Pokyčiai sporte – stipendijas gaus daugiau atletų, didės valstybės stipendijos neįgaliesiems ir jauniems sportininkams

Šiandien Vyriausybė pritarė šiems ir kitiems Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuojamiems Sporto įstatymo keitimams, kuriais siekiama aiškesnio ir efektyvesnio sporto finansavimo ir jo administravimo. 

„Pakeitus įstatymą, valstybės stipendiją turės teisę gauti paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių, į paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių  programą įtrauktų rungčių pasaulio neįgaliųjų čempionatų 4–8 vietų laimėtojai. Šiuo metu ją gali gauti tik 1–3 vietų laimėtojai“, - teigia švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

Priėmus Sporto įstatymo pataisas, sportininkų su negalia valstybės stipendijų dydžiai bus prilyginti kitų sportininkų stipendijų dydžiams. Olimpinių, paralimpinių, kurčiųjų žaidynių 1 vietos laimėtojai gaus 1053 Eur dydžio valstybės stipendiją. Šiuo metu jiems skiriama 897 Eur dydžio valstybės stipendija.

Sporto įstatymo pataisos užtikrins mažiausių valstybės stipendijų jauniems sportininkams augimą Šiuo metu mažiausia stipendija, skiriama už pasaulio jaunimo ir jaunimo olimpinių žaidynių 4–6 vietą, Europos jaunimo čempionatų 2–3 vietą, pasaulio jaunimo neįgaliųjų čempionatų ar Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 1 vietą yra 117 Eur. Pakeitus Sporto įstatymą ji augtų iki 273 Eur.

Tobulinant Sporto rėmimo fondo mechanizmą siūloma finansavimą skirstyti į tris sritis: fizinio aktyvumo veikloms, sporto bazių gerinimui bei sporto šakų plėtrai ir tarptautinėms aukšto meistriškumo sporto varžyboms.

Fizinio aktyvumo veiklų sritis apimtų iki šiol buvusias 4 sritis: šalia fizinio aktyvumo veiklų į ją įeitų inventoriaus ir įrangos įsigijimas, renginių organizavimas ir kvalifikacijos tobulinimas bei sporto informacijos sklaida.

Atsiradusiai naujai sričiai – sporto šakų plėtrai ir tarptautinėms varžyboms – paraiškas galėtų teikti tik sporto federacijos arba jų nariai.

Sporto rėmimo fondo biudžetas 2021 metais sudarys 21,408 mln. Eur, 2020 m. sudarė 17, 533 mln., 2019 m. – 13,663 mln. Eur,

Siekiant apsaugoti sportininkų teises siūloma įtvirtinti, kad federacijos privalo sudaryti sporto veiklos sutartis su visais nacionalinių rinktinių nariais. Sutartyse turėtų būti aptartos šalių teisės ir pareigos, atsakomybės, susijusios su pasirengimu ir dalyvavimu aukšto meistriškumo sporto varžybose atstovaujant Lietuvai.

Siekiant užtikrinti efektyvų, skaidrų ir ekonomišką valstybės biudžeto lėšų panaudojimą, siūloma įtvirtinti, kad sporto šakų federacijos turi atlikti finansinių ataskaitų auditą.

Sporto įstatymo pakeitimai įsigalios juos priėmus Seimui.

Švietimo mokslo ir sporto ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą