Norint būti geru fotografu vien nusipirkti gerą fotoaparatą nepakanka

Tuo įsitikinusi buvusi Alytaus dailiųjų amatų mokyklos mokinė Gintarė Tamašauskienė. Išties fotografija jau seniai tapo neatsiejama daugelio žmonių kasdienybe. Savo gyvenimo akimirkas įamžiname mobiliaisiais telefonais ar fotoaparatais, tačiau vis daugiau žmonių pasiryžta savo pomėgį paversti pragyvenimo šaltiniu – mokytis fotografo amato. Jo Alytuje išmokti galima Dailiųjų amatų mokykloje.

Šiuo metu į fotografijos subtilybes šioje švietimo įstaigoje gilinasi 47 mokiniai. Praėjusiais metais fotografo specialybę įgijo 19 alytiškių.

Pasak Alytaus dailiųjų amatų mokyklos fotografijos mokytojo Stasio Šmigelsko, fotografijos specialybę pasirinkę mokiniai šio amato mokosi dvejus metus. Jiems tenka gilintis į fotografijos istoriją, medžiagotyrą, apšvietimo ir kompozicijos subtilybes, fotografijos metodus, technologijas ir kt. Anot S. Šmigelsko, ne paslaptis, kad dauguma mokslus Dailiųjų amatų mokykloje baigusių mokinių, pradėjo savo verslą. Alytaus dailiųjų amatų mokyklos direktoriaus pavaduotojos Eglės Teresevičienės teigimu, dalis fotografijos mokslus baigusių mokinių vėliau mokslus tęsia kolegijose, kiti dirba individualiai.

Gintarė Tamašauskienė ir Gediminas Ryženinas – vieni pirmųjų Alytaus dailiųjų amatų mokykloje įgiję fotografo specialybę. Fotografija jiems tapo ne vien pomėgiu, bet ir pragyvenimo šaltiniu. Prieš 11 metų fotografija susidomėjusi G. Tamašauskienė sėkmingai dirba savo fotostudijoje „Baltas pūkas". Jos specializacija – šeimos ir naujagimių fotografija. „Naujagimius fotografuojančių fotografų Lietuvoje yra labai nedaug. Dirbti šį darbą nėra paprasta, tačiau viską atperka emocijos. Fotografuoti šeimas yra be galo smagu. Ypač žavi vaikai, jų natūralumas", – pasakoja G. Tamašauskienė.

Dar vieną buvusį Alytaus dailiųjų amatų mokyklos mokinį, o dabar jau ir beveik metus šioje mokykloje fotografijos mokytoju dirbantį Gediminą Ryženiną fotografo darbas žavi tuo, kad jis suteikia galimybę keliauti ir kurti. „Fotografavimas padeda atrasti vis kažką naujo tiek technine, tiek saviraiškos prasme – kurti ir suprasti meninės raiškos priemones, sutikti naujus žmones ir pažinti naujas vietas", – priduria Gediminas.

Paklaustas, kas paskatino Alytaus dailiųjų amatų mokykloje baigus mokslus vėl čia sugrįžti ir dirbti mokytoju, G. Ryženinas teigė, kad tai jis padarė norėdamas išbandyti naują sritį bei pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi su kitais besidominčiais fotografija. Pasak jo, mokant kitus atsiranda galimybė ir pačiam daugiau įsigilinti, prisiminti įdomias smulkmenas, fotografijos paslaptis, skatini mokinius imtis įdomių projektų.

Abu buvę Alytaus dailiųjų amatų mokyklos mokiniai teigė, kad mokytis šioje mokykloje labai patiko. Besimokant fotografijos amato jiems teko atlikti daug įdomių, praktinių užduočių, o čia dirbantiems mokytojams pateikus klausimus, visuomet sulaukdavo aiškių ir išsamių atsakymų.

Praėjusiais metais Alytaus dailiųjų amatų mokykla pakvietė mėgstančius laisvalaikiu fotografuoti alytiškius lankyti suaugusiems skirtus nemokamus vakarinius fotografijos kursus. Juos lankė 14 alytiškių. Vyriausiam fotografija besidominančiam šių kursų lankytojui buvo 50 metų. Pasak Alytaus dailiųjų amatų mokyklos direktoriaus pavaduotojos E. Teresevičienės, šiuo metu mokykla yra pateikusi paraišką fotografijos kursams finansuoti 2018 m. Jeigu lėšos bus skirtos, fotografuoti mėgstantys alytiškiai šių metų rugsėjo mėnesį bus pakviesti ir vėl juos lankyti.

Šiuo metu Alytaus dailiųjų amatų mokykla organizuoja mokamus fotografijos kursus, juos lankyti gali visi norintys perprasti fotografavimo subtilybes. Tad galimybių besidomintiems fotografija Alytuje daug, belieka jomis pasinaudoti!

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą