Nuotraukos autorius: Asociatyvi nuotr.

Karantinas koreguoja ir santuokų planus, ir tvarką

 

Dėl koronaviruso (COVID-19) paskelbto karantino daugelis savivaldybių paslaugų teikiamos nuotoliniu būdu. Tačiau ar galima neatvykus į savivaldybę susituokti ar įregistruoti santuoką? Alytaus rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje karantino laikotarpiu planuotos keturios santuokos, tačiau sutuoktos ne visos poros.

Kaip sakė savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Silvija Janulevičienė, kovo mėnesį jau po karantino paskelbimo turėjo įvykti keturios santuokos, tačiau įvyko dvi – kovo 16 ir 28 dienomis. Kitos dvi planavę susituokti poros planus pakeitė. Viena santuokos registravimą perkėlė į balandžio pabaigą, kita, tuoktis į gimtinę planavusi grįžti iš Anglijos, santuoką atidėjo gegužės mėnesiui.

Karantino metu Alytaus rajono Civilinės metrikacijos skyriuje vykę santuokų ceremonijos buvo kitokios nei įprastai. Kaip sakė vedėja S. Janulevičienė, pora, kuri tuokėsi kovo pabaigoje, jau turėjo būti su kaukėmis, į santuokų salę galėjo įeiti ne daugiau kaip penki asmenys. „Jaunavedžiai, liudininkai ir darbuotoja buvo su apsauginėmis kaukėmis, visi dezinfekavo rankas. Tačiau jaunavedžių nuotaikos tai nekeitė, žmonės jautėsi laimingi“ , – sakė S. Janulevičienė. Artimiausia santuoka Alytaus rajono administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje suplanuota balandžio 24 d.

Skyriaus vedėja S. Janulevičienė primena, kad dėl karantino informaciją ir konsultacijas gyventojams teikia el. paštu silvija.januleviciene@arsa.lt arba telefonais (8 315) 55 512, +370 672 45 521, o prašymai įregistruoti civilinės būklės aktus priimami per Metrikacijos paslaugų informacinę sistemą – MEPIS.

Norintys tuoktis prašymus užpildyti ir pateikti per MEPIS turi abu ketinantys susituokti asmenys. Per šią sistemą jie informuojami apie tai, kad į santuokos registravimo ceremoniją turėtų atvykti anksčiau nurodyto ceremonijos laiko tam, kad darbuotojas galėtų įvykti nuodugnią santuokos sudarymo sąlygų patikrą ir kitus susijusius formalumus.

Registruojant santuoką, ribojama dalyvaujančiųjų santuokos registravimo ceremonijoje asmenų skaičių – maksimalus – 5 asmenys, neįskaičiuojant civilinės metrikacijos įstaigos darbuotojo. Kiti asmenys, norintys dalyvauti ceremonijoje ar pasveikinti atėję svečiai, į civilinės metrikacijos įstaigos patalpas neįleidžiami. Šiuo laikotarpiu neregisruojamos santuokos ne civilinės metrikacijos įstaigos patalpose, nes tai gali kelti pavojų darbuotojų sveikatai.

Siūloma ketinantiems tuoktis asmenims, kurie pastaruoju metu atvyko iš užsienio, vėlesnę santuokos registravimo datą. Dėl karantino jiems yra privaloma 14 dienų izoliacija.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai neatidėliotinais atvejais priima asmenų prašymus apskaityti užsienyje sudarytus civilinės būklės aktus per MEPIS.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad dėl bažnytinės santuokos įtraukimo į apskaitą, taip pat ir mirties, santuokos nutraukimo (kai santuoka nutraukta Lietuvoje teismo sprendimu), asmenims apskritai nereikia kreiptis į civilinės metrikacijos įstaigą – šie veiksmai atliekami civilinės metrikacijos įstaigos iniciatyva, gavus šiuos civilinės būklės aktus patvirtinančius dokumentus iš atitinkamų įstaigų“ , – sako Alytaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja S. Janulevičienė ir pažymi, kad sudarantys tik civilinę santuoką, kad ji būtų įregistruota, į savivaldybę turi atvykti, bet prašo neteikti prašymų, kurie nėra skubūs ir gali būti pateikti pasibaigus karantinui.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą