“Kurk Lietuvai” dalyvių dėmesio centre – jaunųjų ūkininkų inkubatoriai

„Kurk Lietuvai“ dalyviai Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) padeda įgyvendinti jaunųjų ūkininkų inkubatorių steigimo projektą. Jo metu metu bus siekiama šiems inkubatoriams sukurti tvirtą pamatą, paremtą analizėmis ir tyrimais. 

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas neabejoja, kad jaunųjų ūkininkų inkubatoriai galėtų tapti puikiu tramplinu  savarankiškai jauno žmogaus veiklai.

„Jaunas žmogus, kuris niekada nėra dirbęs žemės ir dalyvavęs žemės ūkio veikloje, įgautų įgūdžių ir praktikos, tad vėliau įkūręs savo ūkį darytų mažiau klaidų, o dirbti, turint tiek teorinių, tiek praktinių žinių, būtų paprasčiau. Juk pirmieji metai yra rizikingiausi, patyręs nesėkmę jaunasis ūkininkas gali mesti ūkininkavimą, todėl inkubatoriuje su profesionalų pagalba būtų padedama to išvengti arba rizika būtų sumažinama iki minimumo“, – apie projekto naudą kalba ministras.

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Šarūnas Genys ir Tautvilė Daugėlaitė pabrėžia jau kurį laiką stebintys, kaip kinta žemės ūkio, ūkininkų įvaizdis ir džiaugiasi, jog vis daugiau smulkių ūkininkų į šį sektorių žvelgia kūrybingai, taiko inovatyvius sprendimus savo veikloje.

Būtent šis iš naujo atrastas susidomėjimas ūkininkavimu, anot T. Daugėlaitės, sukuria puikią bangą, ant kurios galima kurti ir kitas inovatyvias sistemas, tobulinsiančias žemės ūkio sektorių. Jaunųjų ūkininkų inkubatoriai – viena tokių idėjų, galinčių padėti žemės ūkio sektoriui.

„Kartu su ŽŪM komanda esame pasirengę išklausyti visas idėjas ir kartu surasti sprendimą, kuris tenkintų ir būsimuosius ūkininkus, ir kitas su projektu susijusias šalis. Taip pat tikimės, jog projektas sulauks palaikymo – mes ūkio inkubatorius matome kaip įrankį, kuris galėtų padėti spręsti keletą problemų: kartų kaitą regionuose, nedarbą kaimo vietovėse, skatintų jaunuosius ūkininkus užsiimti gamtą tausojančia bei tvaria žemdirbyste“, – teigia „Kurk Lietuvai“ dalyvis  Š. Genys, kartu su kita projekto dalyve T. Daugėlaite pirmiausia sieksiantis išsiaiškinti, ko šiuo metu trūksta jauniems žmonėms, norintiems pradėti ūkininkauti, kad būsimi sprendimai tiktų visiems. 

Būtinas visų šalių sutarimas

Projekto dalyviai sieks, jog į jaunųjų ūkininkų inkubatorių kūrimo procesą įsitrauktų daug skirtingų suinteresuotų šalių. Tarpusavio sutarimas ir bendrų tikslų siekimas, anot jų, taps viena svarbiausių sąlygų įgyvendinant projektą.

Joniškio žemės ūkio mokyklos direktoriaus pareigas laikinai einantis Saulius Dauparas neaebjoja, kad kiekviena iniciatyva, siekianti padėti jauniesiems ūkininkams, yra reikalinga ir naudinga.

„Pradedant vykdyti naujas veiklas visada yra daug klausimų, neaiškumų. Manau, kad projektas viską sudėlios į savo vietas ir  jaunųjų ūkininkų inkubatorių idėja bus sėkmingai įgyvendinama. Svarbiausia, kad nepristigtų ryžto ir kantrybės“, – teigia S. Dauparas.

Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos (LJŪJS) vicepirmininkė Lina Meilutė – Datkūnienė mano, kad jaunųjų ūkininkų inkubatorių idėja yra inovatyvi ir įdomi, tačiau, anot jos, būtinos plačios diskusijos su pačiais jaunaisiais ūkininkais, kad idėja būtų paremta visų poreikių ir sąlygų užtikrinimu.

„Tiek, kad klestėtų profesinės mokyklos, tiek, kad būtų patrauklu jauniems žmonėms, tiek, kad idėja įsilietų į bendrą žemės ūkio sistemą, o ne taptų atskiru elementu, veikiančiu tik dėl veikimo ir parodymo, kad kažkas yra daroma“,  – teigia LJŪJS vicepirmininkė.

Klausimų ir nerimo – nemažai, tačiau, pabrėžia „Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai – bendras sutarimas įmanomas. Tuomet jaunųjų ūkininkų inkubatorių idėja gali tapti realybe, kaip jau yra Prancūzijoje.

Jaunųjų ūkininkų inkubatoriai Prancūzijoje

Lietuvoje jaunųjų ūkininkų inkubatorių idėja, iškelta žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, yra dar visai nauja ir daugeliui net negirdėta. Tačiau Prancūzijoje šie inkubatoriai sėkmingai veikia jau nebe pirmą dešimtmetį.

Prancūzijoje ūkio inkubatoriai startavo 2007 m. ir jau 2016 m. šiuose inkubatoriuose stažavosi apie 200 ūkininkų, 70 proc. jų buvo jaunesni nei 40 metų. Po mokymų ir praktikos 66 proc. dalyvių pradėjo ūkinkauti savo pačių žemėje, apie 10 proc. įsidarbino žemės ūkio sektoriuje, o 15 proc. nusprendė pasukti kitu keliu.

Šių inkubatorių priežiūra Prancūzijoje užsiima ūkininkų asociacija „Terre de liens“, siekianti užtikrinti, jog žemė būtų tvariai prižiūrima atsakingų ūkininkų. Ši organizacija taip pat stengiasi skatinti regioninį bendradarbiavimą tarp ūkininkų, dalijantis žiniomis, įrankiais ir patirtimis. 

Šiuo metu asociacijai priklauso 219 ūkių (apie 5750 hektarų dirbamos žemės), kuriuose darbuojasi 318 ūkininkų. „Terre de liens“ organizacija taip pat kuruoja 45 jau veikiančius ūkio inkubatorius, o dar 27 yra paruošiamojoje stadijoje.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą