Alytaus muzikos mokykla bendradarbiauja su Švedija

„Nordplus" suaugusiųjų švietimo projektu „Mokymasis yra patrauklus: skaityk ir dainuok!" (Nr. NPAD-2018/10217) siekiama sustiprinti suaugusiųjų švietimo įstaigų tarpusavio ryšį, plačiau susipažinti su Šiaurės ir Baltijos šalių kultūros paveldu. Projekto metu suaugusiųjų švietėjai mokėsi taikyti muzikos ir kalbos inovatyvius mokymosi metodus. Tai aktualu įvairioms asmenų grupėms – socialiai pažeidžiamiems, emigrantams. Tai Alytaus muzikos mokyklos ir Svefi (švedų liaudies aukštosios mokyklos) bendras projektas.

Kovo 11–15 d. Alytaus muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gabrielė Dambauskaitė ir mokytoja metodininkė Rima Beitnarienė lankėsi Svefi mokykloje Švedijos Haparandos mieste. Tarptautiniu mastu buvo pasidalyta gerąja suaugusiųjų švietimo patirtimi. Svefi mokyklos direktorė Marie Järvinen pristatė švedų liaudies aukštosios mokyklos tikslus, principus, kūrybinę veiklą, Švedijos kultūros paveldą. Alytaus muzikos mokyklos viešnios turėjo galimybę susipažinti su modernia, šiuolaikiška, inovatyvia Svefi mokykla. Atvirų pamokų metu – ansamblio, choro, keramikos, įrašų studijos, skulptūros, tapybos, piešimo, suomių ir švedų liaudies instrumentų – Alytaus muzikos mokyklos atstovės turėjo galimybę pamatyti, kaip dirba švedų liaudies aukštosios mokyklos mokytojai, kokius metodus taiko suaugusiųjų mokinių pamokose. Alytaus muzikos mokyklos pedagogės pristatė švedams Alytaus miestą, Lietuvos kultūros paveldą, vedė užsiėmimus migrantams ir švedų suaugusiems studentams, mokytojams.

Svefi mokykloje vyko diskusija apie Lietuvos ir Švedijos kultūros paveldą. Buvo analizuojama, ką mums duoda šalių kultūrinio, meninio paveldo pažinimas, kokius kultūrinius panašumus, skirtumus pastebime tarp švedų ir lietuvių studentų, kas mus sieja. Alytaus muzikos mokyklos ir Svefi mokyklos menų sričių mokytojai ir specialių poreikių suaugę mokiniai kartu aptarė, kokie mokymo ypatumai skaitant ir dainuojant su spec. poreikių žmonėmis, kokią naudą duoda muzikos ir meno integravimas į mokymą. Diskutavome apie švedų, suomių, lietuvių liaudies dainas, sprendėme, kodėl kultūriniu paveldu reikia didžiuotis, jį saugoti ir išlaikyti, kaip mokymas tampa patrauklus, įtraukiant skaitymą ir dainavimą.

Švedai aprodė Haparandos, Tornio miesto apylinkes ir muziejus (žuvų muziejų, esantį Kukkolankoski, Anias menų muziejų). Alytaus muzikos mokyklos pedagogai buvo pakviesti į koncertą, kuriame dalyvavo specialiųjų poreikių suaugusieji studentai iš Svefi mokyklos, suaugusiųjų grupės skulptūros parodoje, aplankė šiuolaikišką Haparandos bažnyčią ir viešėjo Haparandos miesto savivaldybėje.

Alytaus muzikos mokyklos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą