Alytaus rajono PSPC pacientai kviečiami pasirūpinti savo širdimi!

Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje, kaip visame pasaulyje, yra pagrindinė mirties priežastis.  Esant nepilnavertei mitybai, žalingiems įpročiams, stingant fizinio aktyvumo, išauga tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl VšĮ Alytaus rajono PSPC ragina nelaukti ir pasitikrinti.

Privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms dalyvavimas širdies ir kraujagyslių ligų prevencinėje programoje yra nemokamas.

Atnaujinta širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa skirta vyrams ir moterims nuo 40 iki 60 metų (imtinai). Naujos programos metu bus atliekami įvairesni tyrimai – tiriama gliukozės koncentracija kraujyje, atliekama lipidograma, elektrokardiograma, kreatinino koncentracija, o sergantiems cukriniu diabetu, tiriamas albumino ir kreatinino santykis dėl lėtinės inkstų ligos stadijos įvertinimo.

Jei pagal atliktų tyrimų rezultatus paciento rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bus įvertinta kaip didelė ar labai didelė, jis turės įgyvendinti šešių mėnesių prevencinių priemonių planą, kurio metu bus koreguojami jų turimi rizikos veiksniai (nustatomi siektini paciento kūno masės indekso, arterinio kraujospūdžio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentracijos kraujo serume rodikliai).

Po šešių mėnesių pacientai bus vėl kviečiami apsilankyti pas savo šeimos gydytoją įvertinti pasiektus sveikatos būklės rodiklius ir paskirto gydymo efektyvumą, o prireikus jį koreguoti.

Nustačius labai didelę riziką, šeimos gydytojas išrašys siuntimą pas gydytoją kardiologą tolesniam išsamiam ištyrimui dėl širdies ir kraujagyslių ligų tikimybės.

VšĮ Alytaus rajono savivaldybės PSPC pacientai dalyvauti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos ir ankstyvosios diagnostikos programoje yra kviečiami SMS žinutėmis. Dar negavę žinučių, tačiau patenkantys į nurodytas amžiaus grupes, taip pat gali registruotis patikrai telefonu + 370 315 71 412.

Prevencinės programos pokyčiai leis išsamiau ir efektyviau tirti programos dalyvių sveikatą bei reikšmingai prisidės prie gyventojų sergamumo kraujotakos sistemos ligomis mažinimo.       

Alytaus rajono PSPC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą