Nuotraukos autorius: V.Ščiavinsko nuotr.

Lietuvos kaimui alkoholio draudimai – nė motais: nuo ryto rikiuojasi eilės

Nors nuo sausio 1-osios įsigaliojusios naujos alkoholio pardavimo tvarkos praėjo vos keletas dienų, tikėtina, kad sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos planas mažinti alkoholizmą gali nueiti šuniui ant uodegos, bent jau taip teigia patys gyventojai.  Lrytas.lt žurnalistai ketvirtadienio rytą nusprendė nuvykti į kelis Vilniaus rajone esančius kaimus ir paklausti, ką apie tokius pokyčius mano ten gyvenantys. Tiesa, jie didelės problemos čia namato: „Nusipirksime iš vakaro arba ryte.“ Pabandėme nusipirkti Pirmiausia užsukame į apie 25 kilometrus nuo Vilniaus centro nutolusį Čekoniškių kaimą. Čia gyventojai prie vienos iš parduotuvių rikiuojasi dar prieš 10 val. ir net neslepia atėję pirkti ne duonos ar pieno, o alkoholinių gėrimų. Į parduotuvę, dar neišmušus alkoholio prekybai leistino laiko, įeina lenkiškai kalbanti moteris ir parduotuvės pardavėjos iškart paprašo degtinės butelio. 

„Negaliu parduoti, dar 4 minutės, juk tik nuo 10 valandos galima“, – iškart paaiškina pardavėja, tik, panašu, kad pirkėja nusileisti neketina. Ji iškart pardavėjai pasiūlo išeitį – pinigus paimti dabar, o į kasą prekę įmušti vėliau. Pardavėjai dar kartą mandagiai atsisakius parduoti alkoholį, pirkėja laimę bando ir paskutinį kartą, tik šįkart sugalvoja priežastį: „Supraskite, jei lauksiu iki 10 valandos, pavėluosiu į autobusą“, – bando teisintis moteris, tačiau taip ir lieka stovėti prie kasos, kol išmuš alkoholio prekybai leidžiamas laikas, nors laukti – vos trejetas minučių. Mums belieka tik perklausti, ar alkoholio įsigyti tikrai neišeis, bet pardavėja daug į kalbas nesileidžia: „Ne“, – sako griežtai.

„Kas turi pinigų, tas gers“ Kelios minutės po 10 valandos užsukame į dar vieną, tame pačiame kaime esančią parduotuvę. Ten sutinkame du, ką tik degtinės ir keletą butelių alaus, nusipirkusius vyrus, kurie įsigytą „lobį“ namo nešasi gana neįprastu būdu – alkoholį susikišę į striukių rankoves.

Ištraukę butelius, jie mielai parodo savo laimikį, tačiau paklausti, ar naujoji alkoholio pardavimo tvarka nekelia nepatogumų, į kalbas daug nesileidžia: „Kas turi pinigų, tas ir gers. Arba iki 20 val. nusipirks arba po 10 ryto. Jei turėsiu, už ką pirkti, tai ir pirksiu. O jei neturėsiu už ką, nepirksiu“, – paburba vyrai ir išskuba.

Vienoje Sudervės maisto parduotuvių apie 10 val. 30 min. jau galime matyti ir susidariusią žmonių eilę, tiesa, su skirtingais poreikiais. Štai viena senyvo amžiaus moteris perka du butelius alaus, o paklausta ar sau, teisinasi: „Čia ne sau pirkau, čia sūnui. Šiandien jo gimtadienis. Jam 27-eri.“ Visgi moteris teigia pritarianti tokiems alkoholio pardavimo pokyčiams: „Pas mus kaime visi jau nuo 8 val. ryto girti vaikščiodavo. Darbų jie neturi, pastoviai geria“, – susiėmusi už galvos pasakojo moteriškė.

Netrukus iš parduotuvės išeina ir dar vienas, ką tik du alaus butelius nusipirkęs vyriškis. Sėsdamas ant dviračio spėja paburbėti, kad naujoji alkoholio pardavimo tvarka jam vis vien, mat jis jo nusiperkantis tada, kai atsidaro parduotuvė ir jam nesvarbu, ar tai 8 ar 10 valanda ryto.

Daroma ne taip, kaip reiktų Sudervėje esančios parduotuvės „Aibės“ komercijos vadovas Virginijus Kremensas pasakoja, kad žmonės dabar - itin pikti. „Ateina dar 8 ryto, kai tik atidarome parduotuvę. Vieni nežino, kad nebegalima nuo ryto pardavinėti, kiti tikisi, kad vis tiek parduosime. Aišku, kad žmonės pyksta“, - sako jis.

V.Kremensas pripažino, kad pradėjus taikyti ribojimus alkoholiui bei padidinus akcizus pardavimai kiek smuko: „Bet tai nereiškia, kad žmonės mažiau geria. Atsiveža iš Lenkijos ar Latvijos, perka kontrabandinį alkoholį“. Prekybininkų atstovas įsitikinęs, kad viskas šioje srityje daroma ne iš tos pusės. Jo nuomone, žmones reikėtų ugdyti, šviesti, kelti bendrą pragyvenimo lygį. „Žmonės turi turėti galimybę nueiti į teatrą, kiną, parodą. Tuomet ir gerti nereiks. Dabar visai šeimai nueiti į kokį renginį kainuoja vos ne 100 eurų, o prigerti galima ir už 10“, - liūdnai kalbėjo V.Kremensas.

Turi išaugti nauja karta Netoliese įsikūrusioje parduotuvėje kabo ne vienas skelbimas, pranešantis apie prekybos alkoholiu laiko trumpinimą. „Stengiamės žmones informuoti, tad daugelis jų viską žino, kažkokių problemų nekyla“, - pasakoja parduotuvės savininkė Nijolė Grumpinienė. Tiesa, ji pastebi, kad 8 ryto dabar čia tuščia. „Kelias rytines valandas prekyba būna labai menka, o dešimtą masiškai pradeda plaukti marga publika, kuri vos išlaukia“, - pasakoja ji rodydama į netoli kasos besibūriuojančius ir ką tik alkoholio nusipirkusius žmones.

Gali būti, kad parduotuvė keis ir darbo laiką: „Reikia, kad praeitų šiek tiek laiko, tada matysime statistiką. Žmonių dabar 8 valandą ateina labai mažai, bet atvažiuoja tiekėjai, atveža prekes. Reiks kažką galvoti“. N.Grumpinienės nuomone, sunku pasakyti, kaip nauji ribojimai paveiks rinką, bet moteris netiki, kad taip galima pasiekti svarbaus pokyčio. „Reikia informuoti žmones, padėti turintiems problemų. Apskritai reikia formuoti naują kartą, kurios atstovams alkoholis nebūtų madingas“, - įsitikinusi parduotuvės vadovė. Jos nuomone, tų, kurie tokiais rytais stoviniuoja prie parduotuvių ar neįsivaizduoja vakaro be alkoholio butelio – nepakeisi. „Turi būti formuojamas naujas visuomenės mentalitetas – tai ilgas ir sudėtingas procesas, o mes, panašu, einam pačiu paprasčiausiu keliu – draudimais“, - kalbėjo Sudervėje dirbanti N.Grumpinienė.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą