Ledai iš sutirštinto pieno ir uogų: paruošti – lengva, o rezultatui neliks abejingas nė vienas smaližius
Ledai šiltąjį sezoną tampa vienu didžiausių kasdienių malonumų. Karštą vasaros dieną pagundai pasimėgauti ledų porcija neatsispiria ir vaikai, ir suaugusieji – ledai neabejotinai tampa kasdienio raciono dalimi.
Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai labiausiai mėgsta klasikinio skonio ledus, o termometrų stulpeliams šoktelėjus į viršų, jų pardavimai ženkliai išauga.
„Ledais pirkėjai mėgaujasi priklausomai nuo oro. Vos prasidėjus šiltiems orams, ledų pardavimai akivaizdžiai šokteli, o karštomis dienomis jų pardavimai itin išauga. Duomenys rodo, kad bendrai per 3 vasaros mėnesius ledų parduodama net 5 kartus daugiau nei per gruodžio-vasario mėn. Populiariausi yra vaniliniai ledai, po jų eina šokoladiniai ir karameliniai“, – sako V.Budrienė.
Siekiant, kad ir sveikesne mityba besivadovaujantys ar laktozės netoleruojantys pirkėjai turėtų pasirinkimą, prekiaujama ir augaliniais ledais.
Sena istorija ir klasika tapę skoniai
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad tiksliai nėra žinoma, kada pradėta mėgautis ledais. Tačiau sakoma, kad dar senovės Romos laikais imperatorius liepdavo parnešti iš kalnų ledo, kuriuo atšaldydavo vaisių sultis. Pirmasis rašytinis ledų receptas buvo rastas XVII a. receptų knygoje, o itin panašūs į dabartinius ledus pradėti gaminti JAV XIX a.
„Įprasti klasikinio skonio ledai gaminami iš pieno arba grietinėlės bei cukraus. Jie gali būti ne tik su vanile, šokoladu ar karamele, bet taip pat pagardinti ir įvairių vaisių, uogų skoniais. Vis dėlto renkantis ledus reikėtų vadovautis ne tik skoniu, bet taip pat atkreipti dėmesį ir į sudėtį, pirmenybę teikti natūraliems produktams, įvertinti cukraus kiekį“, – sako T.Lauvray.
Pasak konditerijos eksperto, ieškantieji įvairesnių skonių gali rasti ir neįprastų ledų su druska ar kitais egzotiniais priedais, tokiais kaip aitrioji paprika ar net česnakai. O dar vienas itin mėgstamas ledų priedas, artimai susijęs su šiuo klasikiniu desertu, – vafliniai kūgeliai.
Pasakojama istorija, kad vafliniai kūgeliai ledams pradėti naudoti visiškai netikėtai. Pačioje XX a. pradžioje vienos mugės metu ledų pardavėjas pritrūko indelių ledams ir paprašė vaflių pardavėjo jam padėti. Jis susuko vaflį į kūgelį, kad būtų galima įdėti ledus, ir nuo tada šis būdas išplito visame pasaulyje.
Nors ir itin populiarūs, ledai yra ganėtinai lepus produktas – karštą dieną jie greitai tirpsta. Tačiau, kaip teigia konditerijos ekspertas, jeigu ledai ištirpo, jų vėl užšaldyti negalima. Šiltoje temperatūroje itin greitai dauginasi įvairios bakterijos, todėl pakartotinai užšaldyti ledai gali pakenkti sveikatai.
Naminiai ledai – misija įmanoma
T.Lauvray sako, kad ledus nesudėtingai galima pagaminti namuose. Taip pat ir vaflinius ragelius – toks namie ruoštas desertas ne tik atgaivins, bet ir nustebins namiškius.
Konditerijos ekspertas pateikia receptą, kuriuo vadovaudamiesi nesunkiai išsikepsite kūgelius ir pasigaminsite ledus.
Vafliniai kūgeliai
Reikės:
3 kiaušinių baltymų
180 g cukraus
2 v. š. šalto vandens
20 g lydyto sviesto
120–150 g miltų
žiupsnelio druskos
Paruošimas
Kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Į masę supilkite pieną, vandenį ir lydytą sviestą. Viską išmaišykite, tuomet suberkite miltus ir druską. Maišykite viską, kol gausite standžią masę.
Išklokite skardą kepimo popieriumi, ant jos nedideliu samčiu pilkite gautą mišinį, suformuodami plokščius apskritimus. Pašaukite skardą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 8 minutėms. Skardą ištraukę iš orkaitės iškart formuokite kūgelius. Kepta tešlos masė pradės stingti, todėl nedelskite.
Braškių ir aviečių ledai
Reikės:
indelio sutirštinto pieno
200 ml grietinėlės
puodelio braškių
puodelio aviečių
Paruošimas
Supjaustykite nuplautas braškes, sudėkite į gilesnį dubenį, suberkite avietes ir elektriniu maišytuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Suplakite grietinėlę iki vidutiniškai tirštos masės, supilkite sutirštintą pieną ir viską išplakite iki kreminės konsistencijos.
Sumaišykite uogų masę su išplaktu grietinėlės ir sutirštinto pieno mišiniu. Viską lėtai sumaišykite, supilkite į pailgą formą, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldymo kamerą. Palikite ledus šaldiklyje 8 valandoms.
Prieš patiekdami palikite kambario temperatūroje bent 10 min. Patiekite vafliniuose kūgeliuose.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra