Prekyba gėlėmis – ką būtina žinoti?

Artėjant Mokslo ir žinių dienai, Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) sveikina į ugdymo įstaigas sugrįžtančius moksleivius ir mokytojus bei linki jiems aukščiausių pasiekimų, sėkmės ugdant būsimuosius mokesčių mokėtojus. Kauno AVMI atkreipia gyventojų dėmesį į legalios prekybos gėlėmis aspektus.

Gyventojai, parduodantys savo sklype užaugintas gėles, neprivalo įsigyti verslo liudijimo. „Tokia gyventojo veikla yra priskiriama žemės ūkio veiklai. Pajamos iš šios veiklos yra neapmokestinamos Gyventojų pajamų mokesčių (toliau – GPM), jeigu jas gaunantis gyventojas mokestiniu laikotarpiu neprivalo registruotis Pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) mokėtoju", - paaiškina Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, pažymėdama, kad prievolė registruotis PVM mokėtoju atsiranda, kai pajamos per pastaruosius 12 mėn. viršija 45 tūkst. eurų.

Jeigu gyventojas prekiauja ne savo išaugintomis gėlėmis, t. y. jas perpardavinėja, jis privalo įsigyti prekybos verslo liudijimą, įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą ar steigti įmonę ir atitinkamai mokėti mokesčius. „Trumpiausias prekybos verslo liudijimo laikotarpis – 1 diena. Tai labai patogu asmenims, gėlėmis prekiaujantiems tik tam tikrų švenčių proga, mat jį galima iš anksto įsigyti visoms dienoms, kuriomis ketinama prekiauti, pavyzdžiui, rugsėjo 1 d., spalio 5 d. ir pan.", - sako J. Stankienė.

Praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje patikrinus prekeivius gėlėmis, nustatyti 5 buhalterinės apskaitos tvarkymo taisyklių pažeidimai, dar 7 prekybininkai neapskaitė pajamų, vienas gyventojas gėlėmis prekiavo neįsigijęs verslo liudijimo ar neįregistravęs individualios veiklos.

Įsigyjant verslo liudijimą sumokamas fiksuotas GPM, kurį nustato kiekviena savivaldybė. Preliminarią verslo liudijimo kainą galima sužinoti skaičiuoklėje, kurią rasite https://www.vmi.lt/cms/verslo-liudijimu-skaiciuokle12. Įregistravus prekybos individualią veiklą pagal pažymą, gautoms pajamoms, atėmus išlaidas, taikomas GPM tarifas, priklausantis nuo uždirbtų pajamų. Abiem atvejais, gautas pajamas, net jeigu tokių nebuvo, privaloma deklaruoti iki kitų metų gegužės 2 d.

Įsigyti verslo liudijimą ar įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą greičiausia ir patogiausia sistemoje Mano VMI, adresu https://www.vmi.lt/manovmi/. Naudodamiesi elektroninėmis paslaugomis gyventojai gali sutaupyti laiko ir kitų resursų: nebereikia vykti į Mokesčių inspekcijos padalinį, esant poreikiui, verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą gali atsispausdinti patys.

Kauno AVMI atkreipia gyventojų dėmesį, kad perkant gėles prekybos vietoje, kurioje yra kasos aparatas – Jums privalo išduoti fiskalinį kvitą. Perkant gėles prekybos vietoje, kurioje nėra kasos aparato – jūsų prašymu jums privalo išduoti dokumentą, liudijantį, apie sumokėtus pinigus.

Apie pastebėtus galimus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudojus programėle „Pranešk" (https://www.vmi.lt/cms/mobiliosios-programeles), taip pat užpildžius specialią anketą (https://www.vmi.lt/cms/stop-seseliui) arba atvykus į bet kurį Valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – VMI) padalinį.

Kauno AVMI primena, kad visą informaciją mokesčių klausimais gyventojai ir įmonės gali gauti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

VMI informacija

Komentarai

  • Gabrielius iš Kėdainių
    prieš 13 minučių
    Sveiki visi, ar ieškote patikimo skolintojo? susisiekite su Jameson Finance. Jie suteikia paskolas už prieinamą 2% palūkanų normą. susisiekite su jais el. paštu: theodorejamesonfinance@gmail.com

    Iš jų gavau paskolą per 24 valandas, jie taip pat gali jums padėti
    Gabrielius iš Kėdainių

Parašykite komentarą