Šilkinė perlinių kruopų košė – latvių virtuvės pasididžiavimas

Labiausiai į vakarus nutolęs Latvijos regionas Kuršas vilioja gurmanus ir tuos, kurie domisi istorine gastronomija.

Tradiciniai Latvijos patiekalai neįsivaizduojami be kvietinių ir miežinių kruopų, mėgstama juoda duona, kopūstų, daržovių ir pieniškos sriubos, įvairūs sūriai. Tačiau tokių didmiesčių kaip Ryga ir kaimiškų vietovių valgymo įpročiai skirtingi. Valstiečių virtuvė kur kas kuklesnė, daugiausia valgoma tai, kas pačių užsiauginta, bet čia atgyja primiršti protėvių receptai. Saldus pyragas iš bulvių ir morkų (sklandrausis), šilkinė perlinių kruopų košė (bukstinis), šiupininė sriuba („solianka“), duonos sluoksniuotis, druskoje džiovintos menkės sriuba – patiekalai, atskleidžiantys latviškų valgių išskirtinumą.
Perlinė kruopų košė (bukstinis)

Reikės:

1 stiklinės perlinių kruopų 3 nedidelių bulvių 2 stiklinių pieno 1 didelio svogūno 200 gr rūkytos riebesnės mėsos (šoninės ar kumpio) 2 stiklinių vandens

Gaminimas:

Kruopas gerai nuplaukite ir gerai pamerkite iš vakaro. Nulupkite bulves ir supjaustykite mažais gabalėliais. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite 10 minučių. Tada suberkite išmirkytas kruopas. Kai košė taps trištesnė, įpilkite pieno ir dar pavirkite. Kad košė neprisviltų, dažnai maišykite. Kuo ilgiau virsite, tuo kruopos bus munkštensės ir košė gardesnė.  Supjaustykite svogūną riekelėmis, rūkytą mėsą – mažais kubeliais. Viską sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol svogūnai suminkštės ir pagels. Paruoštą košę dėkite į lėkštę, pagardinkite keptais svogūnais ir šonine. Prie tokios košės tiks rūgpienis arba kefyras.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą