Štai kas atsitiks kūnui, jei reguliariai valgysite paprikas
Ar žinote, kas nutiks, jei kasdien valgysite paprikas? Jei jums patinka, papriką saugu valgyti kiekvieną dieną. Paprikos turi daug naudos sveikatai ir maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C ir kiti antioksidantai.
1. Gerina akių sveikatą
Paprikose gausu vitamino C – antioksidanto, svarbaus akių sveikatai. Antioksidantai gali padėti išvengti arba atitolinti akių problemas, tokias kaip su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta, rašo "Verywellhealth". Raudonosiose paprikose taip pat gausu vitamino A, kuris padeda tinklainei šviesą paversti vaizdais. Vitaminas A taip pat padeda akims išlikti drėgnoms ir gali padėti išvengti sausumo. O oranžinėse paprikose yra daug liuteino ir zeaksantino – karotinoidų, kurie taip pat būtini akių sveikatai.
2. Apsaugo nuo anemijos
Anemija atsiranda, kai raudonuosiuose kraujo kūneliuose nėra pakankamai geležies. Žmogus geležies gauna su maistu, nes organizmas jos negamina. Paprikos turi šiek tiek geležies, jose taip pat yra daug vitamino C, kuris padeda organizmui pasisavinti geležį. Nepamirškite, kad verdant paprikos praranda dalį vitamino C.
3. Mažina uždegimą
Paprikose esantys antioksidantai gali padėti sumažinti uždegimą – būdingą artrito požymį. Vitaminas C apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir išsaugo kaulus, įskaitant sąnarius, rašo "Unian.net".
4. Padeda kontroliuoti svorį
Didžiąją dalį reikalingos energijos ir angliavandenių gaunate su maistu. Vidutinėje paprikoje yra apie 5,5 g angliavandenių, o raudonojoje – apie 7,2 g. Apie 77–79 proc. paprikose esančių kalorijų gaunama iš angliavandenių. Kadangi paprikos nėra stipriai apdorotos ir turi daug skaidulų, jos turi žemą glikemijos indeksą (GI), matą, kaip greitai maistas padidina gliukozės kiekį kraujyje. Mažo GI maisto produktai, tokie kaip pipirai, yra naudingi širdžiai. Angliavandenių vartojimas iš vaisių ir daržovių gali padėti kontroliuoti svorį ir cukraus kiekį kraujyje. Dėl to paprikos yra geras pasirinkimas diabetu sergantiems žmonėms.
5. Aprūpina organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis
Žaliuosiuose pipiruose gausu B grupės vitaminų, jose gausu vario, vitamino K ir mangano. Raudonosiose paprikose gausu vitamino A ir kelių B grupės vitaminų, įskaitant B6 (piridoksiną) ir B9 (folio rūgštį). Jame taip pat yra daug mangano ir vitaminų E ir K.
6. Apsaugo nuo laisvųjų radikalų
Vitaminas C veikia kaip antioksidantas. O paprikose gausu fitocheminių medžiagų, įskaitant fenolius, flavonoidus ir karotenoidus, kurie turi galingų antioksidacinių savybių. Antioksidantai padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų, kurie pažeidžia DNR. Paprikose taip pat gausu aminorūgščių, kurios būtinos maisto skaidymui, audinių atstatymui ir augimui. Kas neturėtų valgyti paprikų? Jei jums patinka, tada papriką saugu valgyti kiekvieną dieną. Saikingas paprikų vartojimas neturėtų sukelti šalutinio poveikio, tačiau kai kuriems žmonėms tai gali sukelti alergiją. Alergija paprikoms dažniau sukelia kvėpavimo takų simptomus nei burnos ar odos simptomus. Tai rinokonjunktyvitas (nosies užgulimas, čiaudulys, kosulys) ir galvos skausmas. Alergija paprikoms dažnai siejama su salierų-beržų-pelynų-prieskonių sindromu. Taip pat turėtumėte vengti paprikų, jei netoleruojate nakvišų ar esate alergiški.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra