Ministerijoje apdovanoti šalies judriausi

Penktadienį Aplinkos ministerija, Europos judumo savaitės koordinatorė Lietuvoje, pasveikino akcijos aktyviausius dalyvius: judriausią savivaldybę, valstybinę, mokymo, ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir įmonę. Nugalėtojams atiteko aplinkos ministro Simono Gentvilo padėkos ir Valstybinių miškų urėdijos dovanoti ąžuoliukai.

Šiemet į akciją įsitraukė beveik 50 savivaldybių, kuriose mokyklos, darželiai ir kitos organizacijos visą savaitę rengė veiklas, skatinančias daugiau judėti, rinktis darnaus judumo alternatyvas.

Judriausios savivaldybės vardą šiemet pelnė Alytus. Prizo atsiimti atvyko Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. Meras pasidalijo, kaip Alytus šiemet aktyvų ir darnų judumą derino su miesto pažinimu: per savaitę alytiškiai galėjo dalyvauti 3 ekskursijose-žygiuose, kurių metu ne tik daug vaikščiojo pėsčiomis, bet ir geriau pažino gimtąjį miestą. Pavyzdžiui, ekskursijos „Po trimis Alytaus tiltais“ metu keliauta pėsčiųjų ir dviračių Panemunės taku, susipažinta su trijų Alytaus tiltų istorija. Dviračių žygio „Dviem ratais paskui traukinį“ maršrutas driekėsi senojo geležinkelio Alytus-Varėna pylimu, aplankyti išlikę tilteliai ir tuneliai. Finalinę akcijos dieną gyventojai buvo kviečiami į lobio paieškas. Ekskursijos metu susipažinta su Alytaus piliakalniu ir greta jo esančiomis teritorijomis. 

Judriausia mokymo įstaiga šiemet tapo Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazija. Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Violeta Kaziūnienė ir technologijų vyresnioji mokytoja Laima Juodėnienė pasakojo, kaip mokiniai keliavo po Paberžės apylinkes ir nuėjo daugiau nei 21 kilometrą. Kiekvieną dieną ilgosios pertraukos metu moksleiviai rinkosi  į „Flashmob“ šokį, organizavo pamokas darnaus judumo temomis. Taip pat leidosi į žygį pėsčiomis po Paberžės apylinkes, o paskutinę akcijos dieną buvo kviečiami į renginį „Šok į batą“, kurio metu sporto aikštyne buvo vedama „Kangoo Jumps“ treniruotė.

Judriausia ikimokyklinio ugdymo įstaiga – Gargždų lopšelis-darželis „Gintarėlis“. Direktorė Alė Šimaitienė pasakojo, kaip vaikai kasdien su auklėtojais mankštinosi, o mankštą derino su kvėpavimo pratimais. Taip pat vyko paspirtukų, dviratukų, triratukų paradas, buvo šokinėjama per virvę, išbandytas greitasis ėjimas, vaikams pritaikytos futbolo ir krepšinio varžybos, pratimai su parašiutu, šokio užsiėmimai.

Nacionalinio bendrųjų funkcijų centro – judriausios valstybės institucijos – direktorė Valė Kulvinskienė džiaugėsi, kad išsiskyrė aktyviu darbuotojų įtraukimu į organizuojamus renginius. Pavyzdžiui, į centro organizuotą paskaitą apie darnų judumą su šios srities ekspertu dr. Jonu Damidavičiumi atvyko virš 200 kolegų. Darbuotojai dalyvavo solo latino šokio elementais, pietietiška muzika išsiskiriančioje treniruotėje gryname ore kartu su treneriu Janu Tankevičiumi.

Judriausios įmonės – UAB „SDG“ – generalinis direktorius Eduardas Jasas dalijosi darbuotojams mesto iššūkio patirtimi. Darbuotojai buvo kviečiami visą savaitę su kolegomis eiti pasivaikščioti į parką, nueiti į žygį, pasivažinėti dviračiu, riedučiais, paspirtuku, apvažiuoti lankytinus objektus viešuoju transportu ar elektromobiliu ir taip darniais būdais įveikti išsikeltą iššūkį – nukeliauti 2021 kilometrą.

Šiemet Europos judumo savaitės kampanija ne tik minėjo savo 20 metų sukaktį, bet ir sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus – iš 53 šalių miestų ir miestelių užsiregistravo 3 192 dalyviai.

Jau dvidešimt metų kasmet vykstanti Europos judumo savaitė kreipia dėmesį į elgsenos pokyčius, skatinančius darniai keliauti, naudotis viešuoju transportu ir kitomis ekologiškomis, pažangiomis, aplinkai draugiškomis keliavimo alternatyvomis. 2021 m. tema „Saugus ir sveikas darniai judėdamas“ telkė dėmesį į darnaus judumo ryšį su geresne psichologine ir fizine sveikata.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą