Tris dienas Caritas Lietuvoje rinks paramą Ukrainai daiktais, maistu ir lėšomis

Lietuvos Caritas skelbia 5-ąją paramos akciją Ukrainos žmonėms, kurios metu bus renkami labiausiai nuo karo nukentėjusių teritorijų gyventojams reikalingi daiktai, negendantys maisto produktai ir parama lėšomis.

 

Pirmąjį gavėnios sekmadienį – vasario 26 dieną Vyskupai kviečia aukoti Ukrainai šalies bažnyčiose. Paramą pagal Carito Ukrainoje ir Ukrainos ambasados perduotus poreikius šalies miestuose ir mažesniuose miesteliuose Caritas rinks vasario 27, 28 ir kovo 1 dienomis.

„Kviečiu palaikyti Lietuvos Caritas iniciatyvą – surinkti daugiau reikalingų daiktų ir maisto produktų mūsų broliams ukrainiečiams. Negalime pavargti, negalime sustoti tol, kol pergalė nebus pasiekta! Šiandien kiekvienas paaukotas euras ar reikalingas daiktas ypač svarbus. Lietuvos Caritas pagalba suaukoti daiktai ir maisto produktai pasieks labiausiai nuo karo nukentėjusius gyventojus. Dėkoju visiems padedantiems ir dar padėsiantiems“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.  

Žmonių prašoma paaukoti šiltų užklotų, šiltų kojinių vaikams ir suaugusiems, higienos prekių, negendančių maisto produktų, o taip pat veikiančių žibintuvėlių su baterijomis, žibintuvėlių ant galvos, įkrovimo baterijų (powerbank), AA ir AAA elementų, kitų žmonėms Ukrainoje reikalingiausių daiktų, kurių sąrašą galima rasti svetainėje caritas.lt

Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė dėkoja žmonėms, kurie pagal išgales remia civilius karo niokojamoje Ukrainoje. 

„Kaip dalijosi kolegos iš Donecko Carito, vien jie teikia pagalbą per 100 tūkst. karo pabėgėlių, besiglaudžiančių Dnipro mieste ir visoje Dniepropetrovsko srityje. 2500 benamiais tapusių žmonių laikinai apsigyventi vadinamuose šelteriuose“, – pasakojo D. Bukeikaitė.

Humanitarinė pagalba labai ribota, tačiau Caritas Donecke stengiasi žmones paremti finansiškai, kiek išgali aprūpina kuru, padeda sudėti langus po raketų atakų, organizuoja labdaros pietus skurstantiems, dirba su vaikais, nukentėjusiais nuo karo, teikia psichologinę, teisinę pagalbą gyvenamą vietą pakeitusiems žmonėms, kurie susiduria su pačiais įvairiausiais sunkumais.

Tarp pagalbos gavėjų ar laukiančių paramos – ir moterys, patyrusios smurtą, sunkiai sergantys, neįgalūs, vieniši, nedarbingi žmonės, gausios šeimos, kurioms išgyventi karo sąlygoms – didžiulis iššūkis. Daugybė likusiųjų be maitintojų, kurie gina šalį, daugybė per šiuos metus netekusių artimųjų ir visko, ką buvo užgyvenę.

„Šiandien mūsų ištekliai labai riboti, tad galimybės paremti tuos, kuriems pagalbos ypač reikia, viršija mūsų pajėgumus“, –  pripažįsta karitiečiai ne tik Donecke, bet ir visoje šalyje. 

Atsiliepdamas į prašymą padėti, naujus arba labai geros kokybės daiktus, negendančius maisto produktus ir lėšas Caritas Lietuvoje rinks ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir parapijose, miesteliuose. Paramos rinkimo vietų sąrašą galima rasti svetainėje caritas.lt 

5-oji paramos Ukrainai akcija vyks tris dienas nuo vasario 27 iki kovo 1 dienos, paskui daiktai bus gabenami į Ukrainą, o bažnyčiose per pirmą Gavėnios sekmadienio rinkliavą ar po Mišių surinktos lėšos bei Caritui žmonių ar įmonių pervestos lėšos perduotos Ukrainos Caritui.

Lietuvos Caritas ypač akcentuoja, kad visi aukojami daiktai turėtų būti nauji arba itin geros kokybės. Neturime, kur laikyti, todėl negalėsime priimti daiktų, kurių nėra prašomų paaukoti daiktų sąraše. Dėl žmonių saugumo priimsime maisto produktus tik nepažeistose pakuotėse. Iš anksto dėkojame už supratingumą ir pasidalijimą šia informacija su artimaisiais ar draugais.
 
Nuo karo pradžios Ukrainoje Lietuvos Caritas įgyvendino 4 paramos rinkimo akcijas Ukrainoje likusiems žmonėms ir vieną – bėgantiems nuo karo ir prieglobstį radusiems Moldovoje.

Iš viso per Lietuvos Caritą surinkta 830 000 eurų paramos, taip pat išvežta 16 paramos krovinių (vilkikų) į Ukrainą, kurių vertė virš 400 000 eurų. Nuolatinė pagalba karo pabėgėliams Lietuvoje per Caritas organizacijos tinklą teikiama 33-ose mūsų šalies savivaldybėse.
 
Paramą galima pervesti į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą – LT257300010115125026, paskirtyje nurodant „Parama Ukrainos žmonėms“.
 
Įmonės, galinčios skirti paramą daiktais ar prekėmis, kviečiamos susisiekti el. paštu caritas@caritas.lt

Screenshot 175Screenshot 176

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą