Regionams – skirtingi aromatai

Penki Daugų (Alytaus r.) Vlado Mirono gimnazijos moksleiviai, susibūrę į bendrovę "Zuzu", sukūrė atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirtą namų kvapų kolekciją, parinkę būdingiausią aromatą kiekvienam etnografiniam regionui.

Neįprastą Lietuvos žemėlapį su kiekvienam jos regionui būdingiausiais kvapais sukūrė penki dešimtokai, vaikystės draugai, šią savo įgyvendintą idėją pristatę Dzūkijos mokomųjų mokinių bendrovių mugėje. Jie pelnė trečią vietą ir verslininkų prizą už draugiškiausią aplinkai verslo idėją. Skirtingus namų kvapų aromatus bendraklasiai parinko įvertinę kiekvieno regiono gamtos, kraštovaizdžio turtus, papročius ir tradicijas.

Dzūkijos, turtingos miškų, uogų ir vaistažolių, kvapas saldžiausias -- su mėlynių eteriniu aliejumi. Aukštaitijos panašus, tik sustiprintas arbatmedžio prieskoniu. Suvalkija, kaip derlingiausių ir ambicingiausių žmonių kraštas, kvepia aštriausiai -- čiobreliais. Kvapų kūrėjai ir Žemaitijai su Mažąja Lietuva parinko panašų dvelksmą, persunktą pajūrio pušų aromatu. Bet Žemaitijos šiek tiek švelnesnis, nes čia ir kitų medžių skonio daugiau jaučiama.

"Mūsų idėja buvo sukurti kvapus, kurie ir išvykusiems iš Lietuvos trumpam ar gerokai ilgesniam jų namuose sukurtų tėviškę primenančius aromatus. Kad tokią dovaną būtų patogu ir gražu dovanoti ar pačiam namuose laikyti, vienintelis mūsų bendrovėje vaikinas iš medžio ištekino dėžutes. O merginos pasiuvo medinius maišelius", -- pasakojo bendrovės "Zuzu" pirmininkė Raminta Grikštaitė.

 Genovaitė RAFANAVIČIENĖ

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą