Geriausia patyčių prevencija – draugystė

Gegužės mėnesį Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos Knyg(i)ų klubo narės vedė pamokėles draugystės tema Alytaus mokyklos-darželio „Drevinukas“, Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos ir Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos mokinukams.

Įgyvendindamos Erasmus projekto „Silent Scream“ idėjas, merginos parengė patyčių prevencijos projektą „Būk mano draugas“. Projekto idėja yra, kad norint užkirsti kelią patyčioms, visų pirma reikia mokytis empatijos, draugiškumo, pagarbos sau ir kitiems. Kitaip tariant – mokytis draugauti. 
Balandžio mėnesį kaupusios ir sisteminusios medžiagą (teoriją apie patyčias, kaip jas atpažinti),  parengusios interaktyvių veiklų, padedančių užmegzti draugystę, gegužę jaunosios draugystės mokytojos jau susitiko su mažaisiais draugais. 

Pirmieji mus priėmę mažieji draugai – Alytaus mokyklos-darželio „Drevinukas“ 1 b klasės (mokytoja Rugilė Čirienė) mokiniai. Pirmokai pasirodė smalsūs, aktyvūs ir mieli, o jų mokytoja Rugilė  šiltai priėmė ir padėjo susidraugauti. 

Šiltų įspūdžių merginos patyrė ir Alytaus Senamiesčio pradinėje mokykloje, vesdamos pamokėles pirmų klasių (1 c klasės mokytoja Aušra Gudaitienė, 1 a klasės mokytoja Svetlana Vološenko ir 1 b klasės mokytoja Virginija Aleškevičienė) mokiniams. Pirmokai stebino savo drąsa, noru bendrauti, smalsumu. O mokytojos parodė įvairiausių savo paruoštų priemonių, padedančių taip surikiuoti veiklas, kad visi pirmokai jaustųsi pastebėti ir įvertinti.

Alytaus „Sakalėlio“ pradinėje mokykloje merginos aplankė jau vyresnius pradinukus: 2 b klasės (mokytoja Jolanta Janavičiūtė), 3 c klasės (mokytoja Veneta Baliukonienė) ir 4 a klasės (mokytoja Lina Bubnienė) mokinius. Akivaizdu, kad vyresnėlių ir tempas greitesnis, tad buvo proga panaudoti ir parengtas papildomas interaktyvias veiklas. Mokytojos šiltai priėmė jaunąsias „koleges“, tuo labiau, kad kai kurios iš jų pasirodė buvusios mokinės.
Reflektuodamos projekto „Būk mano draugas“ patirtis Knyg(i)gių klubo narės džiaugėsi, kad ne tik gilino medžiagos rengimo, pateikimo, auditorijos valdymo įgūdžius, bet ir turėjo progos „paragauti“ pradinių klasių mokytojo darbo, stebėti, kaip dirba mokytojos. 

Dėkojame susitikimus organizuoti padėjusioms Alytaus mokyklos-darželio „Drevinukas“ direktorei Jurgitai Kamandulienei, Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos direktorei Jolitai Petkevičienei, Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos pradinių klasių mokytojai Linai Bubnienei ir mūsų gimnazijos matematikos mokytojai Astai Grimalauskienei. Tikimės, kad užsimezgusi graži draugystė tęsis ir kitais mokslo metais. 

 Santa Marcinkevičiūtė, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos Knyg(i)ų klubo vadovė 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą