Nuotraukos autorius: 123rf.com

Kiaulpienių medus: gardu, pigu, pavasariška ir naudinga

Kol vieni skundžiasi dėl soduose ir kiemuose želiančių kiaulpienių, kiti džiaugiasi geltonuojančiomis šių augalų pievomis. Propaguojantys sveiką gyvenseną kiaulpienes vadina žvalumo, energijos ir grožio eliksyru. Botanikai ir žolininkai tikina, kad ryškiai geltonuose kiaulpienių žieduose slypi tikri stebuklai. Tad verta jų pakramsnoti – žiedų galima dėti į salotas ar suvalgyti užkandant medumi. Tai organizmui suteiks ne tik būtiniausių vitaminų, bet ir gali padėti išvalyti kepenis. Šiandien dalijamės kiaulpienių sirupo, dar vadinamo kiaulpienių medumi, receptu. Neįprasta, gardu ir pavasariška. O be to – pigu. Šiuo skanėstu tiks gardinti varškę, blynus, košę, vandenį ar arbatą. Tiktai kiaulpienes rinkite atokiau nuo gyvenviečių ir kelių, kad būtų sukaupusios kuo mažiau teršalų.

Kiaulpienių medus

Reikės: apie 200 kiaulpienių žiedų; 500 ml vandens; 750 g cukraus; 1 citrinos.

Kiaulpienes pamerkite į vandenį ir gerai nuplaukite. Žiedai turi būti be kotelių – kitaip medus bus kartus. Geriausia pašalinti juos su apatine žiedo dalimi. Gerai nuplaukite citriną (kad pašalintumėte chemikalus, citrinai plauti panaudokite sodą). Supjaustykite skiltelėmis su žievele. Užpilkite vandeniu ir dėkite virti. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite 10 minučių. Palikite viską puode per naktį ar visai parai. Viską nukoškite per marlę, gerai nuspauskite.

Supilkite cukrų, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite 20-30 minučių. Supilstykite į sterilius stiklainėlius, užsukite ir laikykite vėsioje šaltoje vietoje.

lrytas.lt inf. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą