Verta žinoti: nuomos ir apgyvendinimo veiklų skirtumai bei apmokestinimas

Kauno apskrities VMI vadovės Juditos Stankienės komentaras

Būsto nuoma ir apgyvendinimo paslaugos gyventojams aktualu visus metus, todėl noriu atkreipti dėmesį, kad šios paslaugos yra priskiriamos skirtingoms veiklos rūšims. Jų įregistravimas bei mokesčiai taip pat yra nevienodi. Jeigu gyventojas nori nuomoti savo būstą arba teikti apgyvendinimo paslaugas, jis tą gali daryti šiais būdais:

• Įsigijęs verslo liudijimą. Tokia veiklos forma galima ir būsto nuomai, ir apgyvendinimo paslaugoms teikti.

• Neįsigijus verslo liudijimo, tačiau metams pasibaigus, iki kitų metų gegužės 2 d. deklaruojant iš nuomos gautas pajamas ir sumokant 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM). Tokia veiklos forma galima tik būsto nuomai.

• Įregistravus individualią veiklą pagal pažymą „Poilsiautojų ir kita trumpalaikio apgyvendinimo veikla“ arba „Kita apgyvendinimo veikla“. Ši veiklos forma galima tik teikiant apgyvendinimo paslaugas.

Gyventojas nuomoti savo būstą gali įsigijęs verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“. Su šiuo verslo liudijimu būstą išnuomoti galite tiek trumpam, tiek ilgam laikui.

Pažymiu, kad kiekvienam nuomojamam gyvenamosios paskirties objektui privaloma įsigyti atskirą verslo liudijimą. Su minėtu verslo liudijimu gyventojas gali nuomoti tik gyventojams ir tik gyvenamosios paskirties patalpas.

Tuo tarpu, asmuo, turintis gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą (butą, sodybą, apartamentus ir pan.) ir norintis jį nuomoti trumpą laiką bei teikti papildomas paslaugas, pvz., pasiūlyti svečiams pusryčius, tai daryti gali įsigijęs verslo liudijimą „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“ arba „Apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo paslaugos) teikimas“. Prieš pradedant teikti šias paslaugas taip pat pravartu šių dviejų verslo liudijimų skirtumus, apie kuriuos daugiau informacijos galima rasti VMI internetinėje svetainėje. 

Akcentuoju, kad apgyvendinimo paslaugų veikla turi būti vykdoma laikantis Turizmo įstatyme nustatytų reikalavimų ir turint leidimą teikti apgyvendinimo paslaugas. Todėl, prieš pradedant vykdyti apgyvendinimo paslaugų veiklą, turėtumėte pasidomėti dėl reikalavimų, nustatytų teikiant apgyvendinimo paslaugas ir leidimų šios veiklos vykdymui išdavimo. Informaciją šiuo klausimu pagal kompetenciją galėtų suteikti Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. 

Primenu, kad nuomojant gyvenamosios paskirties patalpas įsigijus verslo liudijimą, svarbu žinoti:

• Verslo liudijimą galima įsigyti pageidaujamam laikotarpiui (bet ne mažiau nei 5 dienoms per metus, dienos gali eiti ir ne iš eilės). Atitinkamai proporcingai už pasirinktas veiklos dienas apskaičiuojamas mokėtinas fiksuoto dydžio GPM. 

• Verslo liudijimų kainas lemia veiklos teritorija, rūšis bei vykdymo laikotarpis. Verslo liudijimų fiksuotus pajamų mokesčio dydžius atitinkamiems metams tvirtina vietos savivaldybių tarybos, o preliminarią verslo liudijimo kainą padės apskaičiuoti VMI įdiegta skaičiuoklė https://www.vmi.lt/evmi/verslo-liudijimu-skaiciuokle

• Įsigyti verslo liudijimus galima elektroniniu būdu, prisijungus prie Mano VMI, taip pat paskambinus telefonu +370 5 260 5060 arba bet kuriame VMI teritoriniame padalinyje.

Svarbu nepamiršti, jog nuomojant gyvenamąsias patalpas, įsigijus gyvenamųjų patalpų nuomos verslo liudijimą, per kalendorinius metus galima gauti iki 45 tūkst. eurų pajamų. Viršijus 45 tūkst. eurų, viršijanti dalis apmokestinama 15 proc. pajamų mokesčio tarifu, kaip turto nuomos pajamos, neįsigijus verslo liudijimo.

Jei gyventojas savo gyvenamąsias patalpas nuomoja juridiniam asmeniui (įmonei, įstaigai, organizacijai), tai 15 proc. GPM turi išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą pajamas išmokantis juridinis asmuo. Jei gyventojas per metus negavo kitų privalomų deklaruoti pajamų, tai iš juridinio asmens gautų patalpų nuomos pajamų deklaruoti neprivalo. 

Primenu, kad savarankiškai aktualią informaciją, paaiškinimus, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus galima rasti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt, skiltyje „Gavau turto nuomos pajamų“, VMI „YouTube“ kanale ir oficialiame VMI socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą