Baigėsi stovykla „Išmokime linksmintis be alkoholio“

Liepos 2–5 dienomis 53 šaunūs ir linksmai nusiteikę Lazdijų rajono jaunuoliai poilsiavo, pramogavo ir naujų žinių įgijo Lazdijų rajono savivaldybės jaunimo vasaros stovykloje. Šiemet jaunimo vasaros stovyklos tema buvo – „Išmokime linksmintis be alkoholio“! Stovyklautojus sveikino ir Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, linkėdamas ne tik stovyklos metu, bet ir visą likusį gyvenimą išmokti linksmintis ir gyventi be alkoholio.

Per keturias stovyklos dienas jaunuolius aplankė Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Eglė Gurskytė ir Dalia Baležentienė, kurios pasakojo apie pavojus poilsiaujant gamtoje, kaip suteikti pirmąją pagalbą atsitikus nelaimei, demonstravo kaip atlikti žmogaus gaivinimą, pagelbėti skęstančiam žmogui užspringus.

Taip pat stovyklautojus aplankė ir psichologė Rasa Banevičienė, kuri su jaunuoliais bandė išsiaiškinti kokias pasekmes alkoholis sukelia ne tik žmogui, bet ir mūsų visuomenei, valstybei ir jos politikai. Taip pat akcentavo, kad labai svarbu ugdyti mokinių gebėjimą atsispirti socialiniam spaudimui, pasakyti „Ne“, nes tai yra viena iš priežasčių, kodėl paaugliai pradeda vartoti alkoholį. Jie jaučiasi kalti ir susigėdę, bailiai, „baltos varnos“ ir pan. Kai kurie mano, kad turi visur dalyvauti, viską išbandyti, įtikti draugams, nors tai prieštarauja jų požiūriui, gyvenimo būdui, tačiau baimė būti išjuoktam ir atstumtam labai galinga jėga, kuri gali nuvesti pražūtingu alkoholizmo keliu. Buvo vaidinamos situacijos, tai bandymai pritaikyti išgirstas teorines žinias praktikoje. Vieniems tai pavyko geriau, kitiems sekėsi sunkiau, nes tvirtai ir argumentuotai pasakyti „Ne“ sunku ne tik paaugliams, bet ir suaugusiam, tai nemenkas iššūkis. Mes taip norime būti „patrauklūs“, „visapusiški“, „įdomūs“, kad dažnai dėl to paaukojame savo sveikatą, o kartais ir gyvenimą.

Dar vienas svečias buvo Lazdijų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ugnė Tankevičiūtė, kuri, kartu su jaunuoliais žiūrėjo prevencinį filmą „Pasirinkimas“, filmo eigoje diskutavo apie filme rodomų jaunuolių elgesį, kaip priimti teisingus sprendimus leidžiant laisvalaikį, kad nuo alkoholio pasekmių nenukentėtų nei patys nei šalia jų esantys draugai.

Stovykloje netrūko ir kitų pramogų: dalyviai žaidė futbolą įsivilkę į milžiniškus „Bumperball“ kamuolius, varžėsi žaidime „Aš žinau“, ėjo į 13 km. „Ištvermės“ žygį, kur galutinėje stotelėje ant Šlavantų piliakalnio juos su ledų pilna dėže pasitiko ir vaišino Varnėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Žydrūnas Rutkauskas.

Didelį įspūdį jaunuoliams paliko išvyka į pramogų parką „Tarzanija“, kurioje turėjo galimybę laipioti medžiuose padarytomis trasomis, skristi per Nemuną bei leistis „Pašėlusiais kalneliais“ su laisvu kritimu į oro pagalvę!

Vakarus jaunuoliai leido bendraudami, klausydami muzikos, žaisdami stalo žaidimus, ant laužo kepė zefyrus... Taip įrodydami, kad Lazdijų krašto jaunimas moka linksmintis be alkoholio!

Visą stovyklos laiką dalyviai buvo suskirstyti į 5 komandas, kur stovyklos metu varžėsi rinkdami balus ir paskutinę dieną buvo apdovanoti. Taip pat dalyviai gavo pažymėjimus, patvirtančius dalyvavimą stovykloje. Stovyklos metu dalyviais rūpinosi 10 žmonių komanda: jaunimo reikalų koordinatorė Dovilė Lynykienė, Varnėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Žydrūnas Rutkauskas, 5 vadovai (Alma Stučkienė, Sandra Černeckaitė, Greta Navickaitė, Aurimas Butkauskas, Žilvinas Jotautis), 3 savanoriai (Simona Megelinskienė, Gitana Liaukevičiūtė, Reda Padgurskaitė), medikai (Aldona Talandzevičienė, Jūratė Juodzevičienė).

Pasibaigus stovyklai tiek jaunuoliai, tiek jų tėvai visi kaip susitarę tvirtino, kad tokia stovykla yra labai naudinga ir reikalinga jaunuoliams. Taigi, iki kitų susitikimų!

Stovyklos organizatoriai Lazdijų rajono savivaldybės administracija ir Varnėnų kaimo bendruomenė. Stovykla buvo finansuojama Lazdijų rajono savivaldybės ir Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

Lazdijų r. sav. inf.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą