Daugiabučių namų priežiūrai ir remontui reikšmingai padidintas finansavimas

Alytaus rajono savivaldybė reikšmingai didina daugiabučių gyvenamųjų namų savininkų bendrijų rėmimo programai skirtą finansavimą. Šiemet daugiabučių namų techninių defektų šalinimui bei kitiems remonto ar renovacijos darbams iš savivaldybės biudžeto skirta 420 tūkst. eurų. Tai daugiau nei du kartus didesnis finansavimas nei buvo iki šiol.

Alytaus rajono savivaldybėje yra apie 180 daugiabučių namų, kurių techninė būklė yra prastėjanti, o gyventojai nelinkę investuoti į bendro naudojimo objektų priežiūrą. Daugiabučiuose namuose vyrauja išorės konstrukcijų defektai – sienos suskilinėję, aptrupėjęs ar išbyrėjęs sienų ir cokolio tinkas, stogo danga pasenusi, šlaitinių stogų danga dengta dar asbesto turinčiomis medžiagomis, nuogrinda susmukusi, neretai nuolydis susidaręs link išorės konstrukcijų.

Ne visuose objektuose yra paskirti daugiabučių namų bendro naudojimo valdytojai,  dar rečiau kaupiamos lėšos įvairių darbų atlikimui arba susidarę tokie defektai, kurių pašalinimo išlaidų sukauptos lėšos jau nepadengia.

Šiuo metu vykdomos daugiabučių namų modernizavimo ES finansavimas nėra labai patrauklus, kadangi ES lėšomis finansuojama palyginus maža dalis išlaidų. Pastaruoju metu padidėjus rinkos kainoms statybų ir kituose sektoriuose, daugiabučių namų atnaujinimas ES lėšomis tapo dar mažiau patrauklus, nes daugiabučių namų atnaujinimo išlaidos neretai viršija privataus buto rinkos kainą. Dėl šių priežasčių šiuo metu įgyvendinami vos keli daugiabučių namų modernizavimo projektai.

Siekiant skatinti daugiabučių namų bendro naudojimo objektų priežiūrą ir savalaikį remontą, Alytaus rajono savivaldybės biudžeto lėšomis iš dalies bus finansuojamos daugiabučių namų bendro naudojimo objektų remontas ir atnaujinimas.

Numatoma, kad finansavimas būtų skiriamas pirmiausia tiems daugiabučiams namams, kuriuose jau yra nustatyti avarinės būklės požymiai, kuriems finansavimas skiriamas pirmą kartą, kuriuose daugiabučių namų butų savininkai prisideda prie daugiabučių namų atnaujinimo didesne dalimi ir kt.

Finansuojamoji dalis gali siekti ir iki 100 procentų programos finansavimui prašomų lėšų.

Finansavimas gali būti skiriamas:

  • daugiabučių gyvenamųjų namų techninių defektų šalinimui, kurie kelia grėsmę namo ar atskirų jo konstrukcijų stabilumui ir (ar) žmonių saugumui;
  • išlaidų, susijusių su daugiabučio gyvenamojo namo bendrojo naudojimo objektų: stogų; šilumos punktų; karšto vandens ruošimo įrenginių; šilumos, karšto ir šalto vandens, kanalizacijos vamzdynų (ne mažiau vienos laiptinės); laiptinių ir rūsio langų, laiptinių durų; išorinių namo sienų, tarpblokinių siūlių; elektros instaliacijos ir kitiems remonto ar renovacijos darbams;
  • investicijų, rengiant pastato energetinio naudingumo sertifikavimą išlaidoms padengti;
  • daugiabučių gyvenamųjų namų savininkų bendrijų steigimosi išlaidoms apmokėti;
  • geriamojo vandens gręžiniui įsirengti daugiabučio gyvenamojo namo reikmėms;
  • buitinių nuotekų valymo įrenginiui įsigyti ir įsirengti daugiabučio gyvenamojo namo reikmėms;
  • vandentiekio tinklams nuo vandens gręžinio iki pastato ir / ar nuotekų tinklams nuo pastato iki nuotekų valymo įrenginio įsirengti arba vandentiekio tinklų ir / ar nuotekų tinklų prijungimui prie centralizuotų gyvenvietės tinklų;
  • daugiabučio gyvenamojo namo statybos darbų projektavimui;
  • valstybinės žemės teritorijose prie daugiabučių gyvenamųjų namų esamu inžinerinių statinių atnaujinimui, naujų inžinerinių statinių įrengimui ir projektavimui;
  • daugiabučių namų inžinerinės infrastruktūros gerinimui ir erdvių prie daugiabučių gyvenamųjų namų sutvarkymui vietos gyventojų poreikiams tenkinti (pvz. įvažoms, šaligatviams, vaikų žaidimo, automobilių stovėjimo aikštelėms).

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą