Nuotraukos autorius: V.Balkūnas

Kad kelionė vyktų sklandžiai: ką reikėtų žinoti apie skrydžiui reikalingus dokumentus?

Nors kelionės dažniausiai yra laukiamos ir atidžiai planuojamos, mažiau patyrusiems keliautojams, skrendantiems į užsienį pirmą kartą, gali būti neramu, ypač jei tenka keliauti savarankiškai ar su mažamečiais vaikais. Specialistai atkreipia dėmesį, kokiais dalykais svarbiausia pasirūpinti iš anksto ir kaip elgtis oro uoste, kad kelionė vyktų sklandžiai ir nekeltų jokių rūpesčių.

Būtini dokumentai skiriasi pagal šalį

Nors pagrindiniai vaikų, kaip ir suaugusiųjų, kelionės dokumentai yra Lietuvos Respublikos pasas ir asmens tapatybės kortelė, reikia turėti omenyje, kad kai kuriose šalyse (Turkijoje, Egipte ir kitose), asmens tapatybės kortelė negalioja, tad būtina turėti pasą. Vykstant į ES šalis asmens dokumentas turėtų galioti bent 3 mėn., į kitas – ilgiau nei 6 mėn. nuo kelionės pradžios. „Svarbu atkreipti dėmesį, kad vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką, o kai kuriose ne ES šalyse reikalaujama, jog asmens dokumentas galiotų bent 12 mėn., tad vykstant į tolimesnę šalį rekomenduojame susisiekti su Užsienio reikalų ministerijos konsuline pagalba ir pasitikslinti“, – pataria Lietuvos oro uostų saugos ir saugumo departamento direktorius Vidas Kšanas. Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad keleiviams visuomet rekomenduojama turėti dokumentų kopijas, o el. pašto dėžutėje saugoti skenuotas jų versijas – visa tai gali labai praversti kelionėje praradus dokumentus.

Notaro patvirtinimai – pagal oro linijas

Vykstant į Šengeno erdvei priklausiančias šalis nepilnametis gali keliauti ir vienas, tačiau į kitas šalis reikės notaro patvirtinto vieno iš tėvų (jei vienas jų skrenda kartu) arba abiejų tėvų leidimo, jei vaikas skrenda vienas. Jeigu vaiko pavardė nesutampa su vieno iš tėvų, su kuriuo vaikas vyksta, pavarde, gali būti paprašyta pateikti vaiko gimimo liudijimą. Lietuvos oro uostų atstovas pabrėžia, kad notaro patvirtinimas yra skirtas tik valstybės sienos tarnybai, o oro linijų taisyklės gali skirtis, todėl perkant bilietą reikia susipažinti su konkrečios bendrovės reikalavimais. Taip pat, skrendant į šalį, kurioje reikalinga viza, ji privaloma ir bet kokio amžiaus vaikui, o keliaujant su įvaikintu nepilnamečiu, gali prireikti įvaikinimo dokumentų.

Registruotis galima internetu

Retai skraidantiems ar pirmą kartą tai darantiems žmonėms oro uostuose atliekamos procedūros dažnai atrodo gana keblios, tačiau nors ir skirtinguose oro uostuose, jos visuomet yra tokios pačios, tad svarbu įsidėmėti keletą svarbiausių niuansų, pavyzdžiui, kuo daugiau pasiruošti dar prieš atvykimą į oro uostą. „Jei yra galimybė, visuomet patariama skrydžiui registruotis internetu iš anksto – taip sutaupysite laiko, be to, kai kurios oro linijos už registraciją oro uoste ima papildomą mokestį, tad taip išvengsite ir papildomų išlaidų. Registruojantis visuomet atkreipkite dėmesį į leistiną bagažo svorį ir išmatavimus – kiekvienos oro linijos turi skirtingus reikalavimus tiek rankiniam, tiek registruotam bagažui, tačiau bet kokiu atveju pastarasis neturėtų viršyti 32 kg“, - teigia V. Kšanas. Pasak Lietuvos oro uostų atstovų, keliaujantiems tik su rankiniu bagažu ir skrydžiui užsiregistravusiems internetu, atvykus į oro uostą reikėtų eiti tiesiai į aviacijos saugumo patikros punktą. „Svarbu atsiminti, jog skysčiai rankiniame bagaže turi būti supakuoti į 100 ml talpos indelius ir įdėti į permatomą, 1 litro talpos maišelį. Jį prieš patikrą turėsite išimti ir pateikti aviacijos saugumo darbuotojui. Tiesa, keliaujantiems su vaikais, galima turėti reikalingų skysčių vaikui (tyrelių, sulčių ir pan.), kurių į maišelį dėti nereikia, tik parodyti tikrinančiam oro uosto darbuotojui“, - pataria ekspertas.

Auksinė taisyklė – atvykti anksčiau

Kad nereikėtų skubintis ir nerimauti, jog nespėsite į lėktuvą, Lietuvos oro uostų atstovas pataria keleiviams laikytis auksinės oro uostų taisyklės - į oro uostą atvykti likus bent 2 val. iki skrydžio. „Jei vis dėlto kelionė į oro uostą užtruko ilgiau nei planuota ir matote, kad galite nespėti, Vilniaus oro uoste galima pasinaudoti greitosios keleivių aviacijos saugumo patikros paslauga ir taip išvengti eilių prie patikros punkto (greitosios patikros paslaugos kaina, perkant ją atskirai, yra 5 Eur). Keliaujantys su mažais vaikais taip pat gali pasinaudoti atskira šeimoms su mažamečiais skirta eile aviacijos saugumo patikroje“, - pataria V. Kšanas. Praėjus patikrą, belieka informaciniuose stenduose susirasti jūsų skrydžio išvykimo vartus. Lietuvos oro uostų atstovas primena, kad bet kuriais iškilusiais klausimais visuomet galima kreiptis į oro uosto darbuotojus – jie suteiks reikiamą informaciją ir patars, kaip elgtis konkrečioje situacijoje.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą