Gripo epidemijos gniaužtuose – jau pusė Lietuvos

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja. Šiandien gripo epidemija paskelbta Kretingos rajono savivaldybėje. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją paskelbė 30.

 Šeštąją šių metų savaitę (2018 m. vasario 5-11 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 185,2 atv./10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 108,8 atv./10 tūkst. gyventojų.

 Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų šeštąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Telšių administracinėje teritorijoje.

 Šių metų šeštąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 242 asmenys. Iš jų – 33 asmenys iki dvejų metų, 141 asmuo – 2-17 metų, kiti – suaugusieji. Hospitalizuotos trys nėščiosios. Vienuolika asmenų gydyti intensyvios terapijos skyriuje. Daugiausiai hospitalizuotų asmenų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

 

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės

 

     Šiuo metu gripo epidemija paskelbta 30 šalies savivaldybių: Kauno, Birštono, Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus miesto savivaldybėse ir Prienų, Raseinių, Švenčionių, Kėdainių, Jonavos, Klaipėdos, Ukmergės, Lazdijų, Joniškio, Šilalės, Kazlų Rūdos, Šilutės, Ignalinos, Visagino, Marijampolės, Telšių, Jurbarko, Kauno, Akmenės, Šakių, Vilkaviškio, Mažeikių, Kretingos rajono savivaldybėse.

 

     Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. 

Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus ir primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

 

     Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.



Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

 

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

 

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą