Nuotraukos autorius: delfi.lt

Birželio mėnesio informacija apie žiedadulkes, sukeliančias alergiją

Atsižvelgęs į Personalinėje alergijos simptomų prognozavimo sistemoje skelbiamą informaciją apie alergizuojančių žiedadulkių koncentraciją ir keliamą riziką sveikatai, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras nori atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad birželio mėnesį žydinčios žolės gali sukelti alergiją žiedadulkėms jautriems asmenims.

Sausi ir saulėti orai skatina žiedadulkių sklidimą. Lietus gali nuplauti ore sklandančias žiedadulkes, tokiu būdu sumažindamas jų koncentraciją. Tačiau išdžiūvusios žiedadulkės vėl gali plisti oru. Pažymima, kad perkūnijos garso banga suplėšo žolių žiedadulkes, todėl aplinkos ore labai išauga alergenų kiekis.

Oru plintančios žiedadulkės yra svarbus išorinis aeroalergenas, jautriems asmenims sukeliantis alerginio rinito požymius. Alerginis rinitas pasireiškia nosies užgulimu, sekreto tekėjimu, čiaudulio priepuoliais ir nosies niežėjimu. Alergijos simptomai gali išplisti ir paveikti akis, ausis, sinusus ir plaučius. Ilgai besitęsiantis alerginis rinitas gali sutrikdyti kvėpavimo funkciją. Alerginiu rinitu sergantys asmenys turi žinoti, kad vėlesni kontaktai su alergenu sukelia vis sunkesnes reakcijas, požymiai tęsiasi ilgiau, atsiranda ilgalaikių liekamųjų reiškinių. Pajutus panašius simptomus rekomenduojame kreiptis į jus gydantį gydytoją.

Geriausias būdas išvengti sveikatą trikdančių simptomų – vengti kontakto su alergizuojančomis žiedadulkėmis. Pasirūpinkite, kad jūsų gyvenamojoje aplinkoje žolė būtų nupjauta iki žydėjimo pradžios. Šienaudami, pjaudami žolę, dėvėkite nosį ir burną dengiančią kaukę bei apsauginius akinius (gali būti nuo saulės). Žiedadulkėms jautriems asmenims rekomenduojame lauke vaikščioti anksti ryte ar vakare, kai žiedadulkių koncentracija aplinkoje būna žemiausia bei nesinešti namo žydinčių augalų. Prisiminkite, kad neigiamą žiedadulkių poveikį sveikatai sumažinsite, jei grįžę iš lauko iš karto persirengsite, kruopščiai nusiprausite veidą, nosį ir visą kūną po dušu.

Žiedadulkėms alergiškiems žmonėms rekomenduojame naudoti PASYFO (personalizuota alergijos simptomų prognozės sistema) programėlę (Androi ar iOS), kuri suteikia tiksliausią, atmosferos fizikų, biologų ir gydytojų atliktais moksliniais tyrimais pagrįstą alergijos žiedadulkėms rizikos prognozę.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą