Ūkyje įdarbinti užsieniečius bus paprasčiau

Ūkininkai vis garsiau skundžiasi, kad trūksta darbuotojų, tačiau situacija keisis – jau kitąmet šalies ūkiuose įdarbinti užsieniečius bus paprasčiau. Užimtumo tarnyba atsižvelgė į Žemės ūkio ministerijos bei žemdirbių prašymus ir į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą įtraukė dar 8 žemės ūkio sektoriaus profesijas.

Jau nuo ateinančių metų įdarbinti supaprastinta tvarka bus galima kvalifikuotus vaismedžių ir vaiskrūmių, daržininkystės, mišriosios gyvulininkystės ūkių darbininkus, grybų augintojus, melžimo įrangos operatorius, mechanizatorius, buldozerio, ekskavatoriaus mašinistus.

Į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą taip pat įtrauktos ir 24 profesijos, susijusios su maisto pramone ir gamyba.

Lankstesnė darbuotojų iš užsienio įdarbinimo tvarka, anot žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, padės spręsti vis aktualesnę darbuotojų trūkumo problemą.

„Susitikimuose su ūkininkais ar žemės ūkio įmonėmis vis dažniau girdžiu skundų, kad trūksta darbuotojų. Dėl šios problemos ne tik stoja darbai, bet ir imama svarstyti apie ūkio išlikimą.

Užimtumo tarnyboje užsiregistravusių kvalifikuotų specialistų rasti vis sunkiau, todėl normalu, kaip ir kituose ekonomikos sektoriuose darbdaviai jų dairosi užsienyje. Tačiau dėl ilgai trunkančių ir sudėtingų procedūrų įdarbinti užsieniečius ryžtasi retas ūkininkas.

Tad kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, jai pavaldžia Užimtumo tarnyba bei socialiniais partneriais ieškojome būdų, kaip palengvinti tokių asmenų įdarbinimo tvarką. Jau nuo kitų metų samdyti kvalifikuotus darbuotojus iš užsienio, turinčius profesijas, kurios įtrauktos į minėtą sąrašą, ūkiams bus paprasčiau“, – teigia žemės ūkio ministras K. Navickas.

Lietuvos verslinių sodų asociacijos "Vaisiai ir uogos" prezidentė Vitalija Kuliešienė šią žinią sutiko itin palankiai, nes darbuotojų ūkiuose, anot jos, labai trūksta, dėl to sodininkai nukenčia ir net svarsto baigti savo veiklą.

„Asociacijoje jau yra du ūkiai, kurie žada mažinti veiklos apimtis vien dėl darbuotojų trūkumo. Jau šiemet nuostolių patirta labai daug – derlius uždera, o kokybiškos darbo jėgos trūksta. Obuoliai juk nepalauks. Taip desertiniai obuoliai virsta krituoliais“, – pasakoja asociacijos, kurios nariai produkcija aprūpina prekybos centrus Lietuvoje, prezidentė.

V. Kuliešienės nuomone, daugiausia darbuotojų būtų galima privilioti iš Ukrainos.

Svarbi informacija darbdaviams

Ūkininkas ar žemės ūkio įmonė, norėdama įdarbinti asmenis iš užsienio, turi žinoti kelis esminius dalykus.

Suradęs potencialų darbuotoją darbdavys turi užpildyti ir elektroniniu būdu Lietuvos migracijos informacinėje sistemoje (MIGRIS) pateikti tarpininkavimo raštą.

Šiam raštui suteikus numerį jį darbdavys turi perduoti darbuotojui,  kuris savo šalyje turės kreiptis į Lietuvos ambasadą dėl vizos.

Darbdaviui nebereikės kreiptis į Užimtumo tarnybą, o dėl detalesnės informacijos jis galės kreiptis į Migracijos departamentą.

Ši tvarka galios tol, kol nebus išnaudota  nustatyta darbuotojų kvota. Esant poreikiui, kvota metų eigoje gali būti patikslinta. Svarbiausia, kad darbdaviai apie darbuotojų poreikį informuotų Užimtumo tarnybą.  

Svarbu ir tai, kad nekvalifikuotam darbui užsieniečiai gali būti įdarbinami sezoniniams darbams, kuriems nurodytas sąrašas negalioja.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Komentarai

  • polkmsovbcv
    prieš 45 minučių
    LABA DIENA MANO LUTANIJAI

    LIUDYMAS APIE KAIP GAUJU 75 000 EUR PASKOLĄ NAMUI PIRKTI IŠ TIKROS IR TIKROS PASKOLŲ BENDROVĖS, KVIEČIAMOS „sky experience“ paskolų įmone. DĖMESIO ŠIANDIEN Esu LABAI LAIMINGAS IR DIEVE telaimina dangaus patirties paskolos valdytoją

    Mano vardas MARIJA. Aš esu iš Suomijos ir ieškau a
    tikra paskolų bendrovė per pastaruosius 5 mėnesius, pirkti namą
    Viskas, ką gavau, buvo aibė apgavysčių, privertusių jais pasitikėti, o galų gale jie paėmė mano pinigus nieko neduodami, mano viltis buvo prarasta, aš sutrikau ir nusivyliau, niekada nenorėjau nieko turėti. daryti su paskolų bendrovėmis internete, todėl nuėjau pasiskolinti pinigų iš a
    Drauge, aš papasakojau jai viską, kas atsitiko, ir ji pasakė, kad gali man padėti, kad ji žino paskolų bendrovę, kuri gali padėti man gauti bet kokią man reikalingą paskolą su labai maža 2% palūkanų norma, kad ji ką tik gavo paskolą. iš jų ji man nurodė, kaip kreiptis dėl paskolos, aš padariau taip, kaip ji man pasakė, kreipiausi su jais adresu (contact@skyexperienceloan.com) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) apsilankykite jų SVETAINE
    https://skyexperienceloan.com/, niekada netikėjau, bet bandžiau ir mano didžiausiai nuostabai gavau paskolą per 24 valandas, negalėjau
    patikėk, aš vėl laimingas ir turtingas ir dėkoju Dievui, kad tokios paskolų bendrovės vis dar egzistuoja dėl šios sukčiavimo visose vietose, patariu visiems, kuriems reikia paskolos (contact@skyexperienceloan.com ) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) jie niekada jūsų nenuvils ir
    tavo gyvenimas pasikeis kaip ir mano.Greitai susisiekite el
    (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail.com) šiandien ir gaukite iš jų paskolą, Dievas palaimina dangaus patirties paskolos valdytoją už tikrą paskolos pasiūlymą. Įsitikinkite, kad susisiekite su dangus patirties paskolos vadybininku dėl paskolos, nes aš sėkmingai gavau paskolą iš šios įmonės be
    stresas. INTERNETO SVETAINĖ
    https://skyexperienceloan.com
  • Joe Thwaite
    prieš 45 minučių
    I want to applaud my beautiful wife for finding out about Dr Ozigidon who helped us with the National Lottery Jackpot winning numbers to win a whopping sum of£184 Million in the Euro-million win. My name is Joe Thwaite, 49, and my wife  is Jess Thwaite, 46, from Gloucestershire. On May 10, 2022 we became the biggest national lottery jackpot winner after we had contacted Dr Ozigidon to help us become a large winner in the lottery with his powerful spell because my wife and I have read a lot about his powerful and effective spell. He gave us the winning numbers after casting the spell and assures us of victory. We followed and obeyed Dr Ozigidon spell instructions and today we are celebrating after winning the record-breaking Euro-Millions jackpot of £184M from the draw on Tuesday 10 May, 2022. Thanks to Dr Ozigidon because his good work has really been wonderful with his magical spells. We usually play the lottery but coming up with a big win has never been my thing not until we came in contact with Dr Ozigidon who a lot of people have been so thankful to for his miraculous doings. We are so grateful to this power sorcerer Dr Ozigidon. For giving us victory with his powerful spell. We decided to go public to motivate others and also to tell everyone about Dr Ozigidon powerful spell. Contact him today if you wish. His email at: drozigidonhenz.spell.net@gmail.com Also via whats-app +2349054750112.

Parašykite komentarą