Nuotraukos autorius: T.Bauras

Nuo trečiadienio pajamas pradeda deklaruoti visi gyventojai

isi gyventojai nuo trečiadienio jau gali deklaruoti 2019-ųjų pajamas. Dėl koronaviruso paskelbto karantino šiemet deklaravimo pradžia vėluoja maždaug mėnesį.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šiemet parengė 2,3 mln. preliminarių deklaracijų, iš kurių apie 1,7 mln. yra užpildytos, todėl jas reikės tik peržiūrėti ir pateikti. Deklaravimas šiemet vyksta dviem etapais: nuo balandžio 15 dienos gali deklaruoti savarankiškai dirbantys gyventojai (jie jau pateikė 23 tūkst. deklaracijų), o nuo balandžio 22-osios – likusieji, kuriems privaloma deklaruoti. VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė praėjusią savaitę sakė, kad šiemet deklaravimo forma yra paprastesnė, kad nekiltų sunkumų ją pildyti nuotoliniu būdu.

Anot jos, jei deklaravimo metu iškils sunkumų, į VMI specialistus galima kreiptis telefonu. Jei žmonės, kurių veikla buvo apribota dėl koronaviruso, nespės laiku pateikti deklaracijų, VMI dar du mėnesius po ekstremalios situacijos pabaigos iš jų neišieškos delspinigių. Paprastai deklaravimas prasidėdavo apie kovo vidurį, o baigdavosi gegužės 4 dieną. Šiemet jis baigsis liepos 1 dieną. Iki liepos 1 dienos tai pat bus galima teikti prašymus skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio organizacijoms ir meno kūrėjams, politinėms partijoms bei profsąjungoms – iki 0,6 procento.

Tuo metu gyventojų pajamų mokesčio (GPM) grąžinimo terminas nesikeičia – gyventojams, kurie bus teisingai užpildę deklaracijas, GPM permokos bus grąžintos iki liepos 31 dienos. Šiemet, kaip ir kasmet, pajamas deklaruos daugiau kaip milijonas gyventojų.

BNS ir lrytas.lt inf.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą