Alytaus rajone „išvirtas“ naujas Lietuvos rekordas?

 

Kad rankas reikia plautis - žinoma. Kada jas būtina nusiplauti su muilu taip pat suprantama, tačiau, kodėl šios žinios dažnai lieka tiesiog teorinėmis ir netampa kasdieniu įpročiu sunku paaiškinti.
Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, siekdamas stiprinti rankų plovimo įgūdžius, drauge su Krokialaukio Tomo Noraus Naruševičiaus gimnazijos bendruomene išvirė galimai didžiausią muilo gabalą Lietuvoje.
Informacijos šaltiniuose galima aptikti spėjimų , kad šiuolaikinio muilo pirmtako nauda buvo susidomėta labai seniai. Sklando legenda, susijusi su Šapo kalnu, ant kurio senovės romėnai Dievams aukodavo gyvulius. Šio kalno papėdėje teka upė Tibras, kurioje nuolat buvo skalbiami drabužiai. Gyvulių riebalai susimaišydavo su laužo pelenais, ir lietūs juos nuplaudavo į upę. Vanduo upėje užputodavo ir skalaujančios drabužius moterys pastebėjo, kad čia puikiai išsiplauna visi nešvarumai.
Kaip ten bebūtų, tačiau rankų plovimas muilu ir vandeniu yra vienas pigiausių ir efektyviausių būdų apsisaugoti nuo infekcinių ligų. Dauguma ant rankų odos besidauginančių mikroorganizmų yra pavojingi sveikatai ir gali sukelti sunkias ligas.
Siekiant didinti taisyklingus rankų higienos įgūdžius Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras Alytaus r. Krokialaukio Tomo Noraus Naruševičiaus gimnazijoje organizavo rankų higienos prevencinę akciją, kurios kulminacija - didžiausio muilo gabalo virimas.
Per kelias valandas pavyko išvirti 23,4 kg sveriantį muilo gabalą, kuris gali būti, jog pateks į Lietuvos rekordų knygą, kaip didžiausias muilo gabalas Lietuvoje.
Muilo virimo procese dalyvavo ne tik biuro komanda, mokiniai, bet ir gimnazijos darbuotojai, mat išimant muilą iš formos prireikė pjūklo ir plaktukų.
Daugiau nei dvidešimt kilogramų muilo gabalas yra įvairiaspalvis, daugiasluoksnis, mat savu muilo sluoksniu, „pagardintu“ pasirinktu eteriniu aliejumi, džiovintais vaisiais ar uogų milteliais, džiovintais augalais ar atspalviais, didįjį gabalą nutarė paįvairinti visos akcijoje dalyvavusios klasės. Galimo rekordo muilo gabaliuku nepavadinsi, mat jo išmatavimai taip pat ne maži: 46(47) cm x 13(13,5) cm x 43(46) cm.
Be didžiojo muilo gabalo visi akcijos dalyviai išsivirė ir po mažą muilo gabaliuką, kuris, reikia tikėtis, primins apie poreikį nusiplauti rankas bei pagalbą siekiant rekordo. Šiuo metu laukiama agentūros „Factum“ verdikto. Ar Alytaus rajone „išvirtas“ Lietuvos rekordas?

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą