Kurnėnų mokykloje apsilankė neeilinis svečias

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų Kurnėnų mokykloje apsilankė mokyklos mecenato Lauryno Radziukyno vaikaitis John‘as Radkins‘as su žmona  Angie. Svečias susitiko su Alytaus rajono savivaldybės meru Algirdu Vrubliausku. Dalyvavo Valstybės dienai skirtame minėjime mokykloje, kurį organizavo Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos draugija. 

Su vaikaičiu mokykloje susitiko Seimo narys Robertas Šarknickas, savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė, jos pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius, buvusi mokyklos direktorė Antanina Urmanavičienė, Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos draugijos pirmininkas Ramūnas Kručkauskas.

Meras A. Vrubliauskas svečiui ir susirinkusiems pristatė mokyklos pastatų komplekso pritaikymo visuomenei projektą. „Mokyklos tvarkymo darbai prasidės dar šiais metais ir vyks 4 etapais. Bus sutvarkytas mokyklos fasadas, stogas, vidaus patalpos. Mokykla bus pritaikyta švietimo veiklai, edukacijoms vykdyti, renginiams organizuoti“, - kalbėjo A. Vrubliauskas.

Meras padėkojo labdario giminaičiui John‘ui Radkins‘ui už jo senelio kilnų darbą – mokyklos pastatymą,  Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos draugijai – už istorinės atminties puoselėjimą ir glaudų bendradarbiavimą su savivaldybe. 

John‘ui Radkins‘ui ir jo žmonai Agnie meras A. Vrubliauskas padovanojo Lietuvos istorinę vėliavą ir knygą apie Alytaus rajoną, susirinkusiems - tortą, puoštą Lietuvos trispalve. 

Renginio dalyvius palaimino monsinjoras Leonas Jakimavičius.

Kiekvieną vasaros šeštadienį Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos draugijos savanoriai rengia atvirų durų dienas mokykloje. Atvykusius supažindina su mokyklos istorija, jos mecenato L. Radziukyno asmenybe. Draugijos narys Kazimieras Sventickas pasidžiaugė užmegztu ir palaikomu ryšiu su L. Radziukyno giminaičiais.

Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos pastatai yra kultūros paveldo objektas, priklausantis Alytaus rajono savivaldybei. 1934–1936 metais vykdytus statybos darbus finansavo Kurnėnuose gimęs ir augęs Laurynas Radziukynas, kurio vardu 1992 metais mokykla ir buvo pavadinta. Statybinės medžiagos, mokykliniai suolai, lentos, stiklai langams, radiatoriai, čiaupai buvo atvežti iš Čikagos, kur gyveno L. Radziukynas. Tik plytos ir čerpės pirktos Marijampolėje.

Autentiškomis yra išlikę dauguma statyboje, apdailoje panaudotų medžiagų, viena klasė su autentiškais to laikmečio suolais, lenta. Kultūros paveldo vertybe yra laikoma vėjo jėgainė.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą