Kūčia. Jaukus ir paprastas patiekalas sušildys sielą ir įžiebs švenčių dvasią
Netrukus – Kalėdos, o daugelio pažįstamų širdyse džiugus laukimas ir liūdesys susimaišę lyg juodasis šokoladas su makaronais gurmano lėkštėje. Trūksta pinigų gražioms dovanoms, praeiviai kreivai žiūri į nunešiotą paltą, mandarinai nepažadina jaukių prisiminimų, nėra laiko kepti meduoliams, mylimi žmonės nuvilia, o viduje negerumas auga ir auga. Žinot, ką tokiomis akimirkomis darau aš?
Žiūriu ryškiaspalves kalėdines reklamas, nesigilindama į reklamuojamus produktus, o mėgaudamasi kiekvienu Kalėdų dvasią ir džiugesį žadinančiu vaizdu.
Galvoju apie paprastus gerus dalykus, kurie nutinka kasdien, artėjant šventėms, tik dažnai lieka nepastebėti: žvakių liepsnos, karšta arbata, pūkinis apklotas, apsnigti stogai, vilnonių kojinių nešiojimas, apkabinimai ar jaukių pietų virimas. Dėkoju už paprastus gerus dalykus. Šypsausi. Padedu į autobusą sukelti kalėdinius nešulius. Dėviu kumštines pirštines. Turiu svajones
Kas jei Kalėdos, galimas daiktas, reiškia truputį daugiau… Kas jei Kalėdos – meilės, artumo, paprastumo ir gerumo šventė. Todėl neliūdėkite, jei neturite šiais metais milijono iškilmingai puotai, naujai suknelei ar kelionei į šiltus kraštus.
Geriau pagaminkime didžiulį dubenį jaukios paprastutės kūčios (repeticijos prieš Kūčių vakarienę visada praverčia) ir su didžiulėm šypsenom eikime vakarieniauti prie Kalėdų eglės.
Kūčia
Reikės:
90 g kviečių kruopų (ne dribsnių),
90 g avižų kruopų (ne dribsnių),
750 ml verdančio vandens,
žiupsnelio druskos,
120 g maltų aguonų,
155 ml verdančio vandens,
60 g džiovintų vyšnių,
60 g razinų,
50 g graikinių riešutų,
70 g migdolų,
medaus pagal skonį.
Gaminame
1. Kviečių kruopas nuplaukite ir užmerkite iš vakaro šaltame vandeny, kad išbrinktų. Kitą dieną išbrinkusias kviečių kruopas nuskalaukite po tekančiu vandeniu. Suberkite į puodą. Tai pat į puodą suberkite nuplautas avižų kruopas. Užpilkite sumaišytas kruopas 750 ml verdančio vandens, pasūdykite ir virkite ant mažos ugnies vis pamaišydami apie pusvalandį, kol kruopos suminkštės.
2. Tuo metu maltas aguonas nedideliame prikaistuvyje užplikykite 155 ml verdančio vandens, ant mažos ugnies užvirkite, nukaiskite ir uždenkite bei palikite brinkti, kol prireiks.
3. Džiovintas vyšnias ir razinas užmerkite karštame vandeny 15 minučių, po to nusunkite.
4. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, pravėsusius smulkiai sukapokite peiliu (bet ne iki miltų).
5. Išvirusias kruopas nukoškite, suberkite atgal į puodą, supilkite aguonas. Sudėkite džiovintas uogas ir riešutus. Maišant pakaitinkite ant mažos ugnies keletą minčių.
6. Tada nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite medumi.
Komentarai
Komentarų nėra