Į subsidijas nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms kviečiamos pretenduoti ir kultūros įstaigos

Gruodžio 30 d. Vyriausybėje patvirtinta 150 mln. eurų subsidijų nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms koncepcija. Į negrąžinamas subsidijas kviečiamos pretenduoti ir nevyriausybinės organizacijos bei kultūros sektoriaus įmonės, vykdančios ekonominę veiklą.

Nuo antrosios COVID-19 bangos nukentėjusios įmonės gali pretenduoti į subsidijas tuo atveju, jei jų apyvarta 2020 m. lapkričio 1 d. – 2021 m. sausio 31 d. krito bent 30 proc., lyginant su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu. Negrąžinamos subsidijos sieks 25 proc. pernai įmonių sumokėto GPM.

Tvirtinant subsidijų nuo COVID-19 koncepciją buvo atsižvelgta į kultūros sektoriaus specifiką. Kultūros ministerijos iniciatyva pakeista pirminė nuostata, galėjusi užkirsti kelią daliai kultūros įstaigų kreiptis šios subsidijos dėl savo veiklai naudojamų valstybės ir savivaldybės patalpų. Atsižvelgiant į tai, patvirtintoje koncepcijoje įtraukta nuostata, kultūros įstaigoms leidžianti net iki 50 proc. valstybės ar savivaldybės dalyvavimą jų kapitale ar valdyme.

„Džiaugiamės, kad rengiant koncepciją buvo atsižvelgta į Kultūros ministerijos pasiūlymus ir valstybės ar savivaldybės kaip kultūros įstaigų dalininkų kartelė kilstelėta nuo 25 iki 50 proc. Šis reikšmingas pokytis išplečia pretendentų į subsidijas nukentėjusiųjų nuo COVID-19 įvairovę. Nevyriausybinės organizacijos ir kūrybiniai verslai yra visaverčiai mūsų visuomenės dalyviai. Skatiname juos aktyviai naudotis ne vien išskirtinai kultūros sektoriui skirtomis, bet ir bendromis pagalbos priemonėmis“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius pabrėžė, kad pakoreguota koncepcijos sąlyga atveria galimybes į subsidijas pretenduoti daugiau kultūros įmonių, tačiau šios savo ruožtu skatinamos nepradelsti šios galimybės. „Yra kultūros įstaigų, kurios nebūtų galėjusios pretenduoti į šią paramą vien dėl to, kad savivaldybė joms yra suteikusi patalpas panaudai. Tačiau sudėtingoje pandemijos situacijoje šis faktorius tampa ne privalumu, o iššūkiu: patalpas reikia prižiūrėti, šildyti, nors renginiai jose ir nevyksta. Patvirtina koncepcija atsižvelgė į šį faktorių ir neužkirto kelio siekti subsidijų didesnei daliai kultūros lauko dalyvių. Kviečiame nevyriausybines organizacijos ir kūrybinius verslus nedelsti ir aktyviai pretenduoti į šias negrąžinamas subsidijas, skirtas palaikyti įstaigų likvidumui“,– teigė viceministras V. Gasparavičius.

Subsidijų paketas skirtas smulkiam ir vidutiniam verslui, tačiau į išmokas galės pretenduoti ir daugiau nei 250 darbuotojų turinčios įmonės. Planuojama, kad paraiškas subsidijoms gauti įmonės galės pradėti teikti sausio pirmoje pusėje.

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą