Lazdijų rajone užfiksuoti paukščių gripo atvejai: pavojaus gyventojams nėra

Valstybės maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad prie vandens telkinio, esančio Tūriškų kaime Krosnos seniūnijoje Lazdijų rajone šių metų birželio 13 dieną rastos 11 kirų gaišenos,  kurios surinktos ir išsiųstos tyrimui. Birželio 20 dieną joms nustatytas labai patogeniškumo paukščių gripo A tipo  H5N1 potipio virusas. 

Gyventojams svarbu žinoti, kad žmonėms šis virusas yra nepavojingas ir užsikrėsti gali tik naminiai paukščiai. Paukščių gripo viruso nešiotojai ir platintojai gamtoje yra migruojantys laukiniai vandens paukščiai. 

Todėl Krosnos seniūnijos gyventojams rekomenduojama visus naminius paukščius laikyti uždarose patalpose arba aptvaruose su stoginėmis, kad jie būtų apsaugoti nuo galimo kontakto su laukiniais paukščiais. 

Taip pat negalima girdyti paukščių vandeniu iš atvirų šaltinių - tvenkinių, melioracijos griovių ir girdymui naudoti tik šulinio arba vandentiekio vandenį. Naminiams paukščiams skirtą pašarą laikyti taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių, graužikų ir kitų gyvūnų, galinčių mechaniškai pernešti virusą.

Situacija lokali, Krosnos seniūnijoje, kitose seniūnijose laukinių paukščių gaišenų nerasta.

Jei pastebėsite paukščių gaišenas ar turite klausimų dėl paukščių gripo gyventojai prašome skambinti nemokamu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 arba kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį, esantį kiekvienoje savivaldybėje, arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą