Mėsos įmonę įkūrė lituanistė ir barmenas


Daugiau kaip 20 metų Alytaus rajono verslininkai naudojasi savivaldybės parama smulkiajam ir vidutiniam verslui (SVV). Kompensuojamos dalyvavimo parodose, interneto sukūrimo, konsultavimosi paslaugų ir kitos išlaidos. Per 2015–2017 metus verslininkams skirta daugiau kaip 139 tūkst. eurų parama. Pirmenybė teikta naujai sukurtoms darbo vietoms, kuriose įdarbinti Alytaus rajono gyventojai. Per trejus metus, savivaldybei parėmus, sukurta 292 darbo vietos.
Alytaus rajono savivaldybės parama smulkiajam ir vidutiniam verslui pasinaudojo prieš ketverius metus Balninkų kaime įsteigta mėsos pardavimo ir gamybos uždaroji akcinė bendrovė „Airega“. 2014 m. įmonei kompensuotos steigimo išlaidos ir trijų darbo vietų, 2015 m. vienos darbo vietos, 2016 m. keturių darbo vietų įkūrimas.
Bendrovės atstovė Aida Nacienė teigia, kad savivaldybės parama buvo reikalinga ir padėjo bendrovės plėtrai. „Ypač paramos reikėjo pačioje pradžioje, kai reikėjo susipirkti reikalingiausias priemones ir įrangą. Atsidarius parduotuvei, gavome nemažą paramą darbo vietoms įkurti“, – sakė A. Nacienė.
UAB „Airega“ – šeimos verslas, nes joje gaminamų mėsos gaminių receptūra paveldėta iš senelių, o juos gamina pati A. Nacienė, vyras Egidijus ir tėtis Arijus Klimašauskas, kuris ir buvo verslo pradininkas, žinomas, kaip gerų lašinių gamintojas iš Balninkų kaimo. Mėsos gaminiai čia gaminami jau 25 metai, o ketverius metus prekiaujama ir Alytuje įkurtoje parduotuvėje.
A. Nacienė sako, kad reikalavimai pagaminti mėsos produktą prekybai keičiasi, o pirkėjo lieka tas pats – visi nori gero ir skanaus, natūralaus gaminio. „Kaip buvo natūraliai gaminama seniau, taip ir dabar. Svarbiausia sausas brandinimas, sūdymas, natūralus rūkinimas, vytinimas“, – sako moteris ir teigia, kad jų gaminiai gaminami tik iš Lietuvoje augintų gyvulių.
„Apie 25 metus tėtis gamina mėsos gaminius, juos rūko, sūdo, vytina. Jo patirtį perėmėme mes. Esame pasidaliję produkcijos paruošimo darbais. Tėtis sūdo, vyras ruošia žaliavą, rūpinasi prekyba, mano reikalas – dešros, grilio mėsos marinavimas bei reklama“, – pasakoja 30 metų verslininkė, kurios išsilavinimas labai toli nuo to, kuo ji šiuo metu užsiima. Moteris yra lietuvių kalbos ir reklamos specialistė, mokslus baigusi Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete, vyras – Alytaus profesinio rengimo centre įgijęs padavėjo-barmeno specialybę.
„Atlikau specialybės praktiką, nepatiko, noro tapti mokytoja irgi nebuvo, tad matydami perspektyvą, pasukome tėčio amato link“, – pasakoja A. Nacienė, kuri dar būdama studentė linko verslo link, gamindavo papuošalus ir juos pardavinėdavo. Jos vyras Egidijus taip pat ieškojo savo kelio, buvo išvykęs dirbti į užsienį, tačiau ateities ten nematė. „Norėjosi šeimą kurti Lietuvoje, kartu ieškoti kelių“, – pasakojo vyras.
Įmonė „Airega“ gamina apie 40 pavadinimų vytintų, sūdytų, rūkytų mėsos gaminių. Pasak verslininkų, seniausias ir labiausiai juos reprezentuojantis gaminys – kryžminis kumpis, kuris gaminamas pagal A. Nacienės tėvo senąjį receptą, o naujiena – pjaustytas mėsos gaminių rinkinys padėkluose, kurį vadina gardumynų padėklu. „Toks laikmetis, žmonės labai užsiėmę, skuba – tad mes siūlome jiems sutaupyti laiko, pas mus įsigijus jau paruoštus dėti ant stalo pjaustytos mėsos gaminių rinkinius lėkštėje“, – sako E. Nacys. Įmonės parduotuvėje neseniai pradėta prekiauti ir kitoje bendrovėje brandinta jautiena. Nors produktas nėra pigus, tačiau pirkėją jau turi. Parduotuvėje taip pat prekiaujama žalia mėsa ir vištiena.
Verslininkai džiaugiasi bendradarbiavimu su miesto kavinėmis, kurios neieško toli produkcijos, o perka iš jų. „Mes galime vykdyti jų užsakymas lanksčiau, greičiau. Ryte užsako, vakare turi“, – sako E. Nacys.
Anksčiau verslininkai mėsos gaminius pardavinėjo Alytaus turgavietėje. 2016 metais atidarė parduotuvę ir šiuo žingsniu nenusivylė. Dėl persikėlimo produkcija nepabrango, atsirado daugiau pirkėjų, turėdami daugiau erdvės, galėjo padidinti prekių asortimentą. Be to, yra savarankiški ir savo laiko šeimininkai. O darbo laiko Aida ir Egidijus Naciai neskaičiuoja, kad pardavėjos turėtų laisvus savaitgalius, šeštadieniais prie prekystalio stoja patys. „Dviese dirbame kaip už keturis“, – sako verslininkai. Jauni verslininkai apie ilgas atostogas kol kas gali tik pasvajoti. Pusantrų metų dukrą auginantys Aida ir Egidijus šiemet galėjo ištrūkti tik kelioms dienoms.
Bendrovėje „Airega“ dirba septyni darbuotojai. Pasak jos įkūrėjų, rasti gerus, patikimus ir sąžiningus nelengva. Šiuo metu įmonėje dirbančiais žmonėmis A. Nacienė džiaugiasi, ypač pagyros žodžių nusipelnė jau kelis metus dirbanti administratorė, kurią vadina savo dešiniąją ranka, ir buhalterė Rima. „Ji mūsų ir patarėja, ir degustatorė“, – sako verslininkai, kurie darbuotojus švenčių, gimtadienių, darbo metinių sukakties proga skatina dovanomis, stengiasi sukurti gerą kolektyvo mikroklimatą.
Aida ir Egidijus Naciai, pastebi, kad verslininkui būtų daug lengviau, jei nebūtų tiek daug valstybės prievolių. Jie tikisi atlaikyti visus iššūkius ir pasiekti sėkmę. „Mūsų sėkmė - nuolatiniai, ištikimi klientai, geri atsiliepimai ir didėjanti paklausa “, – sako A. Nacienė.
Verslininkai galvoja apie naujas priemones įmonės ir produkcijos reklamai, kuriai galbūt paramos kreipsis ir į Alytaus rajono savivaldybę.
Skelbimas dėl paraiškų priėmimo dėl paramos verslui bus paskelbtas spalio mėnesį. Šiais metais savivaldybės taryba pakeitė paramos teikimo aprašą, praplėsdama remiamas veiklas, todėl parama bus skiriama: naujų darbo vietų įkūrimo išlaidoms kompensuoti, rajono SVV subjektų dalyvavimo Lietuvoje ir užsienyje vykstančiose parodose, mugėse ir verslininkų misijose išlaidoms padengti, naujai kuriamų arba nuomojamų interneto svetainių diegimo ir administravimo konsultacinių paslaugų išlaidoms padengti, naujos įmonės steigimo išlaidoms kompensuoti, konsultacijų dėl verslo planų, investicinių projektų, paraiškų ir kitų reikiamų dokumentų finansinei paramai iš kitų fondų gauti rengimo išlaidų kompensavimui, konsultacijoms buhalteriniais klausimais pirmaisiais verslo metais kompensuoti, infrastruktūros verslui sukūrimo (pritaikymo) išlaidoms kompensuoti, jaunimo savarankiško verslo veiklos pradžiai kompensuoti.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą