„Sodra“ 40 tūkst. senjorų išmoka padidėjusias pensijas

 

Daugiau nei 40 tūkst. senjorų pastaruoju metu sulaukė didesnių nei įprasta senatvės pensijų. „Sodra“ iki kovo pabaigos perskaičiavo iki 1995 metų paskirtų neperskaičiuotų senatvės pensijų priedą už stažo metus ir atnaujino paskirtų senatvės pensijų mokėjimą tiems, kurie iki šiol gavo netekto darbingumo (neįgalumo) pensijas.

Padidintos pensijos ir nepriemokos už laikotarpį nuo 2018 metų sausio į banko sąskaitas šiems gavėjams jau išmokėtos, o netrukus likusiems bus pristatytos į namus. Kai kurie pensininkai dėl to galėjo sulaukti keliomis dešimtimis ar net keliais šimtais eurų didesnių sumų.

„Sodra“ paaiškina, kam ir kaip pensijos buvo perskaičiuotos ir didėjo.

Kam senatvės pensijos perskaičiuotos:

Pensijos perskaičiuotos tiems senjorams, kuriems gauna iki 1995 metų paskirtas neperskaičiuotas senatvės pensijas ir iki 2017 metų pabaigos buvo sukaupę daugiau nei 30 metų stažo.

Pensija didinama bazinės pensijos dydį dauginant iš įgyto stažo ir 30 metų stažo santykio. Taip pat išmoka nepriemoka nuo 2018 metų sausio. Pensija padidėja maždaug 0,5 euro už kiekvienus metus virš 30 metų stažo.

Tokių pensijų gavėjų Lietuvoje priskaičiuota apie 21 tūkst. Jeigu žmogus į pensiją išėjo iki 1994 metų neturėdamas 30 metų stažo, pensija nėra perskaičiuojama.

Kam atnaujintas senatvės pensijos mokėjimas:

Iki 2018 metų paskirtų senatvės pensijų mokėjimas atnaujintas ir jos pradėtos mokėti tiems gyventojams, kurie, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, iki šiol gauna netekto darbingumo (neįgalumo) pensiją, tačiau dėl perskaičiavimo pagal nuo 2018 metų įsigaliojusį Pensijų įstatymą jų senatvės pensijos tampa didesnės nei netekto darbingumo (neįgalumo) pensijos.

Netekto darbingumo (neįgalumo) pensijų gavėjai, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, gali pasirinkti, kurią pensiją gauti – įprastai mokama ta pensija, kuri didesnė. Bet galėjo atsitikti taip, kad žmogus buvo pasirinkęs gauti didesniąją netekto darbingumo (neįgalumo) pensiją, tačiau po perskaičiavimo daliai tokių gavėjų didesnė tapo senatvės pensija.

Tokiu atveju „Sodra“ netekto darbingumo (neįgalumo) pensijų gavėjams pradeda mokėti didesnę senatvės pensiją ir dar išmoka nepriemoką – padengia skirtumą, susidariusį nuo 2018 metų sausio. Tokių pensijų gavėjų – apie 23 tūkst.

Jeigu gyventojas, sulaukęs senatvės pensijos amžiaus, gauna netekto darbingumo (neįgalumo) pensiją ir nesikreipė į „Sodrą“ dėl senatvės pensijos skyrimo, jis gali tai padaryti. Tuomet bus mokama ta pensija, kuri yra didesnė.

Netekto darbingumo (neįgalumo) pensijos nėra perskaičiuojamos. Jeigu ir po senatvės pensijos perskaičiavimo gyventojo netekto darbingumo (neįgalumo) pensija lieka didesnė nei senatvės pensija, tuomet niekas nesikeičia.

Visiems kitiems senjorams, gaunantiems senatvės pensiją ir įgijusiems daugiau nei 30 metų stažo, pensijos jau buvo perskaičiuotos pernai iki rugsėjo.

Ko tikėtis dirbantiems pensininkams:

Dirbantys pensininkai gerų žinių taip pat sulauks iki šių metų liepos pabaigos. Jeigu senjoras dirbo samdomą darbą ar užsiėmė individualia veikla 2018 metais ir mokėjo pensijų socialinio draudimo įmokas, nuo liepos jo pensijos dydis bus atnaujintas – pensija padidės bei bus išmokėta padidintos pensijos nepriemoka nuo šių metų sausio.

Pavyzdžiui, jeigu pensiją gaunantis gyventojas pernai dirbo visus metus už vidutinį darbo užmokestį, jis, kaip ir kiti dirbantieji, įgijo dar vienų metų stažą ir 1 pensijų apskaitos vienetą tašką. Dėl to jo pensija nuo liepos mėnesio padidės beveik 9 eurais, o už pirmus šių metų mėnesius bus išmokėta daugiau nei 50 eurų nepriemoka.

Jeigu pensininkas dirba dar šiais metais, jo pensija už šiuos darbo metus bus atnaujinta kitąmet, o kiek ji padidės, priklausys nuo darbo užmokesčio.

Dirbantiems senjorams nuo šiol nebereikia teikti jokių prašymų, kad jų senatvės pensijos dydis būtų atnaujintas.

Sodros informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą