Gaivios ir vasariškos salotos su arbūzu pagal A. Ivanauską: patiekalas padovanos tikrą šventę

Jau esu rašęs, jog man keista, kad kuo labiau civilizuotai gyvename, tuo įnirtingiau domimės orais. Ar snigs per Kalėdas? Velykos bus su sniegu ar be jo? O gal bus žibuoklių? Ar per Jonines lis? Jeigu Joninių naktį lis, laužo neužkursi ir per jį, kaitriai liepsnojantį, nepašokinėsi. 

Suprantu, bet... Dievaži, ar jūs tikrai šokinėjate per laužą? Gali būti, kad šiek tiek perspaudžiu, bet tik todėl, jog nemanau, kad verta visus kiaušinius sudėti į vieną krepšį, – savo nuotaiką kurti remiantis tuo, kas mažiausiai nuspėjama, greičiausiai kinta ir visiškai nepriklauso nuo mūsų. Geriau darykime tai, kas nuo mūsų priklauso. Būti kartu kvieskime tuos, su kuriais gera, net jei tai ne artimi giminaičiai, o tik laiptinės kaimynai. Laikykimės tradicijų, kurias suprantame ir kurios mums išties mielos, o ne todėl, kad jos – šventės dekoracija. Pasiruoškime valgiaraštį, kuris mums yra šventė, net jei kalėdinę antį tektų patiekti per Jonines, o šaltibarščius ar arbūzą – per Kalėdas. Tegu laužai liepsnoja širdyse, kur jų neužgesins nei lietūs su kruša, nei jokie „Anatolijai“, šiaip jau pajėgūs nuplėšti net namų stogus. 

Greičiausiai visi per Jonines keps šašlykus. Labai gerai! O jūs atsineškite arbūzą ir kumpio salotas arba „Tinginį“, kurio niekas Lietuvoje dar nedarė. Dalinuosi patiekalo receptu iš savo naujausios vasaros knygos „Prisirpusi vasara“, kuris tiks visokiems orams, yra lengvai pagaminamas ir pavyksta iš pirmo karto. Net jei pasnigtų, neužkurtume laužo ar dėl stipraus vėjo negalėtume iškišti nosies net į terasą. Šis patiekalas atneš šventę kaip koks Kalėdų Senelis, kuris neša dovanas ir per balas, ir per girgždantį sniegą. Linkiu jums ne saulėtų, ne lietingų, o tiesiog nuoširdžių Joninių! 

Arbūzų salotos su kreminiu sūriu 

Gaminimo laikas: 15 min. 

Reikės (2–3 asm.): 

100 g tepamo „Philadelphia“ tipo sūrio (jei norite švelnesnio skonio, tiks ir rikota) 50 g fetos 2–3 v. š. grietinėlės žiupsnelio citrinos žievelės 400 g besėklio arbūzo 1 nedidelio mėlynojo svogūno 80 g vytinto ispaniško kumpio 1 v. š. kepintų pistacijų 1 v. š. balzaminio acto kremo kelių bazilikų lapelių salotoms papuošti 

Arbūzo salotų gaminimas: 

Tepamą sūrį, fetą ir grietinėlę sutrinkite iki kreminės masės. Pagardinkite citrinos žievele. Arbūzą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, o mėlynąjį svogūną – plonais pusžiedžiais. Lėkštės dugną tolygiai patepkite sūrio kremu. Ant viršaus išdėliokite arbūzo gabaliukus ir vytinto ispaniško kumpio griežinėlius. Berkite svogūnus ir kepintas pistacijas, viską pagardinkite balzaminiu acto kremu. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą