Vasara kvepiantis prancūziškas desertas su persikais: reikės tik 10 minučių darbo ir 4 ingredientų

Šilumai lepinant, savaime norisi daugiau šviežio ir gaivaus maisto, o virtuvėje leisti kuo mažiau laiko. Tai įmanoma net ir tada, kai norisi namuose ruošto deserto. Skaniam kepiniui verta išnaudoti kaulavaisius, kurie neatsiejami nuo vasaros. Jų sezonui įsibėgėjus, ypač sultingais ir saulėje sunokusiais persikais, nektarinais ir abrikosais galima mėgautis išleidžiant visai nedaug. O jeigu pasinaudosite „Iki“ konditerio Thierry Lauvray patarimais, sutaupysite ir pinigų, ir laiko, o išsikepsite skanų desertą.

Daug vitaminų – mažai kalorijų „Vaisiai yra vienas tų produktų, be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas, o ypač vasarą. Kaulavaisiai dažnam jau tapę įprastu kasdieniu pirkiniu – palyginus su pernai metais, šiemet išaugę ir abrikosų, ir nektarinų pardavimai. Taip pat pastebime, kad ypač populiarėja plokštieji persikai „Paraguayo“ – pernai jų pardavimai išaugo net du kartus. Juos ypač mėgsta vaikus auginančios šeimos, nes šie vaisiai ne tik skanūs, patrauklūs savo išvaizda, bet juos ir patogu kąsti“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Kaip teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, persikus ir nektarinus į savo valgiaraštį įtraukti tikrai verta.

„Juose gausu vitaminų A ir C, kurie padeda palaikyti imuninę sistemą, odos sveikatą ir regėjimą. Šiuose vaisiuose taip pat gausu maistinių skaidulų, o juose esantys antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir padeda mažinti lėtinių ligų riziką. Be to, juose mažai kalorijų, todėl jie puikiai tinka net ir prisižiūrintiems skonį. Pavyzdžiui, viename vidutinio dydžio persike yra vos 70 kcal. Tad dėl natūralaus saldumo ir sultingumo jie yra skanus, gaivus užkandis arba priedas prie įvairių patiekalų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Persikai ir nektarinai – ir ant grilio, ir į kepinius

Gaivus, sultingi kaulavaisiai yra vienas skaniausių vasaros užkandžių. Jie labai dera ir salotose, kokteiliuose, virsta padažais, uogienėmis, priedais prie ledų. Tačiau daug prarandate, jeigu dar niekada nebandėte jų kepti – taip persikai, nektarinai, abrikosai tampa dar sultingesni, o jų natūralus saldumas virsta tikra skonio simfonija, sako „Iki“ konditeris Th. Lauvray. „Tikriausiai nė vienam prancūzui nebūna tokios vasaros, kad jis neparagautų ant grotelių keptų persikų arba nektarinų. Juos kepant grilyje, vaisiai įgauna ypatingą skonį – karamelizuojasi, tampa dar saldesni ir aromatingesni. Grilinti persikai ir nektarinai gali būti naudojami kaip desertas, patiekiant juos su ledais ar plakta grietinėle, šiek tiek medaus arba ištirpintu sviesto su cukrumi. Taip pat jie puikiai dera su sūriu, pavyzdžiui, feta ar ožkos sūriu, sukuriančiu įdomų skonio derinį“, – apie prancūziškas tradicijas pasakoja Th. Lauvray. Grilinti vaisiai gali būti naudojami ir salotose, suteikdami joms ypatingą skonį ir tekstūrą. Norint paruošti grilintus persikus ar nektarinus, tiesiog perpjaukite juos per pusę, pašalinkite kauliukus, lengvai aptepkite alyvuogių aliejumi arba sviestu ir kepkite ant grilio, kol vaisiai taps minkšti ir gražiai apskrudę. „Prancūzų virtuvė yra žinoma dėl savo rafinuotų desertų, o persikai ir nektarinai čia užima ypatingą vietą. Vienas populiariausių prancūziškų desertų yra „Tarte Tatin“, kuris dažnai gaminamas su persikais, kurie suteikia saldumą ir švelnų skonį. Nektarinai taip pat puikiai tinka vaisių tartaletėms, kur jie dedami ant plonos tešlos ir kepami, kol tampa minkšti ir sultingi. Persikai taip pat naudojami gaminant „pêche Melba“ – garsų desertą, kurį sudaro vaniliniai ledai, aviečių padažas ir saldžiame vandenyje virtas persikas“, – apie kaulavaisių panaudojimo būdus pasakoja „Iki“ konditeris. Prancūziški desertai garsėja įmantrumu, tačiau visiškai paprastą „mini-tarte tatin“ versiją išsikepti gali kiekvienas, net ir pirmą kartą bandantis. Reikės tik 4 produktų, kepimo popieriaus, sausainių pjaustymo formelės ir 10 minučių darbo.

Greiti pyragėliai su persikais Porcijos: 4 Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. ruošti ir 20 min. kepti) Reikės:

4 šviežių, prisirpusių persikų arba geltono minkštimo nektarinų, 250 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 8 šaukštelių skysto medaus, 4 šaukštelių migdolų arba kvietinių miltų.

Nuplaukite ir nusausinkite persikus. Atsiplėškite kepimo popieriaus lapą, kad jis tilptų į skardą. Paimkite apvalią sausainių formelę (kad būtų didesnė už nektariną, apie 10 cm), dėkite ją ant kepimo popieriaus ir apibrėžkite pieštuku. Kartokite, kol taip padarysite ant viso popieriaus. Apskritimus patepkite medumi ir apibarstykite miltais. Perpjaukite persikus per pusę, išimkite kauliuką ir kiekvieną puselę supjaustykite gana plonais griežinėliais. Sudėkite juos į nubrėžtus apskritimus ant medaus ir miltų, šiek tiek pasukdami skilteles kampu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sausainių formelėmis išpjaukite apskritimus iš tešlos ir uždėkite šiuos tešlos diskelius ant vaisių puselių. Šiek tiek prispauskite kraštus. Jeigu sausainių formelės neturite, tešlą galite pjaustyti kvadratais ir atitinkamai medų tepti bei vaisius dėlioti tokio dydžio plote, koks yra vienas kvadratas. Galite naudoti ir nebūtinai apvalią formelę – pavyzdžiui, labai gražiai atrodys širdies formos. Kepkite apie 20 minučių, tačiau nepalikite be priežiūros. Išimkite kepimo skardą ir apverskite mažuosius pyragėlius. Galite patiekti su ledais, papuošti šviežiomis šilauogėmis.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą