Nuotraukos autorius: D.Umbrasas

Pirmosios braškės baigia sirpti, tačiau pasimėgauti jomis galės ne kiekvienas

Dar tik balandžio vidurys, o anykštėnų šiltnamiuose jau sirpsta braškės. Ūkininkai sako, kad netrukus pirmosios lietuviškos uogos pasieks ir prekybos centrus. Braškių augintojai prognozuoja, kad uogų kainos bus panašios kaip ir pernai. Tiesa, kaip ir visada, pirmosios – brangiausios.

Daržininkė Vaiva Kiaušienė kruopščiai vieną po kitos skina ir į vienkartinius indelius deda prinokusias uogas – kol kas jų dar nedaug, bet sulig kiekviena diena vis gausiau. Anykštėnai ūkininkai jau trečius metus braškes pradeda skinti itin anksti – vos įpusėjus balandžiui. „Augalui suteiki visas sąlygas, ir jis neatpažįsta – gruodis šiandien ar kovas. Jeigu suteiki sąlygas, jis ir auga. Braškei geriausias klimatas, kai naktį būna 8 laipsniai šilumos, o dieną – + 16. Kai per karšta – ir negerai. Lietuvoj klimatas labai nepalankus braškėms auginti. Visas pasaulis laiko, kad tam geriausias – Anglijos klimatas“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo ūkininkas Audrius Juška.

Iš hektaro braškynų anykštėnai planuoja priskinti maždaug 50 tonų. Jau kitą savaitę pirmosios lietuviškos uogos pasieks ir prekybos centrus. „Mes turėsime uogas, kada jos baigsis Ispanijoje, Egipte, Graikijoje – užpildom nišą, kol birželio mėnesį atsiranda lauko uogos“, – teigė ūkio bendraturtis Valdas Juška. Jis pasakojo, kad braškė iš šiltnamio per parą patenka į prekybos tinklus: vieną dieną iki vakaro uogos nuskinamos, atšaldomos ir jau kitą dieną keliauja į parduotuvę.

Anykštėnai pasirinkę auginti vieną populiariausių braškių veislių. Esą uogos didelės, tvirtos. Kad jos užaugtų kokybiškos, Anykščių šiltnamiuose įdarbintos olandiškos bitės – stovi keturi aviliai. Beje, anykštėnų šiltnamiuose braškės auga ne įprastame dirvožemyje, o smulkinto kokoso. Anot A.Juškos taip daroma, nes augalui reikalinga terpė, kuri gerai laikytų drėgmę ir kad būtų oro.

Planuojama, kad pirmasis šiųmetis anykštėnų braškių derlius baigsis birželį. Vasarą, atnaujinus daigus, naujo derliaus bus laukiama rudenį. Čia braškės dera iki lapkričio. O kol šiltnamiuose lietuviškos braškės dar tik pradedamos skinti, prekyvietėse karaliauja atvežtinės – graikiškos. „Lietuviškų reikės ilgai laukti arba bus labai brangios. Vis tiek perka ir graikiškas – jos labai skanios, saldžios“, – sakė prekeivė Reda.

Kilogramas graikiškų braškių šiuo metu kainuoja 4 eurus. Tai – dviem eurais pigiau, nei sezono pradžioje, maždaug prieš mėnesį. Ant prekystalių puikuojasi ir atvežtinės šilauogės. Jų kilogramas – 10 eurų. Prekeiviai tikina, kad prekybos vietose pasirodžiusių pirmųjų lietuviškų braškių kainos bus nemažos. Gali siekti ir 8–10 eurų už kilogramą.

Kristina Ragauskienė „Lietuvos ryto“ televizija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą