Kokios naujovės laukia verslininkų ir vartotojų dėl skaitmeninių paslaugų

Įsigaliojus naujam Europos Sąjungos (ES) reguliavimo dokumentui – Skaitmeninių paslaugų aktui, nuo naujųjų metų pokyčių patirs tiek verslo atstovai, tiek ir vartotojai. Šiuo aktu stiprinama kova su neteisėtu turiniu, užtikrinama vartotojų teisių apsauga, kai vartotojų turinys yra nepagrįstai pašalinamas, taip pat sudaromos palankesnės sąlygos įmonėms ir startuoliams plėsti veiklą.  

Naujas reguliavimas nustato vienodas taisykles ES skaitmenines paslaugas teikiančioms įmonėms: elektroninėms prekyvietėms, interneto platformoms, svetainių talpinimo (angl. „hosting“), paprasto perdavimo paslaugoms. Tad verslo įmonėms bus lengviau teikti skaitmenines paslaugas kitose valstybės narėse ir prisitaikyti prie nacionalinių reikalavimų.

Skaitmeninių paslaugų aktas užtikrins vartotojams saugesnę ir atviresnę skaitmeninė erdvę, kurioje saugomos jų pagrindinės teisės, užtikrinama apsauga nuo neteisėto turinio. Tai turės teigiamą poveikį žodžio laisvei, mažins diskriminaciją, užtikrins asmens privatumą ir duomenų apsaugą. 

Nauju reguliavimu bus apriboti savavališki interneto platformų turinio moderavimo sprendimai ir suteikta papildomų teisių naudotojams imtis veiksmų, kai turinys yra nepagrįstai pašalinamas. Interneto platformų naudotojai dabar galės užginčyti sprendimus dėl turinio moderavimo, tiesiogiai pateikti skundą platformai, pasirinkti neteisminio ginčų sprendimo įstaigą arba ginti savo teises teismuose. 

Visos interneto platformos, išskyrus mažas ir labai mažas įmonės, turės iki 2023 m. vasario 17 d. paskelbti vidutinį aktyvių naudotojų skaičių per mėnesį. Labai didelėms interneto platformoms ir paieškos sistemoms reglamentas taikomas po 4 mėnesių nuo šio statuso suteikimo. Kitiems skaitmeninių paslaugų teikėjams reglamentas įsigalioja 2024 m. vasario 17 d.

Didžiausi įpareigojimai numatomi įmonėms, kurios ES turi daugiau kaip 45 mln. aktyvių naudotojų per mėnesį. Šios įmonės turės rengti išsamias skaidrumo ataskaitas, plataus masto metinius rizikos vertinimus, susijusius su jų paslaugų daroma žala internete, neteisėtų prekių ar turinio siūlymu arba dezinformacijos sklaida. Taip pat įtraukti reikalavimai parengti rizikos mažinimo priemones ir atlikti nepriklausomą auditą.

Mažoms ir labai mažoms įmonėms bus taikomos paprastesnės pareigos, galios specialios išimtys. Visos įmonės turės paskirti kontaktinius centrus, skelbti nuostatas ir sąlygas dėl turinio moderavimo, taikomų apribojimų. Numatomas reikalavimas bent kartą per metus rengti skaidrumo ataskaitas, išskyrus mažas ir labai mažas įmones.

Svetainių talpinimo paslaugas teikiančios įmonės, įskaitant ir interneto platformas, turės įdiegti mechanizmus, kad naudotojai galėtų jiems pranešti apie aptiktą neteisėtą turinį. Apribojus paslaugų gavėjų turinį, įmonėms numatoma pareiga pateikti konkretų paaiškinimą, kad paslaugos gavėjo pateikta informacija yra neteisėtas turinys arba yra nesuderinama su jų nuostatomis ir sąlygomis.

Elektroninėms prekyvietėms numatoma pareiga vykdyti prekiautojų atsekamumo reikalavimus ir leisti naudotis savo paslaugomis tik tada, kai prekiautojas pateikia reikalaujamus duomenis. Elektroninės prekyvietės, naudodamosi oficialiomis duomenų bazėmis, turės įvertinti, ar nurodyta informacija yra patikima ir išsami. Taip pat jos atsitiktine tvarka privalės tikrinti, ar jų elektroninėje sąsajoje nėra neteisėto turinio. 

Interneto platformoms bus draudžiama teikti profiliavimu paremtą reklamą, naudojant jautrius duomenis apie rasinę ar etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus, lytinę orientaciją. 

Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija

Komentarai

  • Juan Hernandez
    prieš 44 minučių
    Vis dar bandžiau išleisti 10 milijonų dolerių jackpotą, kurį laimėjau 2019 m., kai po 3 metų laimėjau 10 milijonų dolerių. Mano vardas Juanas Hernandezas iš Niujorko. Aš aptikau burtų raitiklį. Žinau, kad daugeliui žmonių būtų įdomu, kaip aš laimėjau loterijoje. Ar patikėtumėte, jei pasakyčiau, kad tai dariau su burtų liejimu? Sutikau šį garsųjį burtininką, žinomą kaip lordas Erhunas, ir jis buvo teisėtas burtininkas, kuris tai padarė už mane. Kad ir kaip šokiruotų daugumą žmonių, mano garsusis komentaras spaudai buvo toks: „Vis dar bandau išleisti 2019 m. laimėtus 10 milijonų dolerių. Jis padeda man tapti tokiu žmogumi, koks esu šiandien. Lordas Erhunas yra puikus burtininkas, kurio galingi burtai pranoksta žmonių lūkesčius. Jei galvojate apie galimybę pakeisti savo gyvenimą į gerą ir laimę, sakyčiau, susisiekite su lordu Erhunu jo el. paštu; meetlorderhun@gmail.com Manau, kad tai geriausia, ką galiu padaryti visiems, norintiems ir tikintiems gero gyvenimo su amžina laime. nedvejodami susisiekite su juo, švęsite kaip aš kiekvieną dieną. Daugiau mano interviu galite pažiūrėti google ir Youtube.

Parašykite komentarą