Nuotraukos autorius: Lrytas.lt koliažas

Prasideda naujas karantino etapas: štai kas keičiasi nuo pirmadienio

Nuo pirmadienio savo paslaugas, esant tam tikriems reikalavimams, gali teikti kirpyklos ir nagų priežiūros salonai, lauko kavinės, bibliotekos, muziejai ir zoologijos sodai, atveriama galimybė tam tikrų sporto rūšių profesionalioms treniruotėms lauke.

Kaukių dėvėjimas viešose vietose ir toliau išlieka privalomas, išskyrus tuos atvejus, kai valgoma ar geriama viešojo maitinimo įstaigose. Kavinės, restoranai ir barai lankytojus galės aptarnauti tik lauke, taip pat, kaip ir anksčiau, tiekti maistą išsinešimui. Lauko kavinės gali veikti, jei užtikrinamas 1 metro atstumas iki pėsčiųjų takų bei 2 metrų atstumą tarp klientų, sėdinčių prie skirtingų stalų. Kai kurių kavinių savininkai abejoja, kad jiems apsimokės atidaryti savo kavines, nes tai pareikalaus didelių sąnaudų.

Siekdama palengvinti veiklos atstatymą lauko kavinėms, Vilniaus miesto savivaldybė pranešė leisianti lauko kavinių erdves įkurti ne tik prie savo patalpų, bet ir kitose viešosiose erdvėse – skveruose, parkuose, uždarose gatvėse. Duris klientams atidaro kirpyklos ir nagų priežiūros salonai, bet tik ribojant klientų srautus. Vienam klientui turės būti užtikrintas ne mažesnis kaip 10 kv. m. plotas arba vienu metu paslaugos galės būti teikiamos tik vienam žmogui bei užtikrinamos nustatytos higienos sąlygos. Kirpyklose leidžiama kirpti plaukus, juos dažyti, šukuoti. Nagų salonuose galima atlikti manikiūro, gelinio lakavimo paslaugas. Barzdų salonuose leidžiama kirpti barzdas. Tiesa, jų skusti kol kas nebus galima. Naudotis soliariumais nebus galima, taip pat nebus leidžiamos procedūros, kurios atliekamos lazeriais, t. y. plaukelių šalinimas, odos lyginimas, injekcijos ir kitos lazeriais atliekamos grožio procedūros, kai liečiamasi prie odos.

Tam tikros kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigos atveria duris savo lankytojams. Tačiau bus ribojamas lankytojų srautas bei turės būti užtikrinamos higienos sąlygų laikymasis. Lankymas vyks ne didesnėms nei 2 asmenų grupėms, išskyrus šeimas. Taip pat lankytojai galės lankyti bibliotekas, archyvus ir muziejus. Laisvalaikio užsiėmimams atviroje erdvėje – golfo ir lauko teniso aikštynuose, lauko šaudyklose, kartodromuose, vandenlenčių parkuose – privaloma užtikrinti 10 kv. m. plotą, tenkantį vienam žmogui, taip pat tarp lankytojų turi būti išlaikytas ne mažesnis kaip 10 metrų atstumas. Lankytojams atidaromi atvirose erdvėse esantys pažintiniai ir mokomieji takai (išskyrus apžvalgos bokštus), parkai, zoologijos, botanikos sodai, užtikrinant, kad tarp žmonių ar grupių bus ne mažesnis nei 2 metrų atstumas. Laikantis šių reikalavimų, taip pat galės vykti atrankos į olimpines ir parolimpines žaidynes reikalavimus įvykdžiusių sportininkų ir olimpinių rinktinių kandidatų, kurčiųjų, pasaulio ar Europos čempionatams besirengiančių sportininkų treniruotės uždarose sporto bazėse.

Taip pat galima organizuoti transporto priemonių valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo egzaminus ir aviacijos mokymus. Nuo pirmadienio dalis vaikų darželių atvers duris abiejų dirbančių tėvų vaikams, tačiau prie įprastinio darbo šios ugdymo įstaigos dar nesugrįš. Toliau lieka galioti tvarka, pagal kurią, vaikų ir negalią turinčių žmonių priežiūrą savivaldybės turi organizuoti tik išimtiniais atvejais, jei to neįmanoma padaryti namuose – tai yra tuomet, kai tėveliai arba prižiūrintys artimieji turi dirbti ir neturi galimybės samdyti auklės ar kito suaugusiojo prižiūrėti. Vyskupų konferencija pranešė, kad nuo pirmadienio mišios su žmonėmis bažnyčiose galės vykti kasdien, išskyrus sekmadienius, tik bažnyčios turės riboti tikinčiųjų jose skaičių. Visuotinis karantinas šalyje pratęstas iki gegužės 11 dienos.

 

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą