Burokėlių troškinys su daržovėmis ir pievagrybiais: sveika, gardu ir nebrangu
Vėlyvą rudenį nuimamas vienos populiariausių ir lietuvių mėgstamiausių daržovių – burokėlių – derlius. Iki pat pavasario prekybos centruose dažnas pirkėjas įsideda jų į savo krepšelį šalia morkų, bulvių ar kopūstų.
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Marianos Markevičienės, burokėliai ne tik labai naudingi sveikatai, bet ir nebrangūs, o apdorojimo ir panaudojimo gamyboje būdų tikra galybė. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų ir mikroelementų šaltinis, jie žmonėms vertingi ir dėl tirpiųjų skaidulų.
Ką gaminti ir kaip išlaikyti sultingus
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, jei vasarą dažniausiai marinuotus burokėlius rinkomės tik šaltibarščiams, tai šaltuoju laikotarpiu galime iš jų pasigaminti begalę patiekalų ir taip sutaupyti.
„Neapsiribokime tik barščiais ar visiems žinoma mišraine su pupelėmis. Burokėliai – pigi ir universali daržovė, tad pasitelkus fantaziją juos galima panaudoti gaminant įvairias salotas, sumuštinius ar kepinius, kurie praturtins mūsų skonio paletę. Labai gardūs yra veganiški šokoladiniai pyragai su burokėliais, įvairūs burokėlių maltiniai su kruopomis, užkandėlės ir salotos. Rekomenduoju pabandyti išsikepti obuoliais įdarytą burokėlį su razinomis, riešutais, džiovintais grybais ir morkomis, kurie papuoš švenčių stalą, o skubantiems kepto burokėlio riekelė su fetos sūriu ar silke ir juoda duona atstos nusibodusius pusryčius“, – lengvais receptais dalijasi L.Barčaitė. Kartais šilumoje laikomos daržovės greitai suglemba ir praranda traškumą, tad M.Markevičienė pataria burokėlius laikyti šaldytuve. „Į šaldytuvo daržovių skyrių sudėkite nuvalytus nuo žemių burokėlius, tik jų neplaukite. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų tikrai nesuvartosite, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite. Nepatarčiau burokėlių laikyti šiltuose sandėliukuose ar rūsiuose – norint, kad jie gerai išsilaikytų, temperatūra ten turėtų būti vos keli laipsniai šilumos, be to, patalpa turėtų būti sausa“, – pastebi M.Markevičienė.
Prisiminkime šakniavaisines daržoves
Vėstant orams pravartu prisiminti visas šakniavaises daržoves – ropes, ridikus, pastarnokus, saliero šaknis, morkas ir, aišku, burokėlius. Jie – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.
„Tiek skonių patyrimo, tiek naudos sveikatai atžvilgiu ši daržovė turėtų rasti savo vietą kasdienėje žmogaus mityboje. Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip kalis ar magnis, yra ir šiek tiek geležies. Juose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis. Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mitybos racione“, – įsitikinusi sveikatai palankios mitybos specialistė E. Gavelienė.
Norintiems sutaupyti „Rimi“ siūlo pasigaminti nebrangų burokėlių troškinį – tokia vitamininga vakarienė leis pasisotinti, bet neapsunkti. Porai ji nekainuos nė 4 eurų.
Troškiniui (2 asm.) reikės:
300 g burokėlių 2 vnt. svogūnų 200 g morkų 150 g pievagrybių 40 g balzaminio ar kitokio acto, kurį rasite namuose; 20 g cukraus; druskos pagal skonį; skiltelės česnako; mėgstamų prieskonių; šiek tiek aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga
1. Burokėlius išverdame, supjaustome gabalėliais, išmaišome su trintu česnaku, cukrumi, balzminiu actu ir 30-60 minučių pamarinuojame. Jeigu turite laiko, galite juos užmarinuoti iš ryto, o vakare išsiimti iš šaldytuvo. 2. Morkas supjaustome šiaudeliais, svogūną – kubeliais, pievagrybius – storesnėmis riekelėmis. 3. Daržoves ir grybus pakepiname keptuvėje aliejuje. 4. Ant pakepintų daržovių dedame marinuotus burokėlius, beriame druskos ir kitų mėgstamų prieskonių bei kelias minutes pakepiname ant vidutinės kaitros. Toks patiekalas bus sveikatai palanki vakarienė, bet jį galima panaudoti ir kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Skanaus!
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra