Nuotraukos autorius: T.Bauras

Į vaistines atgabeno pirmąsias kanapių siuntas – išgraibstė akimirksniu

Į Lenkijos vaistines neseniai buvo atgabentos pirmosios legaliai parduodamų kanapių siuntos. Šios prekės lentynose neužsigulėjo – visos buvo išpirktos per dieną.

Lenkijos Seimas įstatymą dėl tokių kanapių legalizavimo po daugybės metų ginčų priėmė praėjusį lapkritį.

Baiminantis dėl neigiamos konservatyvių rinkėjų reakcijos buvo numatyti įvairūs pardavimo apribojimai ir nuspręsta, kad tokios kanapės turi būti importuojamos, o ne auginamos šalyje.

Nori sumažinti kainą


Kol kas kanapės bus perkamos iš vienintelio tiekėjo – pasaulinės jų auginimo lyderės Kanados kompanijos „Spectrum Cannabis“.

Kanapes pardavinėti sutiko tiktai vienas vaistinių tinklas, iš pradžių pasiūlęs jų trijose vaistinėse Poznanėje, Vroclave ir Konine.

Tokio produkto vaistinėje iškart įsigyti negalima.

Pirkėjas privalo pateikti gydytojo išduotą receptą, pagal kurį vaistininkas užsako gaminį ir jis kitą dieną pristatomas.


Kanadiečiai spėja, kad šiemet Lenkijos vaistinės kas mėnesį parduos po penkiasdešimt kilogramų kanapių, o vėliau jų poreikis didės, todėl kanapės bus gabenamos iš Kanados įmonės šiltnamių Danijoje.

Bendrovė jau kreipėsi į vyriausybę ir paprašė, kad šiam preparatui pridėtinės vertės mokestis būtų sumažintas nuo 23 iki 15 procentų, nes tai leistų produktą atpiginti. Kol kas gramas kanapių kainuoja 65 zlotus (15 eurų), o jos nėra ir nebus valstybės kompensuojamos.

Juodojoje rinkoje – pigiau

Žinant, kad kitose šalyse ligoniai per mėnesį vidutiniškai suvartoja apie penkiolika gramų kanapių, spėjama, kad lenkams gydymasis kanapėmis kas mėnesį atsieis apie tūkstantį zlotų (232 eurus).

Vis dėlto tai tris kartus pigiau, nei kainuoja panašų poveikį turintis cheminis vaistas „Sativex“.


Juodojoje rinkoje nelegaliai parduodamos gydomosios kanapės atsieina po 50 zlotų (11,6 euro) už gramą.

4
Šiltnamiuose auginamos gydomosios kanapės legaliai parduodamos daugelyje šalių, prekiauti leista ir pas mus.
Šv. Kristoforo hospisui Varšuvoje vadovaujantis profesorius anesteziologas Jerzis Jaroszas tikino, kad gydomųjų kanapių legalizavimas labai palengvins nuolatinius skausmus kenčiančių žmonių gyvenimą.

Manoma, jog jos padės kenčiantiems nuo migrenos, neurologinių ir onkologinių skausmų, taip pat sergantiems epilepsija, AIDS, Parkinsono ir Alzheimerio ligomis, anoreksija, išsėtine skleroze.

J.Jaroszas yra paskirtas vadovauti medikų kursams, kuriuose bus mokoma gydyti kanapėmis, aiškinama, kokius receptus išrašyti.


Pastaruosius kol kas išrašyti sugeba nedaugelis gydytojų, nors tokia teisė suteikta visiems.

Padėjo jau miręs politikas

Legalizuoti gydomąsias kanapes Seimo narius įtikino ryžtingi vieno jų kolegos, nepagydomai vėžiu susirgusio Tomaszo Kalitos prašymai. Šis politikas neseniai mirė.

Parlamentaras maldavo pasigailėti jo bei kitų sunkiai sergančių ligonių, kenčiančių didžiulius skausmus, ir nuolat aiškindavo, jog gydomosios kanapės yra legalizuotos daugybėje demokratinių valstybių.

Dar prisidėjo gausios epilepsija sergančių vaikų tėvų demonstracijos.

Pastarieji piktinosi, kad jų vaikus iš užsienio atvežtomis kanapėmis efektyviai gydęs profesorius Markas Bachanskis dėl to buvo atleistas iš pareigų Varšuvos vaikų sveikatos centro klinikoje.

Lietuvoje irgi netrukus pradės prekybą

Mūsų šalyje medicininių kanapių bus galima įsigyti nuo šių metų gegužės. Tokia data nustatyta įstatyme, kurį pernai rudenį priėmė Seimas.

Iki šiol kanapes, jų dervą, ekstraktus bei tinktūras buvo galima naudoti tik mokslo tikslais.

Tuo metu vartoti, platinti ar laikyti kanapes draudžiama.

E.Butrimas 

lrytas.lt informacija

 

 

Komentarai

  • Povilas K
    prieš 39 minučių
    Na reikia paminėti, kad ir lietuva jau yra legalizavus medicinines kanapes, tik neaišku kada bus prieinama paprastam vartotojui :) Tačiau yra tam tikrų šalutinių poveikių su kuriais žmonės susiduria. Keletas iš jų yra padažnėjęs širdies ritmas ir žemas kraujo spaudimas. Nuorodą palikau apačioje pasiskaitinėti daugiau.https://cbdnauda.lt/medicinines-kanapes-poveikis-naudojimas/ manau bus naudinga

Parašykite komentarą