„Sodra“ visiems pripaišė skolų – net sąžiningiems sugadino skolų istoriją

Ankstų penktadienio rytą „Sodra“ mokesčių mokėtojams išsiuntė laiškus apie skolas. „(...) apie skolas, kurių nėra.

Laiškuose nurodomos neegzistuojančios skolos, apie kurias nieko negali paaiškinti „Sodros“ atsakingi darbuotojai už ką ir kaip jos buvo skaičiuojamos“, – rašoma Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos feisbuko profilyje. Ten nurodoma, kad laiškų sulaukė net ir tie mokesčių mokėtojai, kurie turi „Sodros“ mokesčių permokas. „Visose sistemose, kuriose skelbiamos mokesčių mokėtojų skolos, pasirodė neegzistuojančios skolos. Štai taip „Sodra“ sąžiningiems mokesčių mokėtojams sugadino skolų istoriją“, – pažymėjo asociacija.

Laiškai, kurie pasiekė mokesčių mokėtojus, buvo tokie: „Informuojame, jog Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui esate skolingi už savarankiškai dirbantį (-čius) asmenį (-is) priskaičiuotų XXX Eur valstybinio socialinio draudimo įmokų. Primename, jog teisė priverstinai išieškoti socialinio draudimo įmokas, delspinigius, palūkanas ir baudas atsiranda nuo kitos dienos, kurią valstybinio socialinio draudimo įmokos, delspinigiai, palūkanos ir baudos turėjo būti sumokėti. Pastaba. Skaičiuojant nurodytą skolą gali būti neįvertintos per paskutinę darbo dieną iki žinutės gavimo sumokėtos sumos. Jeigu esate sumokėję nurodytą sumą, prašytume nekreipti dėmesio į šį pranešimą. Išieškojimas netaikomas skoloms, kurių išieškojimo laikas atidėtas pagal įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo sutartis arba sprendimus dėl įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo“.

Ne pirmas kartas

„Čia jau ne pirmas kartas. Mūsų įmonė jau praėjusį mėnesį gavo tokį laišką (kovo 20 dieną). Paskambinom į „Sodrą“, darbuotoja patvirtino, kad skolos nėra, pasakė nekreipti dėmesio į laišką. Kaip galima nekreipti, jei „Sodra“ sugadino įmonės skolų istoriją. Neegzistuojanti skolos suma rekvizitai.lt stovi iki dabar“, – feisbuke rašė Judita Sk. Asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė lrytas.lt teigė, kad tokia situacija, kai mokesčių mokėtojai sulaukia laiškų su pranešimais esą jie skolingi, kartojasi ne pirmą ir ne antrą kartą. „Panašiai buvo kovo mėnesį ir anksčiau. Tačiau tuomet prisijungęs prie savo paskyros galėdavai pamatyti, kur „Sodra“ suklydo. Šįkart situacija išskirtinė tuo, kad prisijungęs prie „Sodros“ duomenų matai teisingą informaciją – kad esi niekam neskolingas. Tą patį mato ir mokesčių inspektorius „Sodroje“, – kalbėjo asociacijos prezidentė. Įšaldys sąskaitas? Problema ta, kad „Sodra“ informacija apie skolas pasidalijo su kitomis institucijomis, todėl įmonės tapo skolininkėmis, nors iš tiesų taip nėra. Dėl to kai kurios įmonės, kurios dalyvauja konkursuose, praranda dalį konkurencingumo. „Užtenka ir to, kad privatus paslaugų pirkėjas pasitikrina tinklapyje rekvizitai.lt, kur matyti, kad įmonės balandžio 30 d. turi skolų“, – kalbėjo asociacijos prezidentė. Nežinia, kuo viskas baigsis. Nes, anot pašnekovės, gali nutikti taip, jog duomenys apie skolininkus pasieks Registrų centą, o šis gali apriboti įmonių naudojimąsi sąskaitomis. Neturi kontrolės D.Čibirienė beveik tikra, kad „Sodra“ neturi sukūrusi vidaus kontrolės sistemos, kuri užtikrintų, kad kurdamas algoritmą programuotojas nesuklydo. „Jų niekas netestuoja, o jei testuoja, tai nekokybiškai“, – piktinosi D.Čibirienė. Kartojantis tokioms „Sodros“ klaidoms pašnekovė nuogąstauja dėl to, kaip bus skaičiuojamos gyventojų pensijos. „Mums aiškina, kad pensijos bus skaičiuojamos pagal tam tikras tvarkas. Tačiau turime nuogąstavimų, kad bus paskaičiuota ne taip, kaip reikia. Ir to patikrinti negalėsime“, – sakė asociacijos prezidentė.

Dvi buhalterijos

Buhalteriai spėja, kad „Sodra“ ima duomenis iš Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktų Gyventojų pajamų mokesčių deklaracijų. Vienas „Sodros“ kanalas ima teisingus duomenis, ir būtent juos mato mokesčių mokėtojai, o kitas „Sodros“ kanalas ima duomenis iš VMI ir nuo jų paskaičiuoja stipriai padidintus „Sodros“ mokesčius. „Faktai rodo, kad „Sodra“ turi dvi buhalterijas“, – įsitikinusi asociacijos prezidentė.

Dėl klaidos nesiginčija

„Sodra“ aiškina, kad taip nutiko dėl programinės įrangos klaidos, kuri šiuo metu šalinama. Kas ištaisius ir teisingai apskaičiavus savarankiškai dirbančių asmenų įmokų skolas, bus išsiųsti pranešimai su tinkama informacija. „Sodra“ prašo savarankiškai dirbančių asmenų, gavusių tokius pranešimus ir abejojančių dėl mokėtinų sumų, neskubėti mokėti. Žadama, kad iki naujų pranešimų išsiuntimo nebus vykdomas savarankiškai dirbančių asmenų įmokų skolų išieškojimas, taip pat nebus skaičiuojami delspinigiai.

Simona Viltrakytė - Varkalienė 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą