Nebesukite galvos, ką dar ruošti su šiomis gausiai užderėjusiomis daržovėmis: 4 nebrangūs receptai su cukinijomis

Šį mėnesį drąsiai galima vadinti cukinpjūčiu. Šiuo metų laiku jų pilna, o gausus šviežias derlius reiškia viena – cukinijos dabar ir skanios, ir pigios. Lietuviai jas pamėgę grilinti ir patiekti kaip garnyrą, tačiau jaunos, švelnaus skonio ir traškios cukinijos gali virsti ir sočiu pagrindiniu patiekalu.

Išbandykite klasiką

Cukinijos, kaip ir kitos lietuvių pamėgtos daržovės, tokios kaip pomidorai, agurkai, paprikos, puikiai tinka žiemos atsargoms. Cukinijų mišrainė, marinuotos su medumi ar actu, sutrintos į padažą su pomidorais ar ruošti uogienę – neprašausite nė su vienu metodu. Tačiau kol šviežių cukinijų pilni sodai ir parduotuvės, verta visų pirma jų atsivalgyti šviežių.

„Kadangi cukinijos neturi ryškaus, pretenzingo skonio, fantazijos praktiškai galite neriboti. Pavyzdžiui, salotose jas derinkite su tuo, ką turite po ranka: avokadu, citrina, alyvuogių aliejumi, šviežiomis žolelėmis. Jeigu svarstote apie vakarienę, itin lengvai ją paruošite tiesiog įdarydami cukinijas: malta mėsa, daržovėmis, ryžiais, varške, sūriu – kuo tik sugalvosite“, – pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

O visa galva pasinerti į cukinijų sezoną ji rekomenduoja su kultiniais receptais, be kurių neapsieinama nė vienais metais. Ne be reikalo jie ypač populiarūs – maistas garuos ant stalo greitai, o jam nereikės skirti nei daug laiko, nei pinigų.

Cukinijų blyneliai su varškės sūriu

Porcijos: 3–4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 2 cukinijų,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 kiaušinio,
  • 5 šaukštų miltų,
  • ½ šaukštelio druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • 100 g varškės sūrio,
  • 8 vnt. saulėje džiovintų pomidorų,
  • alyvuogių aliejaus.

Stambia tarka sutarkuokite cukinijas, pabarstykite druska ir atidėkite 15 minučių. Tuomet per marlę nuspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio.

Varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais.

Į dubenį dėkite tarkuotą cukiniją, išspaustą česnaką, kiaušinį, miltus, pipirus, varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską gerai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, blynelius formuokite dėdami po didelį šaukštą paruoštos masės.

Kepkite ant vidutinės ugnies po 4–5 minutes iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrus.

Iškepusius padėkite ant popierinių rankšluosčių – taip pašalinsite riebalų perteklių.

Cukinijų apkepas

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 70 min.

Reikės:

  • 1 kg šviežių cukinijų,
  • 1 svogūno,
  • 4 kiaušinių,
  • 100 g fermentinio sūrio,
  • druskos,
  • pipirų,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Cukinijas nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite stambia tarka. Įberkite pusę šaukštelio druskos ir atidėkite maždaug 15 minučių. Po to laiko nupilkite vandens perteklių.

Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną ir suberkite į tarkuotą cukiniją, tada įmuškite kiaušinius, viską pagardinkite druska ir pipirais. Kepimo indo vidų ištepkite aliejumi ir supilkite mišinį. Viršų pabarstykite tarkuotu sūriu.

Cukinijų apkepą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Paruoštą patiekalą galite patiekti šiltą arba šaltą su mėgstamais priedais.

Ypač traškios cukinijų „fri bulvytės“

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės:

  • 2 cukinijų,
  • ¼ puodelio miltų,
  • 2 kiaušinių,
  • 3/4 puodelio džiūvėsėlių,
  • 3/4 puodelio tarkuoto parmezano sūrio,
  • ½ šaukštelio druskos,
  • 1½ šaukštelio maltos paprikos,
  • 1½ šaukštelio česnako miltelių,
  • 1½ šaukštelio raudonėlio.

Cukinijas supjaustykite lazdelėmis, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Miltus pagardinkite šiek tiek druskos. Džiūvėsėlius sumaišykite su prieskoniais ir tarkuotu sūriu.

Cukinijų lazdeles pirmiausia apvoliokite miltuose. Kiekvieną pakratykite, kad nubyrėtų miltų perteklius, ir merkite į plaktą kiaušinį, tuomet apvoliokite džiūvėsėliuose.

Išdėliokite cukinijas ant aliejumi išteptos kepimo skardos, kad gabaliukai nesiliestų.

Kepkite 220 laipsnių temperatūroje 12 minučių, tada apverskite ir kepkite dar apie 10 minučių arba kol cukinijų „bulvytės“ taps auksinės spalvos ir traškios.


Cukinijų keksiukai

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 60 min.

Reikės:

  • 3–4 cukinijų,
  • 1 svogūno,
  • 2 kiaušinių,
  • 100 g fetos sūrio,
  • 2 šaukštai parmezano arba kito tarkuoto sūrio,
  • 2 šaukštų šviežių petražolių,
  • 2 šaukštų šviežių krapų,
  • 50 g džiūvėsėlių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį,
  • 2 šaukštų aliejaus.

Cukiniją nuplaukite ir sutarkuokite. Pasūdykite ir palikite 15 minučių, kad išsiskirtų sultys, tuomet cukinijas nuspauskite.

Į kitą dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, sutrupintą fetos sūrį, susmulkintus krapus ir petražoles, juoduosius pipirus ir alyvuogių aliejų.

Suberkite džiūvėsėlius ir išmaišykite. Į mišinį sudėkite cukinijas ir darkart gerai išmaišykite ingredientus. Ištepkite riebalais keksiukų formą ir pripildykite ją cukinijų įdaru.

Kiekvieno keksiuko viršų apibarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite keksiukus 30–35 min. 200 °C temperatūroje, kol taps auksinės spalvos. Juos galite patiekti šaltus arba šiltus.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą