių koplyčia suremontuota.

Vlado Mirono dėka apie Daugų kraštą sužinojo ne viena garsi tuometinė asmenybė. Čia, kunigo kvietimu, lankėsi pats Lietuvos prezidentas Antanas Smetona su žmona Sofija. Atvykę į Senovės dienos renginį, juodu buvo nuoširdžiai daugiškių priimti ir pasveikinti. Garbingiems svečiams buvo įteiktas Daugų herbas. Istorijos šaltiniai mena, kad prezidento apsilankymų būta ir daugiau.

Vasario 18-ąją minėsime 70-ąsias V. Mirono mirties metines. Daugų apylinkėse šio Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro atminimas nepamirštas. V. Mirono vardu pavadinta Daugų gimnazija, šalia jos esančiai gatvei taip pat suteiktas jo vardas, o Daugų seniūnijoje, netoli Bukaučiškių koplyčios, kurią žygio metu aplankysime, atidengtas ir V. Mirono bareljefas. 2011 m. V. Mironui suteiktas Alytaus rajono garbės piliečio vardas.

Vasario 16-ąją prisiminkime tuos, dėl kurių šiandieną esame laisvi, žygiuokime drąsiai ir vieningai. Daugų seniūnijoje vykstančiame žygyje aplankysime – Vlado Mirono dvaro koplyčią-mauzoliejų, partizanų bei žuvusių karių kapus. Taip pat užsuksime į Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčią, užkopsime ant Šventapetrio kalno, kur Vytauto Didžiojo laikais stovėjo pirmoji Daugų apylinkėse Šv. Petro bažnyčia. Žygį baigsime Daugų miesto aikštėje prie partizanams skirto paminklo.

Dėl pavėžėjimo į Dauguose vykstančio žygio pradžios tašką kreipkitės tel. +370 678 814 37.

Informaciją apie žygių maršrutus ir registraciją galite rasite: https://arsa.lt/index.php?576601878

Norintys dalyvauti viename iš Alytaus rajone organizuojamų žygių, turi užsiregistruoti tel. +370 614 433 70.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą