Šildymo sezono pradžioje būtinai susitvarkykite krosnis ir išvalykite dūmtraukius

Kiekvienais metais artėjant šildymo sezonui ugniagesiai gelbėtojai primena, kad būtina sutvarkyti židinius, krosnis ir dūmtraukius, atsargiai elgtis su elektriniais ir dujiniais šildymo prietaisais. 

Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš intensyvų kūrenimą būtina jas gerai sutvarkyti bei išvalyti dūmtraukius. Gaisrai namuose, apšildomuose krosnimis, kyla kai jos yra perkaitinamos, kai prakurai naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai. Pro suodžių priskretusius dūmtakius blogiau išeina dūmai, netenkama dalies šilumos, gali kilti gaisras. Dūmtraukius privalu valyti prieš kiekvieną šildymo sezoną.

Ypač pavojingi krosnių ir dūmtraukių sienelėse atsiradę įtrūkimai ir plyšiai, nes pro juos gali išlėkti kibirkštys ir sukelti gaisrą. Įtrūkimai ir plyšiai yra nesunkiai pastebimi, tad juos nedelsiant reikia užtaisyti. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą (pavyzdžiui, iškloti keramines plyteles).

Negalima malkų ir kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Be to suodžiai dūmtraukių kanaluose gali užsidegti savaime. Jiems degant smarkiai įkaista krosnis bei dūmtraukis, todėl degūs daiktai turi būti pakankamai toli arba gerai izoliuoti nuo krosnies, židinio, viryklės, dūmtraukio ar kito šildymo įrenginio.

Kol kūrenasi krosnis, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams. O iškūrenę krosnį, norėdami, kad ji per greitai neatvėstų, per anksti neužstumkite sklendės. Uždarykite ją tik įsitikinę, kad ugnis baigė degti. Nereikėtų pamiršti, kad pavojų gyvybei kelia ne tik ugnis, bet ir kūrenimo metu susidariusios smalkės.

Tam, kad šaltasis metų laikotarpis nebūtų paženklintas žūčių ir nuostolių reikia saugiai kūrenti židinius bei krosnis, nepamirštant jų saugumą užtikrinančios priežiūros ir valymo. Kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei, nedelsdami kvieskite ugniagesius bendruoju pagalbos telefonu 112.

Druskininkų savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą